Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όχι υπουργός Εξωτερικών»

Άρθρο του Θεόδωρου Γ. Καράογλου στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Θεόδωρου Γ. Καράογλου*

Η πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη να μετονομαστεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ο ομώνυμος σταθμός των ΚΤΕΛ επειδή οι τουρίστες που καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη νομίζουν ότι επισκέπτονται τα… Σκόπια, είναι ένα εθνικό λάθος από εκείνα που ο δήμαρχος κάνει αρκετά συχνά τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Ποιος ξεχνά ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στο γειτονικό κρατίδιο αποκάλεσε τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Ποιος ξεχνά ότι απαξίωσε τα δυο μεγαλειώδη συλλαλητήρια.

Ποιος ξεχνά τις δηλώσεις του ότι στο Σκοπιανό έχουμε υποστεί μια ήττα εδώ και δεκαετίες.

Ειλικρινά, με όση καλοπροαίρετη διάθεση και αν θέλω να τον αντιμετωπίσω, δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια δήλωση η οποία έγινε σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Σκοπίων.

Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να δεχθώ ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκφράζει κατ’ επανάληψη θέσεις οι οποίες προσβάλλουν ασύστολα την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αμφισβητούν τη μακραίωνη ιστορία της και προσφέρουν απλόχερα διπλωματικά επιχειρήματα στην πλευρά των Σκοπίων.

Είτε το έκανε από επιπολαιότητα, είτε από προσωπικό συμφέρον, είτε -ακόμη χειρότερα- λειτουργώντας ως «φερέφωνο» της κυβέρνησης, προσδοκώντας να εξασφαλίσει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ο Γιάννης Μπουτάρης οφείλει να κρατά μια πιο υπεύθυνη στάση.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ο πρώτος δημότης της πόλης να «τσαλακώνει» και να πετά με χαρακτηριστική ευκολία στον κάλαθο των αχρήστων τις εθνικές γραμμές που έχουμε χαράξει απέναντι στο Σκοπιανό ζήτημα.

Για αυτό και ήμουν από τους πρώτους που υποστήριξα ότι εφόσον θέλει να διασώσει κάτι από την υστεροφημία του, η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο, στους Θεσσαλονικείς, αλλά και στον εαυτό του, είναι να παραιτηθεί.

Πρώτον γιατί η δική του άποψη έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη λαϊκή βούληση όπως εκφράστηκε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και δεύτερον διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις προσωπικές του απόψεις χωρίς αυτές να «δεσμεύουν» ή να... αντανακλούν μια ολόκληρη πόλη. Και μαζί της έναν περήφανο λαό που έχει ξεκαθαρίσει με τη στεντόρεια φωνή του ότι «η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική».

Ο ρόλος του δημάρχου είναι να λύνει τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και όχι να παριστάνει τον υπουργό Εξωτερικών, προπαγανδίζοντας υπέρ μιας αβάσιμης ιστορικά θέσης η οποία αφενός είναι εθνικά επιζήμια και αφετέρου εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα εις βάρος της πατρίδας μας.

Ας αντιληφθεί έστω και τώρα τη θέση που κατέχει, ας σεβαστεί τους Θεσσαλονικείς που τον τίμησαν με την ψήφο τους και του εμπιστεύτηκαν τις τύχες της πόλης, και ας πάψει να παριστάνει κάτι που δεν είναι, μόνο και μόνο για να κερδίσει μερικά λεπτά δημοσιότητας.

Ας σεβαστεί τη θεσμική του ιδιότητα, ας σεβαστεί την πόλη που εκπροσωπεί και ας αρκεστεί στα πραγματικά του καθήκοντα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το μήνυμα που έστειλε ο ελληνισμός με τα δυο μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Και το μήνυμα αυτό είναι ξεκάθαρο: Μπορεί λόγω της οικονομικής κρίσης να έχουμε χαμηλώσει το κεφάλι ως Έθνος, τούτο ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι το σκύβουμε με δουλοπρέπεια σε όσους επιβουλεύονται την εθνική μας αξιοπρέπεια.

*Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου, είναι Βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Αν. Τομεάρχης Εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ