Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση με τον Ερντογάν»

Έθεσε το θέμα των 2 ελλήνων στρατιωτικών ο Έλληνας Πρωθυπουργός

"Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις, διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ανοίξαμε όλη την ατζέντα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. "Του έθεσα το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών", είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι "ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη τονίζοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη". Πρόσθεσε δε ότι "για την Ελλάδα οι πραξικοπηματίες, από την Τουρκία εν προκειμένω, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας". "Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι σημαντική ειδικά αυτή τη στιγμή", υπογράμμισε.

«Συμφωνήσαμε για μείωση της έντασης στο Αιγαίο»

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση Ερντογάν στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Βγαίνοντας από τη συνάντηση, μπορώ να πω ότι έχω περισσότερες ελπίδες από προτού μπω. Από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δυο είναι ένα ζήτημα ηθικής, συμβολικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών".

"Ελπίζω ότι του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δυο", είπε και πρόσθεσε: "Η ελληνική πλευρά δεν ζητάει κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους".

Τόνισε ότι στις παρεμβάσεις του, τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες, έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα. "Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο χτες και σήμερα που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις των κρατών-μελών σε κρίσιμα ζητήματα", όπως στο θέμα των αμυντικών δαπανών, είπε.

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα»

Σημείωσε ότι στις παρεμβάσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τηρεί τις υποχρεώσεις της στις δαπάνες. Μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια με πρωτοβουλίες τις και πολυμερείς συνεργασίες προωθούν την ασφάλεια, τη συνεργασία και την σταθερότητα στην περιοχή. Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση "παρέδωσε το Βουκουρέστι", σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, είπε ότι πρόκειται για "βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

«Μια ιστορική μέρα…»

Τόνισε ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου "που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα". Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή. Επιπλέον στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων. "Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία", είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Να σημειωθεί τέλος, ότι περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Καμμένος- Τσαβούσογλου

Γέφυρες επικοινωνίας προσπάθησε να ρίξει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στο σύντομο τετ α τετ, ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, έθεσε ευθέως το θέμα των δυο ελλήνων στρατιωτικών. Ο διάλογος που έγινε ανάμεσα στους δυο άνδρες είναι χαρακτηριστικός:

Τσαβούσογλου: Γεια σου Πάνο. Τι κάνεις; Εσένα σε συμπαθώ, μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας.

Καμμένος: Στο χέρι σου είναι. Όσο κρατάτε τους δύο έλληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι «Σχολικοί Πυροσβέστες» επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου
Οι μαθήτριες ανέφεραν πως θα υποβάλλουν προτάσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τον εθελοντισμό
Θεσσαλονίκη: Οι «Σχολικοί Πυροσβέστες» επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου