Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συλλαλητήρια ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη αξιολόγηση

Συνδικάτα και Οργανώσεις διαδηλώνουν την αντίθεση τους σε όσα προβλέπονται

Παράλληλα συλλαλητήρια διοργανώνουν σήμερα Συνδικάτα και Οργανώσεις για να διαδηλώσουν την αντίθεση τους σε όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση που ψηφίζεται το μεσημέρι στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΑΔΕΔΥ η οποία έχει προκηρύξει Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 ώρα το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στην Ομόνοια.

Τη δική τους συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση των νέων μέτρων, στη 1:00 ώρα το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Τα Συνδικάτα και τα Σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να μην περάσουν τα «αντιλαϊκά» μέτρα που περιλαμβάνει το Πολυνομοσχέδιο και να καταργηθούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα των τριών μνημονίων, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Όπως υποστηρίζουν με το Πολυνομοσχέδιο συντελείται η πλήρης παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, οι συντάξεις θα μειωθούν μέχρι 35% και θα επέλθει νέο χτύπημα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Όπως προειδοποιούν οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων ο δρόμος του αγώνα είναι μεγάλος και θα παλέψουν ώστε να μη συνεχιστεί η «φτωχοποίηση» των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Στάσεις εργασίας σε μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Συγκεκριμένα, χωρίς μετρό θα μείνει η πρωτεύουσα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη, συμμετέχοντας όπως τονίζει το ΣΕΛΜΑ «στις κινητοποιήσεις εναντίων στην ψήφιση των νέων μέτρων».

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι λεωφορεία και τρόλει λόγω στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι. Ετσι, χωρίς λεωφορεία θα μείνει η Αθήνα, από τις 12:00 έως τις 17:00. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 11:00 π.μ., ενώ αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 18:00. Η στάση εργασίας περιλαμβάνει όλα τα δρομολόγια λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και τον δρομολογίων του αεροδρομίου. Η στάση εργασίας πραγματοποιείται προκειμένου να γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων του κλάδου με θέμα την αποτροπή του επικείμενου κλεισίματος του αμαξοστασίου στο Ελληνικό.

Τα τρόλει δεν θα κινούνται μεταξύ 12:00 - 16:00. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 11:00 π.μ., ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 17:00. Η «Εργαζομένων-ΗΛΠΑΠ» με ανακοίνωσή της σημειώνει «αγωνιζόμαστε για προσλήψεις προσωπικού, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, προμήθεια ανταλλακτικών, όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όχι στο κλείσιμο των αμαξοστασίων, όχι στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου».

Χωρίς ταξί και σήμερα

Παράλληλα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι ιδιοκτήτες ταξί. Το ΣΑΤΑ υπογράμμισε πως «ξεκινάμε με 24ωρη απεργία, από τις 13/6/2018 (6 π.μ) η οποία θα επαναλαμβάνεται μέχρι να κλείσει οριστικά το ζήτημα».

Καταλήγοντας, το Συνδικάτο ζήτησε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό, αλλά όπως τόνισε «δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να διεκδικήσουμε με απεργία την επιβίωσή μας».

Σημειώνεται πως με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή μειώνεται σε μίση ώρα η υποχρέωση της ελάχιστης διάρκειας σύμβασης τριών ωρών που έχουν οι εταιρίες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι
Ο Κάλιναν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το καλοκαίρι
Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι