Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Για τη νέα πορεία της χώρας, ο δημοκρατικός ρεαλιστικός σχεδιασμός, με διαβούλευση και συμμετοχή

Ως προϋπόθεση δημοκρατικών συνεργασιών κι ως απάντηση στις αδιέξοδες ατομοκεντρικές επιλογές

Του Μάρκου Μπόλαρη*

Καθώς η πατρίδα μας απαλλάσσεται, μέσα στον Αύγουστο, από την Προκρούστεια κλίνη στην οποία βρέθηκε την τελευταία οκταετία, σημαντικό είναι σήμερα να αποφασίσουμε την πορεία μας ως λαού κι ως χώρας.

Έχοντας κατά νουν τις αιτίες που μας βάλτωσαν στην κρίση, απαραίτητη συνθήκη σήμερα είναι να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάει η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, ποια εργαλεία έχουμε στα χέρια μας, με ποιες δυνάμεις - δυναμικό θα επιχειρήσουμε, ώστε να σχεδιάσουμε με ρεαλισμό και να υλοποιήσουμε με ισχυρή βούληση, όχι απλά την έξοδο από την κρίση, αλλά να σχεδιάσουμε και να εργαστούμε για την Ελλάδα που πρέπει, την Ελλάδα που αντιστοιχίζεται με την ιστορική διαχρονική της διαδρομή, τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι θέτουμε δύο πράγματα:

α) Σχεδιασμός πολιτικός κι όχι ατομοκεντρικός ή κομματοκεντρικός.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο σχεδιασμός μας λειτουργεί υπέρ του κοινού συμφέροντος της Πόλης, ήγουν του κράτους, της Ελλάδας, λειτουργεί για το κοινό συμφέρον του Πολίτη, του λαού μας, του Έλληνα. Είμαστε πλέον σοφότεροι όλοι μας από τα παθήματα που μας σώρευσε η Βαβυλώνια Αιχμαλωσία της κρίσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι το πολιτικό πρόταγμα δεν μπορεί να συνεχίσει να 'ναι η προσωπολαγνεία κι οι ατομικές στρατηγικές αρχηγών κι αρχηγίσκων.

Και β)  ένας πολιτικός ρεαλιστικός σχεδιασμός, προϊόν και καταστάλαγμα συζητήσεων και διαβούλευσης ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών, τόσο των οργανωμένων κομματικών στελεχών, όσο και των ανένταχτων κομματικά πολιτών, μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο πολιτικών συνεργασιών. Προγραμματικές συνεργασίες που εδράζονται σε ανοιχτές, διάφανες δημοκρατικές διαδικασίες κι όχι σε βιαστικές προσωπικές συμφωνίες σ' επίπεδο κορυφής, μπορούν κι επιβάλλεται ν' αποτελέσουν την πυξίδα κοινής δημοκρατικής πορείας

  • για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας,
  • για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους,
  • για την προτεραιότητα της ένταξης των νέων μας στις παραγωγικές μας δομές,
  • για μία φιλόδοξη παιδεία ποιότητας στο διεθνές ανταγωνιστικό πεδίο,
  • για ν' απαντήσουμε στο μείζον πρόβλημα επιβίωσής μας ως λαού, στο δημογραφικό,
  • για μια στιβαρή κι υπερήφανη εξωτερική πολιτική, σε άρρηκτη συνεργασία με τους Ρωμιούς της Διασποράς μας στον κόσμο.

Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι πρόκληση Δημοκρατίας. Η πορεία μας στην επόμενη κρίσιμη περίοδο κρίνεται από το βαθμό που θα επιχειρήσουμε αναβάθμιση του δημοκρατικού μας επιπέδου. Ειναι φανερή η απαξίωση στη συνείδηση των πολιτών, των δημοκρατικών πολιτών για τα κόμματα και τις κλειστές διαδικασίες τους, καθώς εύλογα κρίνονται συνυπεύθυνα για την αρνητική διαδρομή των τελευταίων χρόνων.

Η αναφορά στους πολίτες, στο λαό, στον Έλληνα όχι απλώς για τη νομιμοποίηση στην εκλογική διαδικασία, αλλά στη δημιουργική, συμμετοχική διαβούλευση μιας συνολικής πρότασης ενός νέου παραγωγικού προτύπου για μια Νέα Πορεία της πατρίδας μας, είμαι βέβαιος ότι απελευθερώνει δυνάμεις, ενεργοποιεί δυνάμεις, δημιουργεί προϋποθέσεις κοινής δημοκρατικής συστράτευσης.

Κι ο Σικελιανός μαζί μας, προτρέπει:

"Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ' την Ελλάδα."

*Ο Μάρκος Μπόλαρης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 για το Βιετνάμ
ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ