Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων

Η φετινή Σύνοδος είχε θέμα «Ένα σχολείο να μας χωράει: Κάνουμε like στη διαφορά»

Παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Βούτση, ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, οι εργασίες της ΚΓ' Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η φετινή Σύνοδος, με θέμα «Ένα σχολείο να μας χωράει: Κάνουμε like στη διαφορά», διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή των εφήβων, αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη διαφορετικότητα στον χώρο του σχολείου.

Οι «έφηβοι βουλευτές» ανέλυσαν το γεγονός ότι πολύ συχνά η διαφορετικότητα είναι μία φορτισμένη αρνητικά έννοια. Ανέφεραν ότι άτομα ή ομάδες με κάποιο σωματικό γνώρισμα θεωρούνται εκ προοιμίου πως υστερούν και αμφισβήτησαν τις τρέχουσες προκαταλήψεις και τα διαδεδομένα στερεότυπα που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση.

Όπως σημείωσαν, «μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες συμπεράναμε πως όλοι είμαστε στην ουσία παίκτες στο παιχνίδι του στίγματος, δηλαδή έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου νιώσαμε ότι διαφέρουμε και αποκλειστήκαμε».

Οι «έφηβοι βουλευτές» κατέληξαν ότι «ένα δημοκρατικά οργανωμένο σχολείο οφείλει όχι μόνο να κάνει χώρο στη διαφορά, αλλά και να μεριμνά για την ισότιμη ένταξή της με όρους αναγνώρισης και σεβασμού».

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα το σχολείο «να είναι μία πραγματική κιβωτός διαπαιδαγώγησης και εμπέδωσης αυτών των αξιών» τονίζοντας πως η κοινωνία μας «έχει ισχυρά αντισώματα στην ανεκτικότητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες» και ότι δεν βρισκόμαστε στο επιθυμητό επίπεδο συνειδητοποίησης, αλλά αντίθετα υπάρχει μία περιρρέουσα υποκρισία.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη υποκρισία που κάποιες φορές αναδεικνύεται και όταν οι ειδικές μπάρες που υπάρχουν στα πεζοδρόμια για τους ΑμεΑ είναι κατειλημμένες από το όχημα κάποιου που έχει πάει για καφέ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής προκατάληψης και υποκρισίας ανέφερε την ιστορία των αδερφών Αντετοκούμπο «που βίωσαν τις δυσκολίες της προσφυγιάς, όπως πάρα πολλά παιδιά σκουρόχρωμα που είναι ταυτόχρονα προσφυγάκια.

Βεβαίως, πήραν τα μεγαλύτερα συμβόλαια στο NBA και από εκεί και πέρα τους δεχθήκαμε όλες οι πολιτειακές αρχές και έχουν γίνει ίνδαλμα και εδώ και πέραν του Ατλαντικού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου
Έγιναν 966 έλεγχοι σε λαϊκές αγορές σε Ξηροκρήνη, Κανάρη, Κλεάνθους, Σόλωνος και Βούλγαρη, όπως επίσης σε Νέα Παραλία και ιστορικό κέντρο
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου