Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Τουρκία θέλει πόλεμο. Η Ελλάδα;

Άρθρο του Ιωάννη Σαρίδη στην εφημερίδα "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Άρθρο του Ιωάννη Σαρίδη*

Πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη σε ένταση τουρκική επιθετικότητα;

Πως οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και πως είναι ασφαλές να πορευτούμε έχοντας ως γείτονα μια νευρική, μη δημοκρατική Τουρκία;

Αυτά τα ερωτήματα με απασχολούν αδιάκοπα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τις ευθύνες μου ως μέλος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία είναι ένα ιδιαίτερο ερώτημα το οποίο χαρακτηρίζεται από το εξής δεδομένο: η απάντηση του -αν και στηρίζεται σε πάγιες, αδιαμφισβήτητες και απαραβίαστες αρχές- έχει έναν σοβαρό χρονικό περιορισμό.

Ό,τι απάντηση και να δώσουμε θα αφορά στην περίοδο μέχρι να βρεθούμε σε εμπόλεμη κατάσταση με ευθύνη της Τουρκίας.

Το γεγονός πως η Τουρκία επιδιώκει ανοιχτά την αλλαγή των συνόρων της (μέσω στρατιωτικής εισβολής σε εδάφη ξένων κυρίαρχων κρατών και θέτοντας ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης) καθώς και το δεδομένο πως η πολιτική που εφαρμόζει στηρίζεται στο δόγμα της συνδιαχείρισης (!) του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο να αμφισβητούμε τις αληθινές προθέσεις της γείτονος.

Παράλληλα με την πάγια αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας οφείλουμε να συνυπολογίσουμε το πως επηρέασαν -και σε ένα βαθμό προκαθόρισαν- τη σημερινή στάση της, από τη μία το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και από την άλλη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η απαξίωση και η κατάλυση των δημοκρατικών αρχών και θεσμών υπήρξαν δύο μόνο από τις σοβαρότερες επιπτώσεις  των αποφάσεων του Ερντογάν που ελήφθησαν σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Αποφάσεις που με τη σειρά τους οδήγησαν στη δημιουργία εξαιρετικά επικίνδυνων συνθηκών όπως η διάλυση των δομών του τουρκικού στρατού η οποία επέφερε ραγδαία αύξηση στις πιθανότητες ενός σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο.

Τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ώρες με πρωταγωνιστές τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται κρατούμενοι στην Τουρκία ίσως μας υποχρεώσουν να αποφασίσουμε ως Έλληνες -θέλουμε, δεν θέλουμε- το μέχρι που θα φτάσουμε απαντώντας στην επιθετικότητα της Τουρκίας, χωρίς να μας σύρουν οι Τούρκοι σε πόλεμο;

Εκφράζω την πλήρη στήριξή μου στους διπλωμάτες μας και στον Υπουργό Εξωτερικών με σκοπό την άμεση και ασφαλή επιστροφή των στελεχών μας στις οικογένειές τους.

 

*Ο Ιωάννης Σαρίδης είναι βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στην Α'  Θεσσαλονίκης και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ