Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σκόπια: «Όχι» Ζάεφ σε αλλαγή συντάγματος – Τι είπε για ταυτότητα

Κλείνει την πόρτα για το erga omnes ο Ζόραν Ζάεφ

Επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ενώ ανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Γνωρίζετε εδώ και καιρό ότι η θέση της Ελλάδας για erga omnes περιλαμβάνει και την αλλαγή του Συντάγματος της "Μακεδονίας". Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σήμερα, στα Σκόπια.

Όπως ισχυρίστηκε, η χώρα άλλαξε το Σύνταγμα της το 1993, τροποποιώντας σχετικό άρθρο, με σκοπό -όπως είπε- την απαλοιφή τού αλυτρωτισμού.

«Ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για να αποδείξουμε ότι η "Μακεδονία" δεν έχει βλέψεις -εδαφικές ή οτιδήποτε άλλες-, ότι η χώρα μας δεν έχει αλυτρωτικές επιδιώξεις και θέλει την οικοδόμηση φιλίας. Από αυτήν την άποψη, δεν βλέπω ανάγκη (για αλλαγή του Συντάγματος)» συμπλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη χαρά του για τις φιλικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και ανήγγειλε την επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

«Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σειρά συναντήσεων. Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Γνωρίζουμε την ουσία των προβλημάτων. Ελπίζω, την επόμενη κιόλας εβδομάδα να υπάρξει υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, αφού αυτό είναι το νέο επίπεδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που συμφωνήσαμε» προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε ερώτηση εάν η θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, προέκυψε από διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ότι αυτή είναι θέση της κυβέρνησης του.

«Για την κυβέρνηση είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το στηρίζω στις δικές μου προσδοκίες από τη συζήτηση που έχουμε στο εσωτερικό της χώρας, στα βήματα που κάνουμε, σε αυτό που σημαίνει δυνατότητες και μέχρι πού μπορούμε να κινηθούμε, στη δυνατότητα εφαρμογής των πιθανών λύσεων κοκ. Εμμένουμε οπωσδήποτε στη θέση ότι η αξιοπρέπεια, η ταυτότητα είναι σημαντικά πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η "Μακεδονία" μπορεί. Με συναίνεση επ΄ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί. Προς όφελος της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι που πρέπει να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον, 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ένα έγκλημα που συνεχίζεται εις βάρος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της δημοκρατίας και τελικά, των συμφερόντων και της ομοψυχίας του ελληνικού...
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 10.00 π.μ. στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης 
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)
Για τρεις ολόκληρες μέρες ο πολυχώρος της Helexpo θα φιλοξενήσει το event της φετινής άνοιξης για το αυτοκίνητο από τη VAG Comment
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)