Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ – «Όχι» στη δυσπιστία από 153

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας – Οι ομιλίες Τσίπρας, Μητσοτάκη και Κοτζιά

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 153 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 127 βουλευτές. Στην ψηφοφορία μετείχαν συνολικά 280 βουλευτές.

Η απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης, κατά την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξάγεται στην Ολομέλεια.

Με επιστολή του προς τον Πρέοδρο της Βουλής ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έκανε γνωστό ότι διαγράφεται απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, ο βουλευτής της Β΄ Πειραιώς, Δημήτρης Καμμένος.

Το συνολικό αποτέλεσμα

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η ΝΔ. Σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 127 βουλευτές: της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Καμμένος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσαντώνης, ενώ την καταψήφισαν οι 153 βουλευτές από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.

Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Σαχινίδης.

Αλ. Τσίπρας: Πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια

Αυτες οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή τη πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε .Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Νέα εποχή για τη χώρα

«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εσείς τι λέγατε για τη Μακεδονία; ποια ήταν η θέση» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας. 

«Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία "διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς". Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «η  αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο».

«Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

«Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και σημείωσε: «Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με  αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».

«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άδρο της δημοκρατίας,  στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «έχετε  τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες, στην  προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη σας παράταξη. Και δεν διστάσατε μάλιστα, να εμπλέξετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά, ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού  που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε». 

Η συμφωνία είναι καλή, που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας". Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη "Μακεδόνας", που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις "πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας". Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση - μια για πάντα - της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείζων εθνική υποχώρηση η συμφωνία για το Σκοπιανό (βίντεο)

Συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Η συμφωνία για το Σκοπιανό παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και όσοι την ψηφίσουν θα είναι συνυπεύθυνοι για τις υπογραφές που θα μπουν αύριο στις Πρέσπες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν 27 χώρες του ΝΑΤΟ θα έχουν ψηφίσει την ένταξη, θα είναι δύσκολο στην Ελλάδα να το αρνηθεί.

«Ο κ. Τσίπρας έπαιξε από την αρχή ένα μικροκομματικό παιχνίδι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ανταλλάσσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό με διευκολύνσεις στην οικονομία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, καθώς επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παγιδεύσει το πολιτικό σύστημα και κατηγόρησε τους πολίτες για λαϊκισμό». Αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια λέγοντας ότι «η ΝΔ παίρνει δύναμη από τους πολίτες... Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε τους Έλληνες. Είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας αναζητούσε λύση στο Σκοπιανό δίχως κόκκινες γραμμές... Το erga omnes και την αναθεώρηση του Συντάγματος το έβαλε η ΝΔ. Το "ναι" που είπε ο κ. Τσίπρας στο Μακεδονία του Ίλιντεν το πήρε πίσω άρον άρον μετά από δική μας πίεση... Ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκαιρο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι είπατε "ναι" σε εκείνα στα οποία όλοι οι προκάτοχοί σας είχανε πει "όχι"» και προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης πως «όσοι ψηφίσετε "όχι" στην πρόταση μομφής, ψηφίζετε "ναι" όχι μόνο στο να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες αλλά και στο να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους και από την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία σημείωσε: «Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά οι κάτοικοι θα λέγονται Μακεδόνες και θα μπορούν να λένε ότι μιλούν τη Μακεδονική. Επίσης, θα μπορούν στο μέλλον κάποιοι να λένε ότι εφόσον κατοικούν στη Βόρειο Μακεδονία, κάποιοι κατοικούν στη Νότιο Μακεδονία». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, είπε ότι «όχι μόνο νομιμοποιείτε αλλά ενισχύεται τον μακεδονικό αλυτρωτισμό... Το erga omnes ουσιαστικά δεν διασφαλίζεται... Όλοκληρη η αυθαίρετη συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά είναι στον αέρα, αλλά στο μεσοδιάστημα παράγονται τετελεσμένα που δεν θα μπορούν να αναιρεθούν».

Επανέλαβε την επίθεση στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων λέγοντας ότι «αν όλοι εμείς είμαστε ακραίοι λαϊκιστές, τότε ο κ. Καμμένος τι είναι;», και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «δεν ντρέπεστε να αποκαλείτε τον κ. Καμμένο τίμιο άνθρωπο»; Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αντιπερισπασμό, λάσπη στον αντίπαλο, επιστροφή στο παρελθόν για να κρυφτεί η εθνική ζημιά του σήμερα. Προβλέποντας την απάντηση του πρωθυπουργού, είπε: «Κάποιοι ξενύχτησαν για να κόψουν και να ράψουν επιλεκτικά δηλώσεις από το παρελθόν, αποσπασματικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο συζητήσεων... Αναμοχλεύοντας το παρελθόν δεν θα ξεφύγετε από το τι κάνετε στο Σκοπιανό στο παρόν».

Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα επισήμανε: «Όλοι μας παίρνουμε τις αποφάσεις μας και θα κριθούμε γι' αυτές, εσείς κ. Τσίπρα υπογράφετε μία συμφωνία που συνιστά μείζονα εθνική υποχώρηση και εγώ προσπαθώ να το αποτρέψω, εγώ έχω ήσυχη την συνείδησή μου... Τα καλά λόγια που ακούτε από το εξωτερικό θα έπρεπε να σας κάνουν να ανησυχείτε». Πρόσθεσε ότι είναι ανησυχητική η χρονική σύμπτωση δύο θεμάτων του Σκοπιανού και της συμφωνίας για το «τέταρτο μνημόνιο».

«Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών και η κρίση των πολιτών θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και εσείς κ. Τσίρπα, θα καταγραφείτε ως ο χειρότερος πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Το τέταρτο μνημόνιο και η συμφωνία για το Σκοπιανό, ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Προειδοποιώ ότι το να υπογραφεί η συμφωνία καθιστά δύσκολη την αποτροπή των συνεπειών της στο μέλλον».

Καταληκτικά ανέφερε ότι το πολιτικό τοπίο είναι καθαρό: μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αλήθεια ή ψέμα, είναι τα διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές: «Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα από αυτή την κυβέρνηση που πρέπει να φύγει πριν κάνει κι άλλη ζημιά στη χώρα».

Ν. Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική

«Για εμάς και την κυβέρνηση μας πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ. Υπογράμμισε ότι τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει κανείς άλλος περισσότερο από εμάς, «διότι είναι οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες που έχουν μεγάλη ανησυχία για την εντεινόμενη παρουσία θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει να μετασχηματίσει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό» και «κάποιοι θέλουν να μην το πάρουμε υπόψη μας».

Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πατριωτική» διότι, όπως είπε, «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το ουσιαστικό πρόβλημα» και επισήμανε ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση «από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η χώρα, από χώρες που δεν έχουν ποτέ πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν 35 αεροπλάνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».

«Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα» είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που θέλουν λύση και αυτούς που είναι οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας». Ενώ στις διαμαρτυρίες μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια».

Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη