Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουλή: Σύγκρουση κορυφής στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα για την γ΄ αξιολόγηση ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας

Κορυφώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώθηκαν το βράδυ, αφού είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Να σημειωθεί ότι αντιμέτωπος με τα βέλη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Εξ αριστερών ήρθαν βέλη για τις διατάξεις σχετικά με την απεργία, εκ δεξιών αφορούσαν κυρίως την περικοπή επιδομάτων, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τόνισε ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν είναι αυτές που θα έφερνε η ίδια αν δεν είχε την πίεση των δανειστών, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να παραπέμψει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και της εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Αλ. Τσίπρας: «Μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων»

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Και τούτο γιατί, όπως είπε, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».

«Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε πια μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» πρόσθεσε. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κάποιους στους οποίους αυτό «γεννά εκνευρισμό και αμηχανία, πρώτα απ' όλα στο παλιό πολιτικό σύστημα, που λεηλάτησε τη χώρα».

«Μία ανάσα από την έξοδο από τα μνημόνια»

Έκανε λόγο ότι βρισκόμαστε μία ανάσα από την έξοδο από τα μνημόνια, γεγονός που, όπως είπε δίνει ελπίδα και κουράγιο σε πολλούς συμπολίτες αλλά γεννά αμηχανία πρώτα από όλα στο παλαιό κομματικό σύστημα γιατί οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε μία εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της θητείας και δεν θα υπάρχει πειστικό αφήγημα σε σχέση με όσα έλεγαν στην αρχή της τετραετίας. «Ακόμα και σε αυτόν που διαφωνεί γίνεται ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, η τωρινή κυβέρνηση πετυχαίνει» είπε.

«Πήραμε δύσκολη και ιστορική απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε, χωρίς να έχουμε την βεβαιότητα, πήραμε την απόφαση να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε» ανέφερε σχετικά με το καλοκαίρι του 2015 και εκτίμησε ότι όλοι θα κριθούν όχι με βάση τις συγκυρίες αλλά με βάση των εναλλακτικών που υπήρχαν και του παραγόμενου αποτελέσματος που θέλει χρόνο για να παραχθεί και να γίνει ορατό.

«Το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω τη δυσκολότερη περίοδο που έζησε η χώρα από το 1974 και αυτό αφήνει εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς.

Αφήνουμε πίσω μας μία πολλαπλώς επιζήμια περίοδο» σημείωσε και επικέντρωσε την επίθεσή του στη Ν.Δ. και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η περίοδος των οχτώ ετών θα κρατούσε περισσότερο αν δεν έστελνε στην αντιπολίτευση ο λαός τα κόμματα που κυβέρνησαν μόνο με τον φόβο και από το 2015 και μετά αντιπολιτεύονται με την καταστροφολογία. Από την ημέρα που αναλάβαμε έχουν μονίμως ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας».

Βολές κατά ΝΔ και Κυρ. Μητσοτάκη

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι διεκδικεί την πρωτιά καθώς «δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της Αντιπολίτευσης στα χρονικά που μόνο λίγους μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας ζήτησε εκλογές και προέβλεψε ότι η α’ αξιολόγηση δεν θα κλείσει». «Μετά μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανέναν στόχο και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Παρά την διάψευση συνέχισε το ίδιο βιολί» είπε.

Διερωτήθηκε αν έχει σύμβουλο κάποιον αστρολόγο ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Επίσης κατηγόρησε τα μέλη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι αυτοαποκαλούνται μεταρρυθμιστές, ωστόσο, « γιατί μέσα σε 40 χρόνια δεν μπορέσατε να προχωρήσετε σε μία τέτοια καινοτομία όπως οι δασικοί χάρτες;». «Αυτοαναγορεύεστε σε μεταρρυθμιστές και έχετε επιφέρει μεγάλη ζημιά γιατί όταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις ο νους πηγαίνει αυτόματα σε κόψιμο συντάξεων» τόνισε.

Εξορθλογισμός του οικογενειακού επιδόματος

Αναφορικά με το οικογενειακό επίδομα σχολίαζε ότι έγινε αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης και έκανε λόγο για εξορθολογισμό του. «Ο εξορθλογισμός του οικογενειακού επιδόματος, αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία απέναντι στις οικογένειες με δύο και τρία παιδιά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα 100.000 τρίτεκνοι και πολύτεχνοι θα δουν ενισχύσεις, ενώ παραδέχτηκε ότι μια μικρή κατηγορία οικογενειών θα δει μειώσεις και διαβεβαίωσε ότι «στους επόμενους μήνες θα προβούμε σε ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η διαφορά».

Για το ζήτημα της απεργίας

Για το ζήτημα της απεργίας επιτέθηκε σφοδρά στην ΓΣΕΕ λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία στήριξη «όταν δίναμε τη μάχη, στη διαπραγμάτευση πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας». «Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία ενεργά απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικών παραβιάσεων» διαβεβαίωσε. Τόνισε ότι η διάταξη που έμεινε λέει ότι για απόφαση για απεργία πρέπει να παρίστανται (όχι να ψηφίζουν) 50% + 1 των ενεργών μελών του σωματείου.

Αυτή η διάταξη δεν αλλάζει, απαιτείται πάντοτε σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Κατήγγειλε ως απολύτως ψευδή και ανήθικη «την καμπάνια που διεξάγεται και το ότι η κυβέρνηση εφαμόζει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των δανειστών. Ανατρέξτε σε αυτά που ζητάνε, ρωτήστε τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, γνήσιους εκφραστές τους» είπε.

Φ. Γεννηματά: «Απόψε βιώνουμε την ολοκλήρωση της Τριλογίας της Εξαπάτησης»

Για πλήρη υποταγή στις εντολές των δανειστών κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας ως «προκαταβολή» τα μέτρα των 1,8 δισ. που ψηφίστηκαν στον Προϋπολογισμό για το 2018. «Και τώρα ήρθε η ώρα για την αποπληρωμή με την ψήφιση όλων όσων σας ζήτησε η τρόικα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης» συμπλήρωσε στην έναρξη της τοποθέτησής της.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για κυνισμό της κυβέρνησης, καθώς στην Ελλάδα της δημογραφικής κρίσης βάζει κόφτη στα επιδόματα 67.000 τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ μειώνει τη φορολογία στους μεγαλοϊδιοκτήτες των επιχειρήσεων του τζόγου. Ακόμη, η κ. Γεννηματά διερωτήθηκε αν πιστεύει κανείς πως η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση. «Ποιος στ' αλήθεια πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση με τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε σήμερα, την διαιώνιση των capital controls και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία».

Δ. Κουτσούμπας: «Είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους»

«Είστε οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για το συμφέρον των μεγάλων. Αυτό κάνετε και με τα οικογενειακά επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων. Βάζετε στο στόχαστρο και τα επιδόματα αναπήρων. Γίνεστε ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων και γι' αυτό θα λογοδοτήσετε» τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφορικά με τις διατάξεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την απεργία, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι θέτουν σε εφαρμογή το «ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας. «Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πως θα βάλετε εμπόδια» τόνισε, συμπληρώνοντας για τους πλειστηριασμούς ότι «χορεύετε πάνω από την δυστυχία όσων χάνουν τα σπίτια τους και κομπάζετε για τα κέρδη όσων βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί. Η πολιτική σας έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα γι' αυτό και προχωράτε σε πλειστηριασμούς στα μουλωχτά».

Β. Λεβέντης: «Δηλαδή το 2014 που η κυβέρνηση υποσχόταν ότι σκίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο της;»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Β. Λεβέντης. «Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε» δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Σχολιάζοντας δε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για πιέσεις από τους δανειστές και συμβιβασμούς που επέβαλε η δύσκολη πραγματικότητα είπε χαρακτηριστικά «άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;». Χαρακτήρισε πάντως την παραπάνω τοποθέτηση της κυβέρνησης, ως «ομολογία ειλικρίνειας». Αναρωτήθηκε δε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.

Στ. Θεοδωράκης: «Η χώρα σέρνεται και δεν θα φύγει μπροστά χωρίς μεταρρυθμίσεις»

Με σφοδρή κριτική κατά της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τα βέλη του έστρεψε κατά των ΑΝΕΛ, καταγγέλλοντας «μικροπολιτικά παιχνίδια».

Χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την γ' αξιολόγηση «φρανκενστάιν» και «μνημείο συγκεντρωτισμού». Η κυβέρνηση υποτιμά πλήρως τις κοινοβουλευτικέ διαδικασίες. Η χώρα σέρνεται αλλά δεν θα φύγει μπροστά εάν δεν χαράξουμε δικό μας δρόμο. Ο δρόμος θέλει σχέδιο και μεταρρυθμίσεις, στοιχεία που δεν διαθέτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφερόμενος στα πανεπιστήμια, είπε ότι γίνονται ολοένα και περισσότερο «ορμητήρια για χουλιγκανικές ομάδες», ενώ εξαπέλυσε πυρά στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την απόφασή του να ορίσει πρόεδρο παραβατικότητας στα ΑΕΙ, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο. Σχολιάζοντας την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, δήλωσε ότι δεν έχει μάθει το «savoir vivre της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ενώ έθεσε θέμα κατάργησης των «διακοσμητικών», όπως τους χαρακτήρισε, υπουργών. Αναφορικά με τις απεργίες, επισήμανε ότι το κομματικό «κατεστημένο δεν θέλει συνδικαλιστικό νόμο που να ικανοποιεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ
Συνολικά 32 Ουκρανοί συμμετέχοντες στο τριήμερο σεμινάριο, επωφελήθηκαν από τις γνώσεις έμπειρων νομικών και συμβούλων επιχειρήσεων
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ