Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αθωώθηκε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος για την επίθεση στους ομοφυλόφιλους

Κατηγορούνταν για παράβαση μίας σειράς άρθρων που ποινικού κώδικα μετά από ανάρτηση με ρητορική μίσους

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος κατηγορούνταν για παράβαση μίας σειράς άρθρων που ποινικού κώδικα, έπειτα από μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον του. Η μήνυση είχε υποβληθεί μετά την ανάρτηση που είχε κάνει ο μητροπολίτης στο προσωπικό του ιστολόγιο, έπειτα από την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου, που αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο περιελάμβανε και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η ακροαματική διαδικασία ήταν πολύωρη, αφού ξεκίνησε στις 12:00 χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9:00 το βράδυ, ενώ λίγη ώρα πριν, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την αθώωση του κατηγορουμένου.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «είναι προφανώς σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κατά την κρίση μας είναι νομικά εσφαλμένη και οπωσδήποτε αντίθετη στην νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σχετικά με αυτά τα ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αμβρόσιου, Γιώργος Μπέσκος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «η υπερασπιστική γραμμή ήταν ότι όσα έγραψε ο μητροπολίτης, ήταν αξιολογικές κρίσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, που είναι κατά της ομοφυλοφιλίας και οι αναφορές που έκανε στρέφονταν κατά των πολιτικών».

Στο μεταξύ, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης ομάδα περίπου 60 αντιεξουσιαστών, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο του Αιγίου και ανήρτησαν πανό. Στην συνέχεια δημιουργήθηκε ένταση, όταν οι συγκεντρωμένοι αντιλήφθησαν τον πρώην βουλευτή Αχαΐας της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη, να προσέρχεται στο δικαστικό μέγαρο.

Τι είχε γράψει ο Αμβρόσιος

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος έγραψε το Δεκέμβριο του 2015 ένα άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο, στο οποίο γινόταν ρητορική μίσους και προτροπή σε βία σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο έκανε κάλεσμα στους πιστούς να εναντιωθούν στα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό: «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!».

«Ε, λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία!», σημειωνόταν.

Στις 16 Ιανουαρίου 2016 εννέα ομοφυλόφιλοι κατέθεσαν μήνυση κατά του Μητροπολίτη για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση το άρθρο 1 του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού, αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «θρησκευτικός λειτουργός ο οποίος κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ