Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σκοπιανό: Πώς κρίνουν τη συμφωνία 15 βουλευτές της Θεσσαλονίκης

Ανοίγουν τα χαρτιά τους στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης»

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Με παράλληλα διαγγέλματα των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ανακοινώθηκε ουσιαστικά την περασμένη Τρίτη, η συμφωνία για την ονομασία του κράτους των Σκοπιών σε «Βόρεια Μακεδονία». Οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για «καλή και ιστορική συμφωνία», όπου υπάρχουν προβλέψεις για τη γλώσσα, την υπηκοότητα, το erga omnes και το σύνταγμα των Σκοπίων. Το «Βόρεια Μακεδονία» είναι ο άξονας της νέας αντιπαράθεσης στην πολιτική ζωή της χώρας. Η «μάχη» για το Σκοπιανό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μεταφέρθηκε στη Βουλή, μετά τον «λευκό καπνό» και το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση δέχθηκε «σφυροκόπημα» από την Αντιπολίτευση με τη ΝΔ να εστιάζει στο γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία και ότι οι δύο εταίροι (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δεν παρουσιάζουν ενιαία στάση στο θέμα.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, δήλωσε ότι «εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε». Την επομένη, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, και προκάλεσε τον πρωθυπουργό, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και ενώ οι «μάχες» στη Βουλή …μαίνονται γύρω από τη συμφωνία με τα Σκόπια, 15 βουλευτές της Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και όσοι κατάφεραν εντέλει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της εφημερίδας, καταθέτουν την άποψή τους στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.


Δημήτρης Μάρδας (ΣΥΡΙΖΑ): «Η συμφωνία έχει πολύ δρόμο»

«Πληρώνουμε το κόστος της αναβλητικότητας των κυβερνήσεων μετά το 1993. Αν τολμούσαν οι τότε κυβερνήσεις να βρουν μια ρεαλιστική λύση έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, στρατηγικούς στόχους, όπως τα λάθη, τις παραλείψεις και τα εμπόδια που υπήρχαν, τότε θα οδηγούμασταν σε ένα καλύτερο συμβιβασμό. Ο χρόνος λειτούργησε εις βάρος μας και αυτό το γνωρίζουν οι τότε κυβερνήσεις, που απέφευγαν να λύσουν το πρόβλημα αυτό.

Κύρια προτεραιότητα ήταν να ξηλωθεί ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», που εδραιώθηκε διεθνώς από το 1945 και μετά. Η καλύτερη λύση θα ήταν να μην υφίσταται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία του εν λόγω κράτους. Από το 1945, αν όχι από το 1894, ο όρος αυτός όμως διαχέεται σε Βαλκάνια και διεθνώς ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις αρκούνταν απλά σε μια ακαδημαϊκού τύπου διαφωνία. Το ίδιο συνέβη με τη γλώσσα όπως και την εθνότητα. Κέρδισαν έδαφος στη διεθνή σκηνή εξαιτίας της δικής μας αδράνειας δεκαετιών. Τα λάθη όμως δε σβήνονται με μονοκονδυλιές.

H συμφωνία δεν είναι ο καλύτερος συμβιβασμός, ανταποκρίνεται όμως στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση ergaomnes. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά μόνον την υπηκοότητα, δεδομένη από το 1993 και μετά. Στο τέλος-τέλος όσοι διαφωνούν με την συμφωνία ας αναλογιστούν τι θα συνέβαινε αν η γειτονική χώρα συνέχιζε να ονομάζεται διεθνώς ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διατηρώντας στο σύνταγμα της όλα τα αλυτρωτικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά ανατράπηκαν με την παρούσα συμφωνία η όποια έχει ωστόσο πολύ δρόμο ως ότου ολοκληρωθεί και επικυρωθεί».


Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ): «Ήττα του εθνικισμού»

«Η Ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε να προωθήσει τη λύση ενός διπλωματικού προβλήματος που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία εδώ εικοσιπέντε χρόνια. Παράλληλα προωθεί την σταθερότητα και συνεργασία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι μια ήττα του εθνικισμού ένθεν κακείθεν των συνόρων που αφήνει ανέργους πολλούς “εργολάβους” του πατριωτισμού.

Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ αποτελεί την επιτομή του εθνολαϊκισμού- ένα επικίνδυνο μείγμα που στο παρελθόν προκάλεσε εθνικές συμφορές. «Η ευγενής μας τύφλωσις» που οδήγησε στο τυχοδιωκτικό πόλεμο- ήττα του 1897 ξεκίνησε με παρόμοιες εθνικιστικές κορώνες. Και βέβαια κανένας δεν λησμονεί την τραγωδία της Κύπρου. Η ανεύθυνη και ανερμάτιστη στάση της ΝΔ δεν δείχνει μόνο την ιδεολογική φτώχεια και εκφυλισμό της δεξιάς, είναι και μια επικίνδυνη ανάμειξη κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων με ένα κακοφορμισμένο πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής. Ένα πρόβλημα που είχε φτάσει σε αδιέξοδο με την ευθύνη του δικομματισμού. Γιατί δεν ήταν μόνο ο Σαμαράς και η ΝΔ που ευθύνονται για το έως τώρα αδιέξοδο,  αλλά και ο Παπαθεμελής και το ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν μέσα στο καταχείμωνο εμπάργκο καυσίμων στη γειτονική δημοκρατία. Η “διπλωματία των πολιτών” πρέπει να υποστηρίξει την ιστορική αυτή τομή».


Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Ιστορικής σημασίας για τη σύγχρονη Ελλάδα»

Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας συμφωνίας που θα έχει ιστορική σημασία για τη σύγχρονη Ελλάδα, μιας συμφωνίας με την οποία η χώρα μας και μάλιστα η Μακεδονία θα μπορεί να έχει μια ειρηνική σχέση με μια άλλη γειτονική, θα αποκαταστήσει τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον και θα οδηγήσει για πρώτη φορά σε διπλωματική αναγνώριση του ελληνικού ιστορικού βάθους της Μακεδονίας. Από τώρα η χώρα μας δείχνοντας σε όλο τον κόσμο, το σεβασμό της στις αρχές της ειρηνικής γειτονίας και του αυτοπροσδιορισμού, θυμίζοντας ότι είναι κληρονόμος ενός πολιτισμού, δημοκρατίας και οικουμενικότητας μπορεί να ατενίζει πιο θαρραλέα το μέλλον.


Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ): «Συμφωνία-τραγέλαφος»

«Ήταν η ίδια η κυβέρνηση που έθετε ως «κόκκινη γραμμή» την απόφαση του Βουκουρεστίου. Αυτή η κόκκινη γραμμή ξεθώριασε… Το «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ», ένα όπλο που είχε στα χέρια της η Ελλάδα, παραδόθηκε… Από τη στιγμή που θα αποσταλεί η πρόσκληση ένταξης, δεν θα ανακαλείται, παρά μόνο εάν οι Σκοπιανοί αρνηθούν τη συνταγματική αναθεώρηση. Ήταν η ίδια η κυβέρνηση που μιλούσε για μία ονομασία έναντι όλων (ergaomnes). Κι αυτή η «κόκκινη γραμμή» ξεθώριασε, επίσης. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαίρεσαν από τη σύνθετη ονομασία τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα.  Οι Σκοπιανοί, όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται, αλλά και θα λέγονται από όλο τον κόσμο - με δική μας συμφωνία - «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει την Ελλάδα, σε κάτι που οι Έλληνες διαφωνούν. Είναι σαφές ότι εδώ δεν έχουμε λύση. Έχουμε μια συμφωνία – τραγέλαφο που απελευθερώνει το τζίνι του αλυτρωτισμού, αναγνωρίζοντας μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Κι αυτό είναι απαράδεκτο».


Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (ΝΔ): «Το ξεπούλημα της Μακεδονίας!»

«Αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως “λύση” στο σκοπιανό είναι στην πραγματικότητα ένας οδυνηρός εθνικός συμβιβασμός, ένα πραγματικό ξεπούλημα της Μακεδονίας! Αυτό που σεβάστηκαν οι αιώνες, αυτό που σεβάστηκε η Ιστορία η ίδια, αυτό το οποίο διατηρήσαμε με πολλούς αγώνες, με πολλές θυσίες σε χρόνια δύσκολα, το παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας εν μία νυκτί! Έφερε μία κατάπτυστη και απαράδεκτη συμφωνία που δίνει το μείζον στους Σκοπιανούς και ενισχύει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό! Παρά τα όσα δηλώνει περί του αντιθέτου ο πρωθυπουργός, το κείμενο της συμφωνίας επιβεβαιώνει τις χειρότερες προβλέψεις μας!

Μπορεί  ο κ. Τσίπρας να διαφωνεί ότι η Μακεδονία είναι μία και ότι η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική… Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένουν να αποκαλούν τα Σκόπια “Μακεδονία”… Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όμως, διαφωνεί με αυτή την συμφωνία! Είναι απέναντι στο ξεπούλημα της Μακεδονίας και της Ιστορίας μας! Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε αυτή την επαίσχυντη συμφωνία. Αυτό επιτάσσει η εθνική συνείδηση, πάνω και πέρα από κόμματα και παρατάξεις! Καλούμε τον Αλέξη Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή την κάκιστη συμφωνία επί ζημία των εθνικών συμφερόντων μας! Αν δεν το κάνει τον διαβεβαιώνουμε ότι θα μας βρει απέναντί του… Στην Βουλή, στις πλατείες, στα συλλαλητήρια, στους αγώνες για τα δίκαια της Μακεδονίας!».


Έλενα Ράπτη (ΝΔ): «Ένα μεγάλο ΟΧΙ στη Βουλή»

«Η κυβέρνηση μετά από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, κατόρθωσε να φέρει στη χώρα μια συμφωνία, που παραχωρεί τα πάντα χωρίς να παίρνει τίποτε. Δίνει το όνομα, αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και βάζει τις βάσεις για τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων που από ψευτομακεδόνες γίνονται σε μια μέρα μακεδόνες  με την υπογραφή της Ελλάδας. Όποιος διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας θα διαπιστώσει πως το όνομα Βόρεια Μακεδονία θα ανοίξει στο μέλλον μια επικίνδυνη συζήτηση για μια Μακεδονία διαιρεμένη σε δύο γεωγραφικά τμήματα και μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες. Καμία από τις δήθεν δεσμεύσεις του κειμένου δεν εγγυάται την παραίτηση των γειτόνων από τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις, ενώ ήδη οι δηλώσεις επισήμων των Σκοπίων κάνουν λόγο για αναγνώριση δια παντός της μακεδονικής τους ταυτότητας. Η συμφωνία ντροπής δεν μπορεί να φέρει την υπογραφή της ελληνικής πλευράς και πάντως δεν μπορεί να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.  Η συμφωνία με βρίσκει απέναντι μαζί με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Τίποτε δεν έχει τελειώσει. Για μένα δεν υπάρχει διαπραγμάτευση που να έχει μέσα το όνομα Μακεδονία. Και κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να δεχθούμε αυτή την προσβολή. Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υπογράψει τη συμφωνία, η μόνη ελπίδα να σωθεί η αξιοπρέπεια και η ιστορία μας είναι αυτή η απαράδεκτη  συμφωνία να βρει ένα μεγάλο ΟΧΙ στη Βουλή. Το έχουμε πει στο παρελθόν. Είναι ώρα να το πούμε ξανά». 


Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ): «Υποχρεωμένοι να την ανατρέψουμε!»  

«Η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία  και Εθνικά επιζήμια, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο  Πρωθυπουργός  δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία, και δεν έχει και τη σύμφωνη γνώμη της  συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.  Έχουμε υποχρέωση, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτισμού, να την ανατρέψουμε!».  


Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ): «Εγκληματική συμφωνία»

«Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν είναι απλά μια κακή συμφωνία. Είναι εγκληματική διότι δίνει το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, δίνει τη γλώσσα, δίνει την εθνότητα, τους δίνει τα πάντα! Με αποκλειστική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα, εάλω η Μακεδονία! Είναι θλιβερό ότι χωρίς ίχνος ντροπής και εθνικής αξιοπρέπειας ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεπούλησε την ιστορία αιώνων, ταπεινώνοντας εκατομμύρια Βορειοελλαδίτες. Οι Μακεδόνες είμαστε προδομένοι, είμαστε εξοργισμένοι και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ… Όσοι επικυρώσουν την συμφωνία θα καταδικαστούν από την ιστορία στη συνείδηση κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω τούτο: Η προσβολή που βιώνουμε όλοι οι Μακεδόνες, όλοι οι Βορειοελλαδίτες, σύσσωμος ο Ελληνισμός, έχει υπαίτιους και τα ονόματά τους είναι: Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος, Νίκος Κοτζιάς».


Κατερίνα Μάρκου (ΝΔ): «…η χώρα ταπεινώνεται»

«Όποτε διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας, η χώρα ταπεινώνεται. Μαζί με το “νέο Βαρουφάκη”, τον κ. Κοτζιά, έδωσε όχι μόνο το όνομα «Μακεδονία», αλλά και την εθνικότητα και τη γλώσσα, με αντάλλαγμα να… αλλάξουν οι πινακίδες των αυτοκινήτων στα Σκόπια μέσα σε πέντε χρόνια! Αφού αποδυνάμωσε τη χώρα διεθνώς με τα καμώματά του, αφού σήκωσε τα χέρια ψηλά και έκαψε κάθε διαπραγματευτικό χαρτί, με πρωτοφανές θράσος, χλευάζει όχι μόνο τους βουλευτές, αλλά και τους πολίτες που διαφωνούν με την κάκιστη αυτή συμφωνία ως γραφικούς ακροδεξιούς. Και, το ακόμα πιο απίστευτο, βρήκε και τον αναγκαίο «χρήσιμο ηλίθιο» να τον στηρίξει, πουλώντας δήθεν προοδευτιλίκι.

Μετά την υποθήκευση της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να υποθηκεύσει και την ιστορία, την παράδοση, το ίδιο το όνομα της Μακεδονίας. Μπροστά στις «δουλειές», την καρέκλα και την πολιτική επιβίωση, η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει από εθνικά θέματα. Δυστυχώς, η μακροχρόνια βλάβη που έχουν προκαλέσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη χώρα πλέον παίρνει εθνικές διαστάσεις. Όσο το συντομότερο φύγουν, τόσο το καλύτερο».


Γιώργος Αρβανιτίδης (ΔΗ.ΣΥ.): «Λέω ΟΧΙ στη Συμφωνία για το Σκοπιανό»

«Λέω ΟΧΙ σε μια Συμφωνία που αναγνωρίζει μια εθνογένεση. Δεν πρόκειται για μια βιώσιμη λύση που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν επιδίωξε την προηγούμενη εθνική συνεννόηση και συναίνεση, αλλά προτίμησε να διαπραγματευτεί μόνη της, ζητώντας τώρα στήριξη. Είναι μια «ναρκοθετημένη» Συμφωνία σε δόσεις, η υλοποίηση της οποίας δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά κυρίως, από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας. Ο κίνδυνος να κατοχυρώνονται σταδιακά θέματα υπέρ της άλλης πλευράς και εμείς να εκφράζουμε απλά τη δυσαρέσκειά μας, αν κάτι δεν τηρείται, είναι πολύ μεγάλος».


Δελής Γιάννης και Σάκης Βαρδαλής (ΚΚΕ): «Αντίθετοι με το σκοπό της συμφωνίας»

«Η συμφωνία Τσίπρα –Ζάεφ είναι ένα ακόμα βήμα για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, που επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα γιατί οι ανταγωνισμοί στην περιοχή ανάμεσα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη  Ρωσία, αλλά και την Κίνα έχουν αγριέψει πάρα πολύ. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το σκοπό αυτής της συμφωνίας, αλλά και με το περιεχόμενό της, γιατί έχει μέσα αρκετά σπέρματα αλυτρωτισμού και σε σχέση με τη γλώσσα τη «μακεδονική», που φυσικά δεν υπάρχει και πολύ περισσότερο με τη «μακεδονική» εθνότητα. Τα υπόλοιπα κόμματα  που τσακώνονται γι' αυτήν τη συμφωνία δεν έχουν αντίρρηση για το σκοπό της. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει ακόμα περισσότερο αποσταθεροποίηση για την περιοχή και ανασφάλεια για τους λαούς.

Είναι αρκετοί το τελευταίο διάστημα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ευαισθησίες που υπάρχουν στον ελληνικό λαό γύρω από τα ζητήματα αυτά, για να κρύψουν τη συμφωνία τους με την ενσωμάτωση όλης αυτής της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο λαός μας δεν πρέπει  να παρασύρεται σε εθνικιστικά πατριδοκάπηλα μονοπάτια, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, του εθνικισμού, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός, όπως προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση».


Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝ.ΕΛ.): «Κλοπή της δικής μας ιστορίας»

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε μια ξεκάθαρη θέση από την αρχή: «όχι» στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτού για το γειτονικό κράτος, των Σκοπίων. Έχουν χτίσει το κράτος τους σε μια πλαστή ταυτότητα η οποία δεν υφίσταται. Πρόκειται για κλοπή της δικής μας ιστορίας. Εθνικά ωφέλιμο για την πατρίδα μας είναι να μην εμπεριέχεται το όνομα «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Αυτή η συμφωνία περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Για αυτό ακριβώς τον λόγο όταν αυτή συμφωνία ακολουθήσει όλα τα στάδια από τα Σκόπια, όπως προβλέπονται από την ίδια την συμφωνία, εμείς θα την καταψηφίσουμε. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα προκαταλάβουμε εξελίξεις όταν η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η Τουρκία και μεγάλος στόχος η επανεκκίνηση της οικονομίας μας και εμείς δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη χώρα.

Ο Πάνος Καμμένος με τον Αλέξη Τσίπρα συμφώνησαν, για να βγάλουμε τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, να χτυπήσουμε την διαπλοκή και την διαφθορά, να ξαναβάλουμε τη χώρα στην τροχιά της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτά τα μεγάλα προτάγματα ήδη τα έχουμε υλοποιήσει. Από εκεί και πέρα θα είμαστε συνεπείς στις απόψεις και τις κόκκινες γραμμές μας και όταν θα έρθει η ώρα αυτό θα το αποδείξουμε, έμπρακτα με την ψήφο μας».


Γιάννης Σαρίδης (ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ): «Την υπογραφή σου και την ψήφο σου»

«Αναρωτιόμαστε  εμείς εδώ στη νότια Μακεδονία με ποιο δικαίωμα άραγε θα πάνε στις Πρέσπες για να υπογράψουν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς την συμφωνία για τα Σκόπια. Σπάμε το κεφάλι μας να καταλάβουμε πότε ακριβώς ήταν που συμφωνήσαμε πως δεν έχουμε πρόβλημα να λέγονται μακεδόνες οι ..βόρειοι γείτονες μας. Ψάχνουμε να βρούμε τι κάναμε λάθος και βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη της νότιας Μακεδονίας. Μας είπαν πως δεν έχουμε δικαίωμα να αποφασίσουμε εμείς, τι όνομα θα έχουν οι δίπλα. Μας εξήγησαν πως έχουμε μείνει μόνοι εμείς που δεν έχουμε δει το φως το αληθινό απέναντι σε 140 χώρες. Μας ρώτησαν γιατί κάνουμε έτσι για ένα θέμα που έχει κριθεί εδώ και 70, 50, 25 χρόνια και για μια λέξη που έχει πια χαθεί. Μας δήλωσαν πως όσοι αντιδρούν είναι αγράμματοι ψευτοπατριώτες. Μας ζήτησαν να σοβαρευτούμε και να κοιτάξουμε το συμφέρον μας...Για το καλό μας! 

Απάντηση όμως στο, από που και ως που νομιμοποιούνται να μας γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους δεν δώσανε. Ακόμα και τώρα τρέμουν μήπως συνειδητοποιήσουμε μια τρομερή αλήθεια. Βλέπουν εφιάλτες πως η αποχή στις εκλογές θα μειωθεί και πως ταυτόχρονα θα αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Και η αλήθεια είναι η εξής: Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι πρέπει να προσέχουν που βάζουν την υπογραφή τους. Δεν τους εξηγούμε όμως ότι αν η υπογραφή τους είναι μια φορά σημαντική, τότε η ψήφος τους είναι χίλιες φορές σημαντικότερη. Η ψήφος είναι η άνευ όρων παράδοση της υπογραφής. Όταν ψηφίζεις κάποιον του δίνεις το δικαίωμα να υπογράφει για σένα εν λευκώ. Όταν απέχεις, τότε αυτός που ψήφισαν άλλοι θα υπογράφει και για σένα. Εμείς λοιπόν στη νότια Μακεδονία θα πρέπει από σήμερα να εξηγούμε στα παιδιά μας πως για τους ίδιους λόγους που πρέπει να προσέχουν που βάζουν την υπογραφή τους θα πρέπει να βασανίζονται πολύ για το ποιούς ψηφίζουν. Γιατί μπορεί αυτοί μια μέρα να υπογράψουν εξ ονόματος τους όχι μόνο μνημόνια αλλά και το ξεπούλημα της χώρας. Μπορεί μια μέρα να πέσεις για ύπνο στην Μακεδονία και να ξυπνήσεις στη νότια Μακεδονία».


Άρης Φωκάς (ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ): «Εθνικό έγκλημα η συμφωνία για το Σκοπιανό»

«Η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ αποτελεί μία ταπεινωτική εθνική ήττα, μία αχρείαστη οπισθοχώρηση σε κεφαλαιώδη εθνικά ζητήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσεις ένα πρόβλημα που χρονίζει, ωστόσο η λύση που επιλέχθηκε από την ελληνική πλευρά, μόνον ως απαράδεκτη και επιζήμια μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς ξεφεύγει από τις εθνικές μας γραμμές. Η κυβέρνηση με περισσή ελαφρότητα ξεπουλά τη Μακεδονία, παραχωρώντας γλώσσα και εθνότητα. Η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων περί "Μακεδόνα πολίτη" και "μακεδονικής γλώσσας" δεν επιλύουν τα αλυτρωτικά ζητήματα, αντίθετα τα διαιωνίζουν δημιουργώντας νέες πληγές για τους βορειοελλαδίτες. Την ίδια ώρα μετατρέπουν το σκοπιανό πρόβλημα σε ελληνικό.  

Δυστυχώς η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη λαϊκή βούληση, μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε, σε συνέντευξη του, πως δεν φοβάται τα συλλαλητήρια. Πρόκειται για μία ανιστόρητη, οπορτουνιστική κυβέρνηση που νοιάζεται αποκλειστικά για την καρέκλα και την παραμονή της στην εξουσία,  αδιαφορώντας για τα εθνικά ζητήματα και επιλέγοντας μία καταστρεπτική λύση για τη χώρα, που θα συντροφεύει, όμως, τις επόμενες γενιές. Ο κ. Τσίπρας, υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία, θα βλάψει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα της χώρας, θα είναι υπεύθυνος για τη διάπραξη ενός εθνικού εγκλήματος».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις