Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παπαδημούλης από Θεσσαλονίκη: «Κλειδί» για την ελάφρυνση χρέους η 21η Ιουνίου

Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο typosthes.gr

Συνέντευξη στον Γιώργο Καλλίνη

«Όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα, αλλά όταν γίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδημούλης, σε μια συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο typosthes.gr, εν μέσω εξελίξεων. Στο επίκεντρο των απαντήσεων η Ελλάδα μετά τα μνημόνια, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και οι επόμενες εθνικές εκλογές.    

 -  Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ελάφρυνση του χρέους και πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια;

Δημ. Παπαδ.: Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους έχουν προχωρήσει αρκετά, μιλάμε για εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του 2016 και του 2017.

Εργαζόμαστε και φιλοδοξούμε, το συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, να αποφασισθεί σε 15 μέρες, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα γιατί θα κλειδώσει τους όρους της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και θα δώσει κυρίως μέσα από την ελάφρυνση του χρέους, ένα καθαρό οδικό χάρτη που θα εγγυηθεί την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στους κανόνες της ΕΕ, που θα επιτρέψει να δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια, όπως οι άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια, δηλαδή η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Βαδίζουμε προς τα εκεί, αλλά επειδή έχουμε15 μέρες μέχρι το Εurogroup και ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, συνεχίζουμε την προσπάθεια. Εργαζόμαστε για το τέλος των μνημονίων και για ένα σαφή ορίζοντα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Σε αυτή την προσπάθεια μας βοηθάει η πορεία της Ελληνικής οικονομίας, όπως τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του ‘18. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι 2,3%, οι υψηλότεροι την τελευταία δεκαετία, όλος ο παγκόσμιος Τύπος καταγράφει τη δυναμική της Ελληνικής οικονομίας και ομολογούν οι πάντες, ακόμη και το ΔΝΤ παρότι είναι με το ένα πόδι έξω από το πρόγραμμα, ότι η Ελλάδα έχει πετύχει καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από ότι το ΔΝΤ προέβλεπε πριν από ένα χρόνο.

Τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο θα πετύχουμε το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, αλλά θα υπάρχει και ανταπόδοση, με δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

 - Τούρκικη επιθετικότητα και προσφυγικό ζήτημα. Έχουμε βοήθεια από την ΕΕ ή είμαστε εντελώς μόνοι μας;

Δημ. Παπαδ.: Η Ελληνική προσπάθεια, με εθνική συνεννόηση μάλιστα, έχει πετύχει μία ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητάει την άμεση απελευθέρωση των δύο αξιωματικών και μια αντίστοιχη δήλωση του Συμβουλίου και όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Από την πλευρά της ΕΕ, υπάρχει στήριξη της εθνικής προσπάθειας για να γυρίσουν πίσω τα 2 παιδιά μας. Η Τουρκία όμως, κρατάει καθυστέρηση και για αυτό δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια.

Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, βρίσκεται στην Τούρκικη προκλητικότητα και επιθετικότητα και ευτυχώς οι εταίροι μας στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα, είναι πρόβλημα και για την Ευρώπη. Η Τούρκικη πλευρά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός όσο θέλει να δείχνει και αν κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, που είναι πιθανό, θα αναγκαστεί να βάλει πολύ νερό στο κρασί του απέναντι στη Δύση (Ευρώπη και ΗΠΑ). Η τούρκικη οικονομία είναι χάλια, η λίρα έχει υποτιμηθεί περίπου 20% και για αυτό έχει απόλυτη ανάγκη τα ευρωπαϊκά χρήματα και τις διεθνείς επενδύσεις. 

Όσον αφορά τη μετανάστευση, προφανώς η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της όλα τα ελλείμματα της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινότητας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαική αλληλεγγύη και ικανότερη Ευρώπη στην σωστή και αναλογική αντιμετώπιση των προσφύγων. Δυστυχώς, σε αυτό το ζήτημα έχουμε μια επιδείνωση, εφόσον η Γερμανική πολιτική χειροτερεύει, ενώ πρόσφατα και η Ιταλική πολιτική απέκτησε πιο εχθρική στάση.

 - Πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές; Υπάρχει γόνιμο έδαφος συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, όπως άλλωστε επιτάσσει το ευρωπαϊκό κλίμα σύγκλισης Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας;

Δημ. Παπαδ.: Όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Οι μόνες εκλογές που ξέρουμε πότε θα γίνουν, είναι οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου του 2019. Ήδη, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και τους στόχους μας. Σε ότι αφορά τις εθνικές εκλογές, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει έναν πολύ πιο πλούσιο απολογισμό, ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος βελτίωσης και για την οικονομία και για την κοινωνία. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, η διαφορά μεταξύ των δύο θα είναι πολύ μικρή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει.

Έχουμε μπει οριστικά στην Ελλάδα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας, έχει καεί η γούνα μας από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτές ευθύνονται για τη χρεωκοπία και τα μνημόνια στην Ελλάδα. Κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του, επομένως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα ψάξει να βρει συγκλίσεις με βάση το πρόγραμμα του για τη νέα περίοδο εκτός μνημονίων.

Η αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο αρχίζει να υποχωρεί και επανέρχεται η κλασική, παραδοσιακή αντίθεση, συντήρηση- πρόοδος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα και έχει εξασφαλίσει ισχυρά ερείσματα έξω από την Αριστερά και στο χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αντίστοιχη στρατηγική επιδιώκουμε και στην Ελλάδα, το στοίχημα και το δίλημμα πέφτει στους ώμους της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Όσο η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην αναλγητική και αμήχανη θεωρία των ίσων αποστάσεων ή ακόμη χειρότερα κάποιοι δικοί της γλυκοκοιτούν να γίνουν υπουργοί του Μητσοτάκη, τόσο αυτός ο χώρος θα συμπιέζεται από το δίλημμα Τσίπρας- Μητσοτάκης.

Δυστυχώς η ηγεσία του Κιν. Αλ. βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, δεν ακούνε τις δηλώσεις Πιτέλα παλιότερα ή τις δηλώσεις Μπούλμαν τώρα και καταφεύγουν σε αστείες δηλώσεις ότι οι 2 πρόεδροι είναι υποχείρια του Παπαδημούλη. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η Σοσιαλδημοκρατία όταν πηγαίνει με τη δεξιά καταβαραθρώνεται  και όπου διεκδικεί πιο προοδευτικές λύσεις μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό, όπως στη Πορτογαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα στην Ισπανία, τα πηγαίνει καλύτερα.

Δικό τους μαχαίρι, δικό τους και το πεπόνι. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ήδη εδραιωμένος  βασικός πυλώνας του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και είμαι βέβαιος ότι αν κερδίσουμε τις εκλογές, κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη να προκαλέσει νέες εκλογές. 

Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ