Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νίκολα Ντιμιτρόφ: «Έχουμε ωριμάσει, δεν χρειαζόμαστε πια ρίζες 2.000 ετών»

Πεπεισμένος για λύση του Σκοπιανού έως τον Ιούνιο ο Χαν

Έχουμε ωριμάσει και δεν χρειαζόμαστε πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσουμε αυτοπεποίθηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ από τη Σόφια της Βουλγαρίας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του και των διαφορών με την Ελλάδα. «Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να συναγωνιζόμαστε για πράγματα τα οποία έχουν σημασία σήμερα παρά να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε τις περισσότερες δοξασμένες νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ. «Αυτή ακριβώς είναι και η προσέγγισή μας για τη διαφορά που έχουμε με την Ελλάδα», πρόσθεσε. Την Πέμπτη, εξάλλου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ το νομοθετικό διάταγμα με το οποίο μετονομάζεται το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» από «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς και η μετονομασία του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου που διατρέχει ολόκληρη τη χώρα και φθάνει έως τα ελληνικά σύνορα σε «Εθνική Οδό Φιλίας» από «Εθνική Οδό Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Πεπεισμένος για λύση του Σκοπιανού έως τον Ιούνιο ο Χαν

Την πεποίθηση ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να επιλύσουν τη διένεξή τους για το Σκοπιανό έως τη λήξη της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε., τον Ιούνιο, εξέφρασε ο επίτροπος για την Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό», ανέφερε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους λίγο πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη Σόφια. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ παρατήρησε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» προτού επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι είναι έτοιμη να εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, η οποία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. το 2015. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδρίασαν επί διήμερο στη Σόφια, όπου έχει καταγραφεί διαφωνία σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη στην Ε.Ε. των έξι χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 34χρονο που έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το Λευκό Πύργο
«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη