Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται οι 2 φρεγάτες του Μακρόν τον Αύγουστο - Τι χαρακτηριστικά έχουν

Ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Δύο γαλλικές φρεγάτες υπερσύγχρονου τύπου θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία που υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι.

Σε επιστολές μάλιστα που αντήλλαξαν οι Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν αλλά και σε ανάλογες επιστολές που αντηλλάγησαν και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι έκαναν σαφές ότι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και δηλώνουν με τον τρόπο αυτό πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Άλλωστε, μόλις προχθές ο πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε εμφαντικά ότι η Γαλλία θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα εάν απειληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι ένας απο τους κυριότερους παίκτες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η γαλλική Total και το Παρίσι είναι σε σκληρή γραμμή απέναντι στην Αγκυρα.

Την παραχώρηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREMΜ με χρονομίσθωση, οι οποίες θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο ενισχύοντας σημαντικά το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, επιβεβαίωσε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε δε, ότι σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ακόμα φρεγάτα τύπου FREMΜ, καθώς και μια φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας (σ.σ τύπου BELH@RRA).

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται στην Αθήνα η άφιξη Γάλλων αξιωματούχων, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε εξειδικευμένες προτάσεις για δύο φρεγάτες γαλλικής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας απόκτησης είναι το τέλος της διετίας, καθώς το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η απόκτηση νεότευκτων και όχι μεταχειρισμένων σκαφών, σενάριο που είχε συζητηθεί στο παρελθόν.

Μάλιστα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκάφη τύπου FREMM, μικρότερου όμως όγκου, καθώς το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα ενώ οι εν λειτουργία γαλλικές φρεγάτες έχουν δυνατότητες και όγκο για επιχειρήσεις και σε ανοιχτό ωκεανό (blue water navy στη γλώσσα του Ναυτικού). Τα σκάφη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα ενσωματώνουν νέα τεχνολογία ενώ το κόστος απόκτησης υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας:

Η FREMM είναι η "Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών". Σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (Γαλλία) και Fincantieri (Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα θα παραδοθεί ο τύπος Aquitaine (γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012. Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα.

Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα. Τέλος, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Η διάρκεια ενοικίασης με leasing, θα είναι πέντε χρόνια, ενώ μετά το πέρας της πενταετίας, η χώρα μας θα λάβει τη φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας τύπου BELH@RRA. Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την τελική αγορά των φρεγατών, ενώ η ετήσια μίσθωση φτάνει στα 100 εκ. ευρώ για την κάθε μία.

Θυμίζουμε πως πριν λίγες ημέρες ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωνε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι θα στηρίξει τη χώρα μας "αν απειληθεί από την Τουρκία". Όπως δήλωσε, η Γαλλία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος-μέλος όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα