Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποια διαπραγμάτευση και ποια συμφωνία;

Ο Εφραίμ Κυριζίδης, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Εφραίμ Κυριζίδη*

Τους τελευταίους μήνες ήμασταν θεατές μιας υποτιθεμένης διαπραγμάτευσης μεταξύ της χώρας μας και του γειτονικού κρατιδίου. Υπουργοί εξωτερικών, διπλωματικά στελέχη, Πρωθυπουργοί συναντιόντουσαν κατ’ επανάληψη και «διαπραγματευόντουσαν» για την επίλυση του Σκοπιανού. Μάλιστα, μέσα από διαρροές, εμφάνιζαν διαφωνίες και συγκρούσεις.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι σαφώς και πρέπει να λυθεί το ζήτημα των Σκοπίων, ενισχύοντας την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και την γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Αλλά πως;

Τι ζητούσαν οι Σκοπιανοί; Όνομα, γλώσσα, ιθαγένεια και είσοδο σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Η υποτιθέμενη συμφωνία τους τα παραχωρεί όλα. Με κόπο προσπαθούμε να εντοπίσουμε αφενός τι δεν τους παραχωρούμε και αφετέρου τι κερδίζει η Ελλάδα.

Το επιχείρημα ότι 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία ακούγεται φαιδρό. Γιατί τώρα και με την δική μας σφραγίδα θα τους αναγνωρίσουν και οι υπόλοιπες. Εν πάση περιπτώσει δεν χρειαζόταν διαπραγμάτευση αλλά μια απλή συνάντηση για να μας εξηγήσουν τι επιθυμούν.

Ουσιαστικά σήμερα δεν είμαστε μπροστά σε μία συμφωνία, προϊόν διαπραγματεύσεως, αλλά σε μία άνευ όρων παράδοση και προσχώρηση στις επιθυμίες του άλλου μέρους.

Αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση είχε αποκλειστικό στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης και την αποσυμπίεση των αντιδράσεων.

Τέλος αυτή η λύση έρχεται από μία Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. Η λαϊκή κυριαρχία νομιμοποιεί τις ενέργειες των Κυβερνήσεων δια των εκλογών. Τα πολιτικά κόμμα τα παρουσιάζουν τα προγράμματα, τις θέσεις και τις απόψεις τους και αυτά κρίνονται, νομιμοποιούνται και τα νεοεκλεγέντα πρόσωπα εξουσιοδοτούνται για την εκτέλεση τους.

Στις τελευταίες εκλογές απουσίαζε από τον δημόσιο διάλογο αλλά και από τα προγράμματα των κομματικών σχηματισμών το Σκοπιανό. Δεν νοείται για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα να μην ερωτάται ο κυρίαρχος λαός, είτε δια δημοψηφίσματος είτε δια εθνικής κάλπης.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, χωρίς ακρότητες, να εκφράσουμε την αντίρρησή μας σε αυτήν την άνευ όρων παράδοση μας στο κράτος των Σκοπίων. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε και να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στην συμφωνία που μας παρουσιάστηκε.

Λύση στο Σκοπιανό αλλά με κερδισμένη την Ελλάδα.

* Ο Εφραίμ Κυριζίδης, είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Θετικά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ