Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημ. Τζανακόπουλος: «Λήξαν το ζήτημα με τους Ρώσους διπλωμάτες»

«Δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος», τόνισε ο Εκπρόσωπος

«Για το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε κι αυτή τη στιγμή το θεωρούμε λήξαν. Απελάθηκαν διότι στα χέρια των αρμόδιων αρχών ήρθαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό νόμο. Τελεία και παύλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Κάνει απολύτως λάθος ο κ. Λαβρόφ»

Μιλώντας στον «Real fm 97,8», ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος» και υποστήριξε ότι «κάνει απολύτως λάθος ο κ. Λαβρόφ», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η Ρωσία είναι εταίρος, και μάλιστα ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας, αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο, εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση και ως ελληνική πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας. Τελεία και παύλα» τόνισε.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «λεπτές και ευαίσθητες» τις υποθέσεις αυτές, δηλώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτικής, η οποία προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς». Πρόσθεσε επίσης πως «στον βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της ελληνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται».

«Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη χαρακτήρισε «δύσκολη», σημειώνοντας πως το τελευταίο τετράμηνο υπήρξε ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς τόσο οι εκλογές στη γείτονα, όσο και οι δυσκολίες του Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Η σύλληψη αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκτιμώ, όμως, ότι η διάθεση, έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δύο ηγετών πριν από λίγες μέρες, είναι μάλλον καλύτερη σ' αυτή τη φάση» είπε.

«Προφανώς θα περάσει η συμφωνία…»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ σχετικά με τον κ. Κοτζιά και το Σκοπιανό, ο Δημ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «την κυβέρνηση την εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός, όλοι οι υπουργοί, ο καθένας στο αντικείμενό του. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ως κυβέρνηση ότι φιλοδοξούμε στο κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία γι' αυτή τη σημαντική συμφωνία, που κλείνει ένα θέμα 25ετίας. Προφανώς θα περάσει η συμφωνία, αλλιώς δεν θα πηγαίναμε να την υπογράψουμε. Ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει μια πρόταση σε σχέση με την ανάγκη για διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αυτή η πρόταση είναι στο τραπέζι, από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναμένει τα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα και την προσπάθεια για συνταγματική αναθεώρηση. Κι εφόσον γίνουν αυτά, θα κάνουμε αυτά που προβλέπει η συμφωνία να κάνουμε». Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία θα είναι πολύ περισσότεροι από 151».

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εδώ και 3,5 χρόνια ακούμε ότι θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2016, τον χειμώνα του 2016, το φθινόπωρο του 2017, τον χειμώνα του 2017, κάθε φορά διαψεύδουμε την εκλογολογία, λέμε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία. Οι δημοσιογράφοι, αλλά και η ΝΔ για τους δικούς της λόγους και με βάση τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς, επιμένει ότι πολύ σύντομα θα γίνουν εκλογές. Ξαναλέω ότι για άλλη μια φορά θα διαψευστούν τα εκλογικά σενάρια» υπογράμμισε. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» και πως το τέλος των μνημονίων, με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, συνεπάγεται την επιστροφή των «κλειδιών» της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο
Η μητέρα του ανήρτησε σήμερα στο Facebook ευχές για την υποψηφιότητά του γιου της και την επιτυχία του κόμματος στις ευρωεκλογές
ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο