Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαμόγελα και ικανοποίηση για τη συμφωνία του Eurogroup

Τι δήλωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup με τη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για ιστορική στιγμή και για ένα νέο κεφάλαιο που ξεκινά για την Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, είπε από το Λουξεμβούργο ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας», τονίζοντας ότι τo Εurogroup συμφώνησε στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του και την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

«Η Eλλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και το Eurogroup εκπλήρωσε το δικό του μέρος της συμφωνίας», ανέφερε ο Μ. Σεντένο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου, θα διατηρήσει τα επιτεύγματα που έχει επιτύχει και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει μόνη της αυτές τις μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο θα είναι και το κλειδί για τη τόνωση των επενδύσεων και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι το Eurogroup συμφώνησε σε ένα αξιόπιστο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για το χρέος που θα ελαφρύνει σημαντικά το ελληνικό χρέος και θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να καθησυχάσει τους εταίρους της και τους επενδυτές.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή», η οποία όπως είπε είναι συγχρόνως και συγκινητική. «Μετά από οχτώ χρόνια η κρίση φτάνει στο τέλος της για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Σήμερα ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη εμφανίστηκε δύο φορές, το 2012 και το 2015.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εστίασε στον μεγάλο δρόμο που διένυσε η Ελλάδα από το 2015, όταν και βρέθηκε κοντά στο Grexit. Σημείωσε επίσης, πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποτελέσει «δίχτυ» προστασίας, συνεργαζόμενος με την Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία -όπως ξεκαθάρισε- θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε από την πλευρά της, ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους, ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο, ώστε να ανακάμψει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Καλωσόρισε, δε, τη δέσμευση των ευρωπαϊκών θεσμών να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί. Πάντως, έλαβε αποστάσεις από το Eurogroup, διαμηνύοντας ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει του δικού του καταστατικού.

«Τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου στην Ελλάδα σε αυτή την ιστορική στιγμή! Η αποψινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε για να επιτύχει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων της» επεσήμανε, σε ανάρτηση του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. «Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίνω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες» ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ