Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σκοπιανό: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός συνόρων

Σαφείς αποστάσεις Ιερώνυμου από τα συλλαλητήρια- Δ. Παπαδημούλης: «Μετριοπαθής η στάση του Αρχιεπισκόπου»-Δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός συνόρων με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, στο πλαίσιο της νέας διαμεσολαβητικής προσπάθειας του ΟΗΕ, υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μάλιστα, χθες το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη μεταξύ του κ. Νίμιτς και των πρεσβευτών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκσι. Ελλάδα και ΠΓΔΜ κατά την συνάντηση των πρεσβευτών τους με τον Μάθιου Νίμιτς στην Νέα Υόρκη έλαβαν μια πρόταση και τους δόθηκε χρόνος προκειμένου να την μεταφέρουν στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν, όπως ο ίδιος ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ανέφερε σε δηλώσεις του.

Δ. Παπαδημούλης: «Μετριοπαθής η στάση του Αρχιεπισκόπου»

«Η μετριοπαθής τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου για το Σκοπιανό, βοηθά τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, σε σχόλιό του στο Τwitter. Ο κ. Παπαδημούλης υπενθυμίζει τη φράση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ο οποίος κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση και ομοψυχία». «Αντί να αντιδρά ο κ. Μητσοτάκης, ας πάρει καθαρή θέση για τα συλλαλητήρια και κυρίως επί της ουσίας» πρόσθεσε στην ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής.

Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς

Πάντως, από ελληνικής πλευράς, δεν υπήρξε καμία διαρροή όσον αφορά τις προτάσεις Νίμιτς για την ονομασία, σε αντίθεση με τα Σκόπια, όπου στην ιστοσελίδα «www.MKD.mk», διέρρευσαν 5 ονόματα στα σλαβικά και αποδόθηκαν ως προτάσεις του διαπραγματευτή του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι τα ονόματα που έδωσε στην δημοσιότητα η σκοπιανή ιστοσελίδα είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και

Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

Π. Ρήγας: «Να μην γίνεται μικροπολιτική με την ονομασία της ΠΓΔΜ»

«Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη για την κυβέρνηση της χώρας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Ρήγας, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναλάβει μόνο την ευθύνη της ανάταξης της οικονομίας και της εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και την ευθύνη αποτελεσματικότερης άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Ερωτηθείς για τις διαφωνίες των ΑΝΕΛ στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, υποστήριξε πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι αναγκαίο να συμφωνούν σε όλα» και πως «η βάση της συνεργασίας μας με τους ΑΝΕΛ οριοθετείται σε συγκεκριμένους στόχους».

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η θέση του κόμματός του είναι γνωστή και έχει παραμείνει σταθερή εδώ και χρόνια. «Θα έπρεπε να ξέρουμε, ποια ακριβώς είναι και η θέση της ΝΔ επί του θέματος» συμπλήρωσε και τόνισε: «Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και δεν μπορεί να μπαίνει σε πλαίσιο μικροπολιτικής». Επισήμανε δε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον αρχιεπίσκοπο είχε ως στόχο να μην δημιουργηθεί πόλωση σε αυτό το κρίσιμο για τη χώρα ζήτημα που πρέπει να λυθεί και επικρότησε τη στάση του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας και αναγνωρίζει πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να γίνονται θέμα συλλαλητηρίου.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Ρήγας υπενθύμισε πως η οικονομία της χώρας ήταν προβληματική πολύ πριν το πρώτο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επί εποχής Σημίτη ρωτούσαμε μέσα στη Βουλή πώς είναι δυνατόν να έχουμε ανάπτυξη 4% και το χρέος της χώρας να ανεβαίνει- φυσικά το ερώτημα δεν απαντήθηκε ποτέ». Τέλος αναγνώρισε τις δυσκολίες που έφερε στη χώρα η μνημονιακή περίοδος των τελευταίων ετών, αλλά επισήμανε πως έχουν πλέον θεσπιστεί μια σειρά μέτρων που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά και δομικά προβλήματα της προηγούμενης περιόδου, στηρίζουν την πλειονότητα της κοινωνίας που είχε πληγεί από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτυπώνουν τον διαφορετικό προσανατολισμό μιας αριστερής κυβέρνησης και διαμορφώνουν την προοπτική για έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία.

Κ. Χρυσόγονος: «Δεν περνάει η όποια λύση Ζάεφ στα Σκόπια»

"Ακόμη κι αν μπορούσε να συμφωνηθεί λύση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα μπορούσε να την περάσει στα Σκόπια, δεν έχει τον εσωτερικό πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων" δήλωσε εξάλλου, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", σχετικά με την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

"Δεν βλέπω να υπάρχει ο πολιτικός συσχετισμός στα Σκόπια, ο οποίος θα επέτρεπε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμβιβαστική λύση, συνεπώς φοβάμαι ότι ματαιοπονούμε" είπε ο κ. Χρυσόγονος και εξήγησε: "Η εθνική θέση, όπως εκφράστηκε το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είναι ότι η Ελλάδα ζητά μία ενιαία σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Για να αλλάξει το Σύνταγμά τους, προϋπόθεση είναι να υπάρξει, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του ίδιου Συντάγματος, πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή των Σκοπίων και μάλιστα σε δύο ψηφοφορίες, που απέχουν η μία από την άλλη. Η κυβέρνηση Ζάεφ στηρίζεται σε μία και μόνη ψήφο, με μία ψήφο διαφορά έχει πλειοψηφία στη Βουλή των Σκοπίων και το εθνικιστικό κόμμα VMRO, το οποίο είναι όχι απλώς η μείζων αντιπολίτευση, αλλά και το πρώτο σε ψήφους κόμμα και σε έδρες στη Βουλή των Σκοπίων, από ό,τι φαίνεται τις τελευταίες μέρες αναφανδόν πλέον τάσσεται κατά οποιασδήποτε συμβιβαστικής λύσης και είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν ελέγχει ούτε τον αντιπρόσωπο των Σκοπίων στον ΟΗΕ".

Αισιόδοξος ο Γιοχάνες Χαν για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίζεται ο Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας προχωρούν πολύ σοβαρά και εποικοδομητικά μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας» δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνει, «η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει καταβάλει μια πραγματική προσπάθεια για να βελτιώσει ουσιωδώς τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, κάτι που και αυτές θα πρέπει από την πλευρά τους να αναγνωρίσουν». «Φυσικά στηρίζω αυτές τις προσπάθειες με όλη μου τη δύναμη και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε στο θέμα αυτό (σ.σ.: της ονομασίας)», προσθέτει. Σημειώνει παράλληλα πως υπάρχει «ένα χρονικό πλαίσιο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε προς το συμφέρον των δύο εμπλεκόμενων πλευρών (σ.σ.: της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ), της Ε.Ε. και συνολικά της περιοχής». Όπως αναφέρει, «η ΠΓΔΜ έχει κάνει καλά βήματα μεταρρυθμιστικής προόδου και γι' αυτό δεν θα πρέπει να εμποδιστεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή προοπτική της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ