Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Π. Κουρουμπλής: «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας

To θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και το προσφυγικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Αντρέ Κούπερ. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τον κ. Κούπερ, να μεταφέρει στη γερμανική κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και των κλεμμένων αρχαιοτήτων, ενώ επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες της Αθήνας για ρύθμιση του χρέους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι «υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία ένα ζήτημα εκκρεμοτήτων που συνδέεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπόθεση, η οποία, όπως είπε, «δεν έχει κλείσει».

«Η συμφωνία που είχε γίνει το ’53, όριζε ότι το θέμα των χρεών της χώρας σας θα συζητηθεί, και θα λυθεί όταν θα ενωθούν οι δύο Γερμανίες. Επίσης, υπάρχουν εκκρεμότητες με τις αρχαιότητες που είχαν παρθεί από την Ελλάδα, αλλά και με τις αποζημιώσεις. Είναι μια υπόθεση που πιστεύω κάποια στιγμή οι δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν, και να βρεθεί μια λύση γιατί θεωρώ ότι είναι δίκαιο ένα τέτοιο ζήτημα να λυθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα το 1953, ήταν από τις χώρες που συμφώνησαν για την ρύθμιση του γερμανικού χρέους» ανέφερε.

Στη συνάντηση, ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας, σε ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, αλλά και στο πώς η Ευρώπη θα μπορούσε να προστατέψει καλύτερα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Επίσης, έγινε ειδική αναφορά στην ελληνική κοινότητα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Από την πλευρά του, ο κ. Κούπερ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»