Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κώστας Ηλιάκης: 12 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα πιλότου

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ήρωα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ήρωα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη. Ο Ηλιάκης ήταν σμηναγός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006.

Την ημέρα εκείνη και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πιλότος, Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτύπησε με το δεξί φτερό του αεροσκάφους του την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, οδηγώντας το σε κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση που είχε σαν αποτέλεσμα τη συντριβή του στη θάλασσα και τον θάνατο του Έλληνα κυβερνήτη.

Ο Τούρκος πιλότος έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών, όμως τελικά τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε αμέσως στην πατρίδα του.

Το πόρισμα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναγνώριζε ότι ο σμηναγός Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του και ανέφερε:

«Ο σμηναγός Ηλιάκης κατευθύνθηκε προς το τουρκικό αεροσκάφος RF-4, στο πλαίσιο διατεταγμένης και σύμφωνης με το περιεχόμενο και τα δεδομένα αποστολής του προσπάθειας αναχαίτισης – αναγνώρισης σε ευθεία και οριζόντια πτήση, χωρίς να ελιχθεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και χωρίς να παραβιάσει την απόσταση ασφαλείας των 1.000 ποδών που ορίζεται για την αποφυγή εναέριων συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών».

«Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω). Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απολέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη», σημειωνόταν στο πόρισμα.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών αντίστοιχα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.

Επίσης, δρόμος "Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη", προς τιμήν του, υπάρχει και στο Ηράκλειο Αττικής.

Ο Μητσοτάκης για τον Κ. Ηλιάκη

Ένα σχόλιο στο Twitter για την επέτειο μνήμης του θανάτου του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιακή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο. Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για αυτούς τους ήρωες είναι να τιμούμε τη μνήμη τους» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός