Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΝΔ για Novartis: Σκάνδαλο η ωμότατη παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Η πρόταση της κυβέρνησης αφήνει ερωτηματικά είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Μ. Βορίδης

Για ωμότατη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που συνιστά σκάνδαλο έκανε λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση της Novartis και επικαλέστηκε την παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Άρειο Πάγο, τις δηλώσεις υπουργών και την «προαναγγελία σε ανύποπτο χρόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2017».

«Ναι μεν όλα στο φως προκειμένου διερευνηθεί πλήρως οποιοδήποτε ζήτημα και σκιά» ανέφερε ο κ. Βορίδης, αλλά σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφήνει ερωτηματικά. Εξήγησε ότι με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της Βουλής η πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης, αυτό όμως προϋποθέτει να υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα. Με βαση την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπάρχουν αδικήματα. Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας γιατί εξαλείφθηκε το αξιόποινο. Τότε γιατί υπάρχει η ανάγκη για την πρόταση δίωξης; Ακολούθως, η πλειοψηφιά ερωτά αν θα πρέπει να κινηθεί η δίωξη, ενώ θα έπρεπε να έχει πρόταση για δίωξη. Η Βουλή δεν είναι σύλλογος νομικού προβληματισμού ή ερευνητικό ινστιτούτο.

Τέλος, ο κ. Βορίδης αμφισβήτησε τη διαδικασία επιλογής των προστατευομένων μαρτύτων και ρώτησε: «Αν πρέπει να αποδειχθεί ότι οι μάρτυρες είναι ψευδομάρτυρες και αυτός που τους έβαλε είναι κάποιος υπουργός, τότε θα βγάλουν τις κουκούλες για να αποδειχθεί;».

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά παράδοξα κατά τον χειρισμό της κυβέρνησης. Τόνισε ότι απουσιάζει από την πρόταση της κυβέρνησης η διερεύνηση της περιόδου της υπουργίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Μόνο ο κ. Κουρουμπλής τυγχάνει της εύνοιας αυτής, είπε και πρόσθεσε ότι μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου στην αρχή της υπουργίας του οδήγησε στη μη μείωση των τιμών». Δεύτερο παράδοξο, είπε, είναι η διαρροή στοιχείων της δικογραφίας στην εφημερίδα Documento.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ