Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εθνικό έγκλημα η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Βασίλη Λεβέντη*

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αποδεχθεί στη διαπραγμάτευση σύνθετη ονομασία, στην οποία θα εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία και διεξάγει τώρα «μάχη οπισθοφυλακής», ώστε η σύνθετη ονομασία να ισχύει έναντι όλων («erga omnes»).

Για εμάς, την Ένωση Κεντρώων, είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση τα Σκόπια να παραιτηθούν από την ονομασία Μακεδονία που δεν τους ανήκει με κανένα τρόπο. Επιθυμούμε να σταθούμε αρωγοί στο κράτος των Σκοπίων, ώστε να προκόψει και να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η θέση μας ωστόσο είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική οικογένεια, αν δεν δεχθούν ένα όνομα χωρίς τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Αυτή η θέση πρέπει τώρα και στο μέλλον να αποτελεί την ελληνική «κόκκινη γραμμή».

Η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος πορεία. Με το να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ως βάση εκκίνησης της διαπραγμάτευσης, νομιμοποιεί την αυθαιρεσία των γειτόνων να προσδιορίζουν τη γλώσσα, την εθνότητα, τους θεσμούς και τα όργανα του κρατιδίου ως «Μακεδονικά» και να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες». Ο «μακεδονισμός» αποτελεί για την Ελλάδα μόνιμη πρόκληση και η ηττοπαθής μας στρατηγική τούς ενθαρρύνει να μην τον εγκαταλείψουν.

Όταν τα Σκόπια οικειοποιηθούν τη λέξη Μακεδονία, τότε είναι που θα μετατραπούν σε δορυφόρο της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Η Τουρκία υποστηρίζει, διαχρονικά και σταθερά, τον αλυτρωτισμό και τον «μακεδονισμό», χωρίς να χάνει ευκαιρία να μεταφέρει στα Σκόπια την επεκτατική της πολιτική κατά της χώρας μας. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν συνέστησε στους Σκοπιανούς να μην υποχωρήσουν σε τίποτε σε σχέση με την Ελλάδα, προφανώς θεωρώντας τα Σκόπια τουρκική θυγατρική χώρα.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν θα πρέπει να πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί άδικη λύση. Υπό πίεση ο ελληνικός λαός δεν λειτουργεί. Σε κάθε συνάντησή μου επαναλαμβάνω προς τους συμμάχους μας ότι είναι αχαριστία να τάσσονται στο πλευρό ενός νεοΐδρυτου κρατιδίου εκβιάζοντας την Ελλάδα, μια χώρα με 4.000 χρόνια ιστορίας, η οποία στάθηκε πάντοτε αγωνιζόμενη στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου.

Όπως ανέφερα στην αρχή, υπάρχει σήμερα σοβαρότατος κίνδυνος, υπό την πίεση ξένων δυνάμεων, η κυβέρνηση να αρκεστεί σε διαβεβαιώσεις περί αλλαγής του σκοπιανού Συντάγματος και περί αποδοχής σύνθετης ονομασίας «erga omnes» και να επιτρέψει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Τότε τα Σκόπια θα έχουν πάρει αυτό που τους ενδιαφέρει, το όνομα της Μακεδονίας, που συνιστά την πεμπτουσία του αλυτρωτισμού τους.

Η απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του Απριλίου του 1992, να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία ούτε σε σύνθετη μορφή στην ονομασία των Σκοπίων, μπορεί να αλλάξει μόνο με νεότερη απόφαση. Η Ένωση Κεντρώων έχει ζητήσει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς όμως να εισακουστεί.

Λυπούμαστε που ελληνικά κόμματα όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ ουσίαν δηλώνουν ότι αν φύγουν τα αλυτρωτικά άρθρα από το Σύνταγμα των Σκοπίων, αποδέχονται να πάρουν τα Σκόπια το όνομα Μακεδονία.

Το βασικό επιχείρημα των Σκοπίων είναι ότι από το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, κατοχύρωσαν τη λέξη Μακεδονία αφού η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε με πρόταση σύνθετης ονομασίας που περιείχε τον όρο Μακεδονία. Αυτή είναι η περίφημη εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου που τελικά παγίδευσε την Ελλάδα.

Τα πάνδημα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας απέδειξαν πως, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λογαριάζουν λάθος. Η σύνθεση της Βουλής δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις της ελληνικής κοινωνίας για το όνομα της Μακεδονίας.

Ο ελληνικός λαός συμπεριλαμβανομένης της ομογένειας στη συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί την παραχώρηση της λέξης Μακεδονίας μοιραίο λάθος που θα φέρει στο μέλλον μεγάλα δεινά. Αν η ελληνική Βουλή αποτολμήσει να ψηφίσει υπέρ της παραχώρησης, θα είναι πράξη αντίθετη προς τη λαϊκή βούληση, την οποία ο ελληνικός λαός ποτέ δεν θα νομιμοποιήσει.

Η Μακεδονία από τις απαρχές του ελληνικού έθνους αποτελεί ατόφιο και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Ποιος Έλληνας μπορεί να απαρνηθεί την ιστορία του; Ποιος Μακεδόνας μπορεί να υποχρεωθεί να απεμπολήσει την ελληνική του καταγωγή και συνείδηση; Η Ένωση Κεντρώων δεν πρόκειται ποτέ να προδώσει τη Μακεδονία που είναι μία και είναι ελληνική.

Το μήνυμα από όλους όσους παραβρέθηκαν στη μεγάλη συγκέντρωσή μας στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαΐου 2018 στο Βελλίδειο ήταν "Μη δώσετε επουδενί το όνομα".

Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε αυτή την εντολή, να μην υποχωρήσουμε στο θέμα του ονόματος όπως κάνουν τα άλλα ελληνικά πολιτικά κόμματα, και να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις τη Μακεδονία.

* Ο Βασίλης Λεβέντης, είναι Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ