Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη πόλη ανοικτή, ανεκτική και φιλόξενη

Ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τ.Θ.»

Άρθρο του Σπύρου Πέγκα*

Η αρχή έγινε με την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ανήμερα της ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων. Ακολούθησαν σε διάστημα μόλις πέντε ημερών η επίθεση σε δυο συμμετέχοντες του 7ου Thessaloniki Pride, ο ξυλοδαρμός ενός αλλοδαπού, η βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, τα επεισόδια μπροστά από την Νότια Πύλη της ΔΕΘ και η απαίτηση ορισμένων να μην πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη εκδήλωση και ολοκληρώθηκε η μαύρη αυτή χρονική περίοδος για την πόλη μας με τη βεβήλωση του μνημείου μνήμης του εβραϊκού κοιμητηρίου στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου!

Οι περισσότεροι καταδίκασαν τα παραπάνω περιστατικά. Οι περισσότεροι, όχι όμως όλοι, οι οποίοι για ψηφοθηρικούς λόγους αγκαλιάζουν τα ακραία στοιχεία και τους χαϊδεύουν τα αυτιά!

Αναρωτιέμαι αν όλες αυτές οι εικόνες που παρακολουθήσαμε στα δελτία ειδήσεων, το εμφυλιακό αυτό κλίμα που δημιουργούν συγκεκριμένοι κύκλοι στη «νύφη του Βορρά» θα μετατραπούν από εδώ και στο εξής σε ένα σύνηθες φαινόμενο. Θέλω να πιστεύω πως αυτό δεν θα συμβεί!

Η Θεσσαλονίκη σε πείσμα ορισμένων θερμοκέφαλων έχει γυρίσει σελίδα! Είναι μια πόλη ανοικτή στη διαφορετικότητα, ανεκτική και κοσμοπολίτισσα. Μια πόλη με ανοικτούς ορίζοντες που τα σημάδια του πλούσιου πολυπολιτισμικού της παρελθόντος εναρμονίζονται με την εικόνα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες καθώς έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δημιουργικοί και οι σκεπτόμενοι πολίτες, αυτοί που απέκτησαν φωνή και δικαιώματα να αφήσουν συγκεκριμένα κέντρα που φλερτάρουν με την ανομία να αμαυρώσουν την εικόνα της πόλης μας. Είναι η ώρα οι εσωτερικές φωνές να βρουν τη δύναμη να βγουν στη δημόσια σφαίρα για να προβληματίσουν, να ενωθούν με άλλες, να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν τη Δημοκρατία. Είναι η ώρα που δεν θα επιτρέψουμε γεγονότα όπως τα παραπάνω να γίνουν η καθημερινότητά μας αλλά να αποτελέσουν μεμονωμένα περιστατικά στην ιστορία!

Η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα παραμείνει μια πόλη ασφαλής, όπου δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, μόνιμοι κάτοικοι, πρόσφυγες, gay, νέοι, παιδιά και ηλικιωμένοι θα συνυπάρξουν ειρηνικά και δεν θα φοβούνται να ζουν όπως τους αρέσει, γιατί αυτό ενοχλεί ορισμένες μειοψηφίες. Είναι μια πόλη με μια διοίκηση που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έβαλε στο πρώτο πλάνο την καθημερινότητα των πολιτών και την κοινωνική ελευθερία, την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, το «άνοιγμα» των συνόρων της και το καλωσόρισμα επισκεπτών από νέες αγορές για την ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ, την επί ίσοις όροις διαβίωση των απόρων συμπολιτών μας και τη δημιουργία δομών υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Αυτό προφανώς δεν άρεσε και δεν αρέσει σε ορισμένους που επιθυμούν μια Θεσσαλονίκη κλειστή και φοβική για να εξυπηρετούν αποκλειστικά ίδια συμφέροντα.

Τώρα είναι η ώρα όμως να δράσουμε γιατί μετά μπορεί να είναι αργά. Να δράσουμε συλλογικά, ειρηνικά αλλά μαχητικά για τη Θεσσαλονίκη μας!

*Ο Σπύρος Πέγκας είναι Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ