21

MAY
2018

Ο ΓΓ του ΚΚΕ τονίζει πως πρέπει να ξεφύγουμε από την στείρα ονοματολογία και δίνει το στίγμα του κόμματος για το Σκοπιανό

Δημ. Κουτσούμπας: «Δεν χρειάζονται εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Σκοπιανό»

19 Jan 201821.30
Ήταν πάγια θέση του ΚΚΕ, από το 1992. Ο όρος “Μακεδονία”, εάν χρησιμοποιηθεί στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μιλώντας χθες στον Realfm 97,8. Παράλληλα, επισήμανε πως «θα πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μία λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, που θα υπερασπίζεται, δηλαδή, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μακριά από αλλαγές συνόρων κ.λπ.».

«Δεν χρειάζονται εθνικιστικά συλλαλητήρια»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στα συλλαλητήρια τόνισε ότι «δεν θεωρούμε ούτε τα συλλαλητήρια, τα εθνικιστικά, ότι χρειάζονται, όπως δεν χρειαζόντουσαν το 1992. Πόσο μάλλον σήμερα». Μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανέφερε για το Σκοπιανό: «Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση, αυτή την περίοδο, και ως ένα βαθμό και η κυβέρνηση των Σκοπίων, αντίστοιχα, υφίστανται ισχυρές πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα, εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επείγονται οι δυνάμεις αυτές για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ειδικά εδώ στα Βαλκάνια, είναι πάρα πολλοί ισχυροί. Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά - γεωπολιτικά συμφέροντα. Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή που παραδοσιακά είχε, έτσι κι αλλιώς, στον χώρο των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ονομαζόμενο ευρω-ατλαντικό άξονα, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. Μύλος, δηλαδή».
Και συνέχισε: «Γι’ αυτό προτάσσετε, αν θέλετε την άποψή μου, και η ονοματολογία. Αποσυνδεδεμένη, όμως, από όλα τα υπόλοιπα. Όχι ότι δεν είναι υπαρκτό το όνομα ή ποια ονομασία θα δοθεί, ως ζήτημα. Όμως θα πρέπει, πιστεύω, να ξεφύγουμε από αυτή τη στείρα ονοματολογία. Ήταν πάγια θέση του ΚΚΕ, από το 1992. Ο όρος “Μακεδονία”, εάν χρησιμοποιηθεί στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Και θα πρέπει ταυτόχρονα, γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την ονοματολογία, να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μία λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, που θα υπερασπίζεται, δηλαδή, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μακριά από αλλαγές συνόρων κ.λπ.».

«Να αποσυνδεθούν από την ένταξη της γειτονικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ»
«Και φυσικά», πρόσθεσε, «κατά την άποψη του ΚΚΕ, θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να αποσυνδεθούν και από την ένταξη της γειτονικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Οι οργανισμοί αυτοί, άλλωστε, είναι κατά την ιστορική πείρα και όχι μόνο κατά την άποψη του ΚΚΕ, οι βασικές πηγές του “διαίρει και βασίλευε” στην περιοχή, της επαναχάραξης συνόρων, που βέβαια γίνεται μόνο με πόλεμο, δηλαδή με το αίμα των λαών. Κι από αυτή την άποψη δεν θεωρούμε ούτε τα συλλαλητήρια, τα εθνικιστικά, ότι χρειάζονται, όπως δεν χρειαζόντουσαν το 1992. Πόσο μάλλον σήμερα. Και βέβαια, ξέρει ο ελληνικός λαός πολύ καλά ότι και τότε, μέσα σε δύσκολες, σε άλλες φυσικά, από κάθε άποψη, συνθήκες και με μεγάλες δυσκολίες το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί, είχε σθεναρά αντιταχθεί σε αυτά τα ζητήματα και είχε θέσει επί τάπητος το πρόβλημα, το οποίο σιγά-σιγά υιοθετήθηκε, ως ένα βαθμό τουλάχιστον ως προς το σκέλος του ονόματος, και από άλλες πολιτικές δυνάμεις».
ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΕθνικό έγκλημα η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια

Πολιτική20 May 201811.00

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Σήμερα στην Αμφίπολη η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων

Πολιτική20 May 201810.20

Διαμαρτυρία για όνομα "Μακεδονία" στα Σκόπια και το σταμάτημα των ανασκαφών στο λόφο Καστά

Κόλλια-Τσαρουχά: "Λέρωσαν την Ημέρα Μνήμης όσοι επιτέθηκαν στον Μπουτάρη"

Πολιτική20 May 201810.14

Η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης καταδίκασε την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Ο Γ. Δελής στον «Τ.Θ.»: «Η Θεσσαλονίκη στη δίνη ανταγωνισμών και συγκρούσεων»

Πολιτική20 May 201810.00

Συνέντευξη του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»


Οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη χώρα μας ως πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας

Πολιτική20 May 201809.00

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Τσίπρας: Ακροδεξιοί τραμπούκοι αυτοί που επιτέθηκαν στον Μπουτάρη

Πολιτική19 May 201823.14

«Να βρεθούν άμεσα», αναφέρει ο πρωθυπουργός


Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στον Τσίπρα για το Σκοπιανό

Πολιτική19 May 201815.27

Για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και το «Μακεδονία του Ίλιντεν»


Τι συζήτησαν Τσίπρας – Παυλόπουλος για το Σκοπιανό (Video)

Πολιτική19 May 201810.38

Συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο


«Μακεδονία του Ίλιντεν» – Τι σημαίνει το Ίλιντεν για τα Σκόπια

Πολιτική19 May 201810.33

Όσα πρέπει να ξέρετε για το όνομα που φέρεται να έχει μπει στο τραπέζι


Χρήστος Δουΐτσης: «Για την Θεσσαλονίκη του αύριο»

Πολιτική19 May 201810.00

Ο Συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»ΜασούτηςΕΛΠΕhemaplex
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία