Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΔΗΣΥ: Σε έξαρση η εγκληματικότητα - Στο ζενίθ η ανασφάλεια των πολιτών

"Η κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια των πολιτών"

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για την «έξαρση της εγκληματικότητας» κατέθεσε η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).

Όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. «οι πολίτες της χώρας βρίσκονται καθημερινά στο έλεος σκληρών κακοποιών που εισβάλουν στα σπίτια τους και ληστεύουν, δολοφονούν, τραυματίζουν σωματικά και ψυχικά αθώους ανθρώπους».

Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλούνται πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, όπως σημειώνουν, «αποτυπώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες καθώς σχεδόν επτά στους 10 (το 68%) δηλώνουν πως αισθάνονται δυσαρεστημένοι από το επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης στη χώρα».

Κατηγορούν παράλληλα την κυβέρνηση ότι «δεν διαθέτει ούτε την πολιτική βούληση ούτε οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας» και ότι «αδυνατεί να υπερασπιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια».

«Η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας, προϋποθέτουν εκτός των άλλων ισχυρή αστυνομική παρουσία στις γειτονιές, δίπλα στον πολίτη. Οι παραινέσεις όπως ‘προσποιηθείτε ότι κοιμάστε’ δεν λύνουν το πρόβλημα, το οποίο έχει οξυνθεί σημαντικά από την εφαρμογή του νόμου του κ. Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με την απελευθέρωση κακοποιών» τονίζουν.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν, «τα άβατα για την Αστυνομία συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με αποκορύφωμα περιοχές της Δυτικής Αττικής αλλά και το κέντρο της Αθήνας με την κυβέρνηση είτε να παρακολουθεί αμέτοχη είτε να επιδίδεται σε φιέστες και εγκαίνια».

Ειδική αναφορά γίνεται και στα Εξάρχεια, όπου – σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές - «τα επεισόδια εντείνονται και οι συμπλοκές κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ καθιστούν κάθε φορά την περιοχή βομβαρδισμένο τοπίο με τεράστιες υλικές ζημιές για τους κατοίκους».

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών» η οποία «συνοδεύεται και από την επίδειξη παροιμιώδους ανοχής στην ασυδοσία οργανωμένων αντιεξουσιαστικών ομάδων. «Υμέτεροι ‘μπαχαλάκηδες’ έχουν το ελεύθερο να μπαινοβγαίνουν και επιτίθενται σε υπουργεία, στη Βουλή και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε καταστήματα και επιχειρήσεις, να διαδηλώνουν, να λεηλατούν και να απειλούν με αποτέλεσμα να καταργείται στην πράξη κάθε προστασία εργαζομένων και πολιτών» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι «οι ίδιες ομάδες επιτίθενται σε ξένο έδαφος, δηλαδή σε πρεσβείες και προξενεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Πρεσβεία της Γαλλίας, με αποτέλεσμα τον διεθνή διασυρμό της χώρας».

Οι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. κατηγορούν τον κ. Τσίπρα ότι «καλύπτει πλήρως και συνειδητά τους αυτουργούς αυτών των περιστατικών», αλλά και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό ότι «παλινδρομεί και τρέχει πίσω από τα συμβάντα, δρώντας εκ των υστέρων και όχι προληπτικά».

«Ανίκανη να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας η κυβέρνηση, κατηγορεί την ΕΛ.ΑΣ., ενώ παράλληλα τη χρησιμοποιεί ως κομματικό εργαλείο, αποδεικνύοντας το μέγεθος του καθεστωτισμού της» συνεχίζουν, ενώ καλούν την ηγεσία του υπουργείου να δώσει εξηγήσεις για «τη μείωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και την ανυπαρξία σοβαρού προγράμματος ανασχεδιασμού και αναδιάρθρωσης των δομών της» καθώς και «για τον απαρχαιωμένο στόλο και τον ελλιπή εξοπλισμό στις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ