Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Έλενα Ράπτη στον «Τ.Θ.»: «Φοβάμαι πως θα ξαναζήσουμε σκηνές όπως της Ειδομένης»

«Δε δέχομαι καμία απλή ή σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο “Μακεδονία”», τονίζει η βουλευτής της Ν.Δ.

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Από τις ομορφότερες και δυναμικότερες παρουσίες στην Ελληνική Βουλή, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, μιλά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα αλλά και για το κοινωνικό της έργο, για το οποίο ως γνωστόν, δεν φείδεται κόπων, ηγούμενη της εκστρατείας για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό «Ένα στα Πέντε», ούσα παράλληλα και μέλος της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη». Αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα, η Θεσσαλονικιά πολιτικός, θεωρεί ότι στο διάστημα μέχρι τις εκλογές θα κορυφωθεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ εκτιμά πως «δυστυχώς τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δε θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη» στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Για το Σκοπιανό είναι ξεκάθαρη: «Δε δέχομαι καμία απλή ή σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο “Μακεδονία” και προφανώς καμία τέτοια συμφωνία δε μπορεί να έχει την υπογραφή και την ψήφο μου». Για το προσφυγικό φοβάται πως «θα ξαναζήσουμε σκηνές όπως της Ειδομένης και του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης». Όσο για το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει ότι «ήδη το 2019 θα ξημερώσει με μια τεράστια περικοπή συντάξεων» και διερωτάται: «Φαίνεται σε κανέναν αυτό σαν καθαρή έξοδος;».    

Πιστεύετε ότι πρέπει να προκαλούν ανησυχία στην Ελλάδα οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018;

Η Ελλάδα οφείλει να παρακολουθεί με πολύ προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επιθετική ρητορική της ηγεσίας της και τις σχετικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς οι επικείμενες εκλογές δεν μπορεί να είναι για εμάς ένα αδιάφορο γεγονός, όταν υπάρχουν ζητήματα όπως οι πρόσφυγες, η σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτών μας, οι προκλητικές ενέργειες σε βάρος βραχονησίδων μας και άλλα μείζονα θέματα. Θεωρώ επίσης πως στο διάστημα μέχρι τις εκλογές θα κορυφωθεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης η τουρκική προκλητικότητα και θα ήταν σκόπιμο να έχει γίνει και ο σχετικός σχεδιασμός από τη δική μας πλευρά. Νομίζω πως η σωστή λέξη δεν είναι ανησυχία αλλά μάλλον προβληματισμός, επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση του πολιτικού τοπίου στη γείτονα χώρα. Αν και για όποιον παρακολουθεί την τουρκική εξωτερική πολιτική θα έχει διαπιστώσει πως έχει ελάχιστα μετακινηθεί από τη γραμμή των διεκδικήσεων και των προκλήσεων πάνω στις οποίες οικοδομεί την διπλωματία της.

Μετά το ηχηρό ράπισμα στον Ερντογάν με το ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πώς κρίνετε τη δήλωσή του: «Δώστε μας τους 8 πραξικοπηματίες, να βάλουμε στο τραπέζι τους 2 Έλληνες»;

Δεν νομίζω πως ο Ερντογάν ένιωσε έκπληξη από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αφού είχε ανάλογα μηνύματα και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ηγεσίας και μάλιστα στην πρόσφατη ευρω-τουρκική σύνοδο. Ούτε πιστεύω πως αυτό μπορεί να καθορίσει την πολιτική του στόχευση στο θέμα των δύο στρατιωτών μας. Εκτιμώ πως δυστυχώς τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δε θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει ήδη γίνει αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης. Επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως μπορεί η Τουρκία να εφάπτεται στην Ευρώπη αλλά έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Σε ότι αφορά το «παζάρι», για να μιλήσουμε και στην γνώριμη διάλεκτο των Τούρκων, ήταν μάλλον μια  αναμενόμενη κίνηση, η οποία έχει σκοπό αφενός να μεταθέσει χρονικά την επίλυση του ζητήματος, προβάλλοντας το στοιχείο μιας διαπραγμάτευσης και αφετέρου να δημιουργήσει ένα εσωτερικό δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία.      

Αισιοδοξείτε ή όχι για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

Το θέμα δεν είναι αν θα βρεθεί λύση, αλλά τι είδους λύση! Ήδη έχουν διαρρεύσει διάφορες ονομασίες που όλες περιέχουν τον όρο Μακεδονία. Συνεπώς όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αισιοδοξίας αλλά το ακριβώς αντίθετο αφού προωθείται μια λύση ενάντια στο αίσθημα όλων μας. Θέλω να επαναλάβω πως αυτό που σήμερα αποκαλούμε με ευκολία «θέμα ονομασίας» είναι μια απόφαση που θα καταγραφεί στην ιστορία, ακόμη και ως παραχάραξη, και θα καθορίσει πολλά στο μέλλον. Κανένας δεν έχει λοιπόν το δικαίωμα να διαπραγματευτεί ιστορία χιλιάδων ετών και να παζαρεύει ονομασίες που μας προκαλούν και μας προσβάλλουν. Παρακολουθώντας δε όσες πτυχές της εξελισσόμενης διπλωματίας είναι δημόσιες, αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση έχει λόγο να συνομιλεί με μια χώρα που επιδεικνύει τόσο θράσος και θεωρεί πως με αστείες πρωτοβουλίες αλλαγής της ονομασίας του αεροδρομίου της έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος υποχώρησης και συμβιβασμού. Αυτονόητο είναι επίσης για μένα πως οποιαδήποτε σκέψη της κυβέρνησης για συμφωνία που θα επικυρωθεί με απλή πλειοψηφία της Βουλής είναι πλήρως αδιανόητη. Και ας αναλογιστεί ο καθένας το βάρος της ευθύνης του έχοντας γράψει το όνομά του κάτω από μια τέτοια εθνική παραχώρηση, για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερο όρο. Εγώ έχω τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα και δεν έχω καμία δυσκολία να το επαναλαμβάνω σε κάθε ανάλογη ερώτηση: δε δέχομαι καμία απλή ή σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία και προφανώς καμία τέτοια συμφωνία δε μπορεί να έχει την υπογραφή και την ψήφο μου. 

Το σχόλιό σας για τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, από στεριά και θάλασσα. Αντιμέτωπη με το γεγονός βρίσκεται και πάλι η πόλη της Θεσσαλονίκης…

Είναι ένα πρόβλημα που παρά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας συνεχίζει να υπάρχει και να μάλιστα να αυξάνεται. Εκτιμάται μάλιστα πως όσο βελτιώνεται ο καιρός τόσο θα αυξάνεται η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα αφού με ευθύνη της κυβέρνησης το πρόβλημα συνεχίζει να είναι ελληνικό με την Ευρώπη να περιορίζεται σε πενιχρές χρηματοδοτήσεις και απορρόφηση ελάχιστων προσφύγων. Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μια αύξηση της ροής τους σε ελληνικό έδαφος θα επιδεινώσει το πρόβλημα ακόμη περισσότερο. Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει τον κίνδυνο και έχει σχέδιο να τον διαχειριστεί. Πολύ φοβάμαι πως θα ξαναζήσουμε σκηνές όπως της Ειδομένης και του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και εύχομαι οι αρμόδιοι να αντιληφθούν πως οι αντοχές της κοινωνίας είναι πλέον πολύ μικρότερες.

Πιστεύετε ότι κλείνει το ελληνικό πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο ή εκτιμάτε ότι πρόκειται τελικά να παραταθεί;

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Είναι μια πολιτική ωραιοποίηση μιας κατάστασης που δεν είναι καθόλου έτσι όπως ακούγεται, παρά την αγωνία της κυβέρνησης να πιστωθεί αυτό το γεγονός. Είναι σαν κάποιον που χρωστάει και δίνει μια επιταγή. Λογιστικά η οφειλή του μηδενίζεται αλλά η υποχρέωσή του συνεχίζει. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες με υποχρεώσεις για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ακόμη και αν τεχνικά το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο τα απόνερα των υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση στο όνομα όλων μας θα ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Ήδη το 2019 θα ξημερώσει με μια τεράστια περικοπή συντάξεων. Φαίνεται σε κανένα αυτό σαν καθαρή έξοδος;  

Πώς βλέπετε τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση; Συμμερίζεστε τις απόψεις της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που λένε «όχι» σε νομοσχέδιο-εξπρές για την Αυτοδιοίκηση;

Κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί η κυβέρνηση επιμένει να αλλάξει το σύστημα εκλογής αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και παράγει σταθερές δημοτικές διοικήσεις. Προφανώς ο σχεδιασμός είναι πολιτικός και μάλλον βαθιά κομματικός αφού με την απλή αναλογική θα μεταφέρει την παθογένεια του πολιτικού συστήματος και στο σύστημα διοίκησης των τοπικών κοινωνιών. Οι δημοτικές παρατάξεις, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, έχουν βρει τους μηχανισμούς και τις συναινέσεις και κάνουν ένα τεράστιο έργο. Αν η κυβέρνηση θέλει κάτι να αλλάξει ας αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της προς τους δήμους που τις έχει περικόψει κατά 80%. Τα υπόλοιπα είναι απλώς πολιτική που κανένας σήμερα δεν τη χρειάζεται στις τοπικές κοινωνίες.      

Είστε Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και Εμπειρογνώμονας για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στον αθλητισμό. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Τι σας έχει διδάξει μέχρι τώρα η εμπειρία σας και τι έχετε αποκομίσει;

Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», διανύει τον πέμπτο χρόνο στη Ελλάδα και έχει πραγματικά μια τεράστια απήχηση σε ολόκληρη την κοινωνία. Έχω την τιμή να την συντονίζω στην αρχή ως μέλος του δικτύου κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη συνέχεια ως εμπειρογνώμονας στο κοινό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει πάνω από 440 δράσεις, έχουμε μοιράσει πάνω από 250.000 αντίτυπα ενημερωτικών φυλλαδίων και πάνω από 200.000 DVD με το Μυστικό της Νίκης, μια ιστορία κινούμενων σχεδίων που με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περνούν όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώνουμε τη δεύτερη ιστορία κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα»  που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και μετά από προτροπή του να δημιουργηθεί μια ιστορία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή ένα αγόρι του δημοτικού, το οποίο θα δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα μεγαλύτερο 16χρονο αγόρι. Τη Δευτέρα 30 Απριλίου θα δοθεί συνέντευξη τύπου με αφορμή την παρουσίαση της δεύτερης ιστορίας κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα»  ενώ το Σάββατο 5 Μαΐου θα γίνει η πρώτη επίσημη προβολή της.

Επίσης είστε ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη». Πείτε μας δυο λόγια γι αυτό;

Η Κοινωνική Οργάνωση Αγάπη είναι πάντα μέρος κάθε προσπάθειας που βοηθά την κοινωνία. Και όλα αυτά τα χρόνια η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχω νοιώσει είναι τα χαμόγελα των ανθρώπων που αισθάνονται πως υπάρχει κάποιος που στέκεται δίπλα τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ