Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, τίποτα δεν έχει κλειδώσει»

Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές, τόνισε για το Σκοπιανό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές»

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζ. Ζάεφ.

Ακόμα τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ότι τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία. Έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε επίσης πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης»

Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε., εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της. «Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε με τον Ζόραν Ζάεφ»

Συζήτηση όλο το βράδυ μέχρι σχεδόν τις πρωινές ώρες είχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε». «Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και σήμερα το πρωί μια δεύτερη συνάντηση. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά και ουσιαστικά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ - Μακρόν

Εξάλλου, το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Παρέμβαση για Παλαιστινιακό και Ιράν

Εξάλλου, τη θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μπει στη λογική των μπλοκ, αλλά πρέπει να βασίζεται σε αρχές, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να είναι κοινή, όχι μόνο για το θέμα του Ιράν, αλλά και σε άλλα θέματα όπως το Παλαιστινιακό, εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στο δείπνο εργασίας των 28 ηγετών της Ε.Ε. το βράδυ της Τετάρτης στη Σόφια. Ο Πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, εξέφρασε αποτροπιασμό και τη σαφή αντίθεσή του σε ενέργειες του Ισραήλ που , όπως ανέφερε, «οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών και υπονομεύουν τις προοπτικές λύσης».

Ν.Δ.: «Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας»

«Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η Νέα Δημοκρατία έχει εξ' αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει».

Κίνημα Αλλαγής: «Στόχος μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο»

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ προϋποθέτει την τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας και την εξεύρεση λύσης», σημειώνει με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως «η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική κάθε προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

«Μία προοπτική που ξεκίνησε με Ελληνική πρωτοβουλία το 2003 με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας», προσθέτει. Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, στόχος για την επίλυση του θέματος της ΠΓΔΜ, είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. «Μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ανακατατάξεις», καταλήγει.

Ζόραν Ζάεφ: «Πιστεύουμε ότι θα βρούμε μια λύση»

Για ενίσχυση της φιλίας, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, έκανε λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ, με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε πως «Η "Μακεδονία" και η Ελλάδα ενισχύουν τη φιλία τους. Με τον κ. Τσίπρα πιστεύουμε ότι θα βρούμε μια λύση για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών και στις δύο χώρες». Να σημειωθεί πως η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για το ονοματολογικό μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. «Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Την ίδια ώρα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων στο θέμα του ονοματολογικού, για την οποία τόνισε ότι «θα χρειαστεί λίγη δουλειά ακόμα από τις ομάδες διαπραγμάτευσης και τους υπουργούς Εξωτερικών και τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 για το Βιετνάμ
ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ