Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Α. Φωκάς: Προδοτική κίνηση η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια

Άρθρο του βουλευτή Αριστείδη Χ. Φωκά

Άρθρο του Αριστείδη Χ. Φωκά για την Έντυπη Έκδοση της εφημερίδας Τύπος Θεσσαλονίκης*

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 συμφώνησε σε μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία, στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία». Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη θέση ανοίγει τους Ασκούς του Αιόλου, προκαλώντας τα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού και δη των Μακεδόνων που μεγάλωσαν σε αυτά τα εδάφη. 

Η κυβέρνηση όλο αυτό τo διάστημα χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, λησμονώντας πως μετά από όλη αυτή τη θλιβερή οικονομική κατάσταση που ζει ο ελληνικός λαός, το μόνο που του απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας.

Εμείς, η Ένωση Κεντρώων, από την πρώτη στιγμή που ξανάνοιξε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι. Η χρήση του όρου "Μακεδονία" ως δεύτερο, ή τρίτο συνθετικό είναι ανεπίτρεπτη, πέρα από κάθε λογική. Για τον λόγο αυτόν και θα δώσουμε το δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, θέλοντας  να σταθούμε αλληλέγγυοι  στους συμπολίτες μας που είναι αντίθετοι με την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Σκοπιανό.

Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που στοχεύουν σε ένα νέο μοίρασμα της τράπουλας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το θλιβερό είναι πως οι γείτονες μας παραχαράσσοντας την ιστορία και ακολουθώντας μία χονδροειδέστατη προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν μεγάλο αριθμό κρατών.

Την ίδια ώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται πίσω από κλειστές πόρτες, με τους κυβερνώντες μάλιστα να έχουν διαφορετικές απόψεις, γεγονός που υποβαθμίζει τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης.

Το Σκοπιανό και η λύση του, που κάποιοι την μεθοδεύουν όπως – όπως, χρειάζεται σωστούς, έξυπνους, ουσιαστικούς χειρισμούς και όχι συγκυβερνώντες που ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλον για την ορθότητα της διαπραγμάτευσης του.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως είναι ένα θέμα που απηχεί στις ψυχές των Ελλήνων, οι οποίοι σημειωτέον δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν είναι κομματικό θέμα, αλλά εθνικό για αυτό και απαιτεί συναινέσεις και συνεννόηση.

Η κυβέρνηση, κατά την άποψη μου, προσέρχεται αποδυναμωμένη έναντι των εταίρων, λόγω της έλλειψης κεντρικής ταύτισης απόψεων.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας επιδεικνύει μία αλαζονική συμπεριφορά απαξιώνοντας την αντιπολίτευση, καθώς αποφεύγει να την ενημερώσει και την ίδια ώρα αναγκάζει τους Έλληνες να απολογηθούν για τον πατριωτισμό και για τις αξίες τους.

Τα εθνικά θέματα συνιστούν μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Κάθε φορά που έμπλεξαν με την εσωτερική πολιτική σκηνή, κατέληξαν σε τραγωδίες, ή χαμένες ευκαιρίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν η κυβέρνηση θέλει όντως την επίλυση του προβλήματος, ή τη διάσπαση της αντιπολίτευσης και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στη συμφωνία, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Το ζήτημα, θα επαναλάβω, πως απαιτεί σοβαρότητα και συνέπεια. Δεν χρειάζονται κόκκινες γραμμές που καταπατώνται όταν εξυπηρετεί, ούτε τυμπανοκρουσίες για λύσεις που έρχονται σύντομα. Αυτή τη φορά το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί, αλλά με υπευθυνότητα, όχι με τη δημιουργία νέων διχασμών.

*Ο Αριστείδης Χ. Φωκάς είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων και σύμβουλος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών - Δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι (VIDEO)
Σπάνια συνέντευξη παραχώρησε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια – Τι είπε για τις προσπάθειες να «πετάξει» από πάνω της τον τίτλο της όμορφης
Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών - Δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι (VIDEO)