Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη χώρα μας ως πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Γιάννη Αμανατίδη*

Η Μέση Ανατολή αποτελεί τη νότια πλευρά αυτού που είναι ευρέως γνωστό ως "τρίγωνο αστάθειας", με την Ουκρανία, τη Λιβύη, καθώς και τη Συρία και το Ιράκ στις γωνίες του τριγώνου αυτού.

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου ο συνδυασμός ενδοχώρας και νησιωτικής επικράτειας, που συγκροτεί την ευρωπαϊκή συνοριακή γραμμή Ελλάδος-Κύπρου, εφάπτεται σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, οριοθετώντας όχι μόνο την ευρωπαϊκή παραμεθόριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά έναν πολιτικό-γεωγραφικό χώρο ασφάλειας και δικαίου. 

Σε ένα περιβάλλον οξύτατης ρευστότητας και εμπόλεμων συγκρούσεων στον περίγυρο της Ένωσης, ο ευρωπαϊκός χώρος που οικοδομήθηκε στα συντρίμμια δύο παγκοσμίων πολέμων, αποτέλεσε γέννημα των επώδυνων μαθημάτων τους, που εκφράζονται στο σεβασμό των αρχών του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, ως βάση της διεθνούς έννομης τάξης.

Σε αυτό το ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, η Ελλάδα αποτελεί η ίδια πυλώνα σταθερότητας και συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια και ανάπτυξη με τον σχηματισμό πολλαπλών "τριγώνων σταθερότητας" και την εφαρμογή μίας αμυντικής και διπλωματικής πολιτικής που συνδυάζει την ήπια με την σκληρή ισχύ, την δύναμη της αποτροπής με τη δύναμη της σύνθεσης πολλαπλών πόλων ασφάλειας στη βάση κοινών αρχών και σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών, όπως είναι η Eυρωμεσογειακή Σύνοδος, μία πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2016 και στην οποία συμμετέχουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (MED 7- Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα) με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για τις σημαντικών προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και πρωτοβουλίες, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτισμικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (ACForum), το οποίο έλαβε για πρώτη φορά χώρα στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 2017.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο προϋποθέτει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε και να αγωνιστούμε για το διαφορετικό, αντιμετωπίζοντας έτσι τις γενεσιουργούς αιτίες του φονταμενταλισμού και της ριζοσπαστικοποίησης, που με τη σειρά τους υποθάλπουν το σπόρο της τρομοκρατίας και των συγκρούσεων, που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή προσφυγική κρίση.

Περαιτέρω θα ήθελα να επισημάνω ότι, μαζί με την Κύπρο, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχουμε σχηματίσει συνεχώς αναπτυσσόμενα τριμερή σχήματα συνεργασίας, ξεκινώντας με την Αίγυπτο και συνεχίζοντας με το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προάγεται μέσα από την ανάπτυξη μια θετικής, ευρύτερης και πολύπτυχης ατζέντας συνεργασίας, εστιάζοντας τόσο στην ανάπτυξη συνεργειών και κοινών δραστηριοτήτων, ιδίως μέσω εποικοδομητικών τομέων συνεργασίας, όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, η εκπαίδευση, η έρευνα κ.ά., αλλά και ο πολιτισμός ως βασικός μοχλός ήπιας ισχύος στις διεθνείς σχέσεις.

Η Ελλάδα πιστεύει ειλικρινά στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των θεσμών και των διαδικασιών, τις οποίες υπερασπιζόμαστε, μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Είμαστε χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της, με γνώμονα πάντοτε την άσκηση μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα όχι μόνο είναι αλλά και αναγνωρίζεται ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Σε μία περιοχή ευαίσθητων ισορροπιών και πολυδιάστατων προκλήσεων, ο σταθεροποιητικός και αναπτυξιακός ρόλος της χώρας μας και το ειδικό βάρος των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών συνόρων, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τις διεθνείς εξελίξεις.

*Ο Γιάννης Αμανατίδης είναι Υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης