Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιστολή-«βόμβα» από Τουρκία: Δώστε μας τους 8 Τούρκους για τους 2 Έλληνες

Επιστολή της Άγκυρας στον Ταγιάνι συνδέει την τύχη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» - Τσαβούσογλου: Τσίπρας - Κοτζιάς μας είχαν υποσχεθεί τους «8»

Την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συνδέει η Άγκυρα, σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Σύμφωνα με σοκαριστική αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα», η Τουρκία έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, όπου συνδέει άμεσα τους 8 Τούρκους αξιωματικούς με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς. Η επιστολή εστάλη στον Ταγιάνι στις 31 Μαΐου με αποστολέα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ. Πρόκειται στην ουσία για απάντηση στο ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να εκδώσει τους «8» Τούρκους αξιωματικούς και μόνο τότε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα τύχουν μιας «δίκαιης δίκης», γράφοντας χαρακτηριστικά: «Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία».

Ο Τούρκος αξιωματικός κατηγορεί την Ευρώπη…

Ο Τούρκος αξιωματικός κατηγορεί την Ευρώπη ότι συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς και τους Τούρκους αξιωματικούς, που όπως επισημαίνει μάλιστα, πρόκειται για «δολοφόνους» και «εγκληματίες». Παράλληλα, καταδικάζει το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων. Ο Τζονκάρ συνεχίζει καταγγέλλοντας την ελληνική δικαιοσύνη για υποκρισία και κάνει συστάσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πως «περιμένει ότι θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος - μέλος της ΕΕ». Βάλλει ακόμα κατά της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή γιατί στην πρόσφατη Εαρινή Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία έθεσε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τσαβούσογλου: Τσίπρας - Κοτζιάς ήθελαν να επιστρέψουν τους «οκτώ»

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ώρες από την αποκάλυψη για την προκλητική επιστολή της Άγκυρας, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε νέες δηλώσεις για το θέμα, αυτή τη φορά στο πρακτορείο Anadolu. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι Τσίπρας και Κοτζιάς υποσχέθηκαν στην Άγκυρα ότι θα έστελναν πίσω στην Τουρκία τους αξιωματικούς, οι οποίοι προσγείωσαν ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016.

«Η απόφαση για το άσυλο είναι πραγματικά περίεργη, διότι η ελληνική κυβέρνηση αρχικά ήθελε να μας τους δώσει... Αργότερα δέχθηκε πιέσεις από τη Δύση» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας την τρίτη κατά σειρά χορήγηση πολιτικού ασύλου σε τούρκο αξιωματικό από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς είχαν υποσχεθεί να παραδώσουν τους οκτώ, ο Νίκος Κοτζιάς το είχε πει προσωπικά σε εμένα, αλλά η ελληνική δικαιοσύνη, που λένε ότι είναι ανεξάρτητη, δέχεται πιέσεις από τη Δύση για τους πραξικοπηματίες» τόνισε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

ΝΔ: «Οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν να μένουν αναπάντητοι»

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τόσο οι δηλώσεις Τσαβούσογλου όσο και η επιστολή του Τούρκου Εκπροσώπου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα δεν θέλει να κατανοήσει πως λειτουργούν οι θεσμοί σε μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα. Ο συμψηφισμός που επιχειρούν μεταξύ δύο ανόμοιων υποθέσεων είναι απαράδεκτος. Η αναθεώρηση της λανθασμένης αυτής προσέγγισης της Άγκυρας είναι απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλουμε να επιτύχουμε ανέφελες διμερείς σχέσεις οι οποίες θα διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό. Η Κυβέρνηση και ειδικά οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς οφείλουν έναντι των Ελλήνων να διευκρινίσουν πως χειρίστηκαν και πως χειρίζονται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις. Οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν να μένουν αναπάντητοι. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας της χώρας».

Ποτάμι: «Να δοθεί αυστηρή απάντηση στην Τουρκία, από Ελλάδα και ΕΕ»

Η δικαιοσύνη σε μια ευρωπαϊκή χώρα λειτουργεί ανεξάρτητα. Αυτό οφείλει να το γνωρίζει η Τουρκία. Έτσι πράττει η ελληνική Δικαιοσύνη όταν εξετάζει τα αιτήματα ασύλου των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Κι αυτό έπρεπε να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους και στην ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που ισχύουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί υποσχέσεων για έκδοση των "8". Τα ανατολίτικα παζάρια που ζητά η Τουρκία εκβιάζοντας με καταδίκη των 2 Ελλήνων αξιωματικών, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά της, πρέπει να τύχουν αυστηρής απάντησης, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη. Ο εκβιασμός προς την Ελλάδα αποτελεί ταυτόχρονα και δείγμα του πόσο απέχει η Τουρκία από το να είναι ένα κράτος δικαίου, που συνιστά μια από τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες.

Ν. Χουντής: «Παρέμβαση Ευρωβουλής για την τουρκική επιστολή»

Επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζίμερ Γκάμπι απέστειλε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής με αφορμή την επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ. Όπως τονίζεται στην γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Χουντής ζητεί την παρέμβαση της προκειμένου να υπάρξει επίσημη δημοσιοποίηση και απάντηση, στην απαράδεκτη επιστολή του Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος συσχετίζοντας ευθέως την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, με τη σύλληψη και πολύμηνη κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ζητά την άμεση παράδοση των 8, προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη δίκη για τους 2 Έλληνες». Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ επιθυμεί να υπάρξει κατάλληλη απάντηση από τον πρόεδρό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ταγιάνι ο οποίος, «αφού ενημερώσει τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων αξιωματικών».

Τούρκοι χάκερ «έριξαν» την ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Μπορεί να είχαν καιρό να χτυπήσουν, αλλά όπως φαίνεται περίμεναν την... κατάλληλη αφορμή. Και τη βρήκαν την Πέμπτη... Ο λόγος για τούρκους χάκερ, οι οποίοι αποφάσισαν να επιτεθούν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μάλιστα με επιτυχία, καθώς κατάφεραν να τη θέσουν εκτός λειτουργίας. Ο λόγος της επίθεσης ήταν η απόφαση της Ελλάδας για παροχή ασύλου και στον τρίτο συμπατριώτη τους αξιωματικό, που βρήκε καταφύγιο στη χώρα μας την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος. Οι χάκερ ανέβασαν μάλιστα και αποδεικτικές φωτογραφίες της επίθεσης, ωστόσο το πρόβλημα στη σελίδα αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα και λειτουργεί πλέον κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης: Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή
Είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές, αναφέρει ο κυβερνητικός...
Μαρινάκης: Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή