Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μόσχα προς Αθήνα: «Ελπίζουμε να εξομαλυνθούν σύντομα οι διμερείς σχέσεις»

«Δεν προκαλέσαμε εμείς την επιδείνωση», λέει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ

Την άποψη της Μόσχας ότι η επικρατούσα κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας δεν είναι φυσιολογική και την ελπίδα για σύντομη εξομάλυνση, εξέφρασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην Αθήνα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "δεν ήταν η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε τα βήματα τα οποία οδήγησαν στην επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είμαστε αφοσιωμένοι στην πορεία προς μία ολοκληρωμένη συνεργασία με την Ελλάδα. Θεωρούμε αυτήν την κατάσταση μη φυσιολογική και προσωρινή, ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα και είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε μία υπομονετική και υπεύθυνη στάση".

"Είναι απαράδεκτο να στρεβλώνουμε την ιστορία και τους καταστατικούς στόχους οργανώσεων πολιτών. Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης, όπως και πολλές άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, το μόνο που κάνει είναι να υλοποιεί πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και μόνο εφόσον έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους εταίρους", πρόσθεσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Interfax.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην Τουρκία υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν συνάπτει φιλίες με κάποιον, ώστε να εξοργίσει κάποιον άλλο. "Η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών" είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΤΠΕΞ. .

Tass: Φεύγει το Φθινόπωρο από τη Μόσχα ο Έλληνας πρέσβης

Ο Έλληνας πρέσβης στη Ρωσία Ανδρέας Φρυγανάς θα αποχωρήσει από τη Μόσχα το προσεχές Φθινόπωρο, πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρει, εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή. Το Tass σημειώνει, επικαλούμενο άλλη ελληνική διπλωματική πηγή, πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να ανακαλέσει τον Έλληνα πρέσβη και να τον αντικαταστήσει με έναν νέο πρέσβη. Ωστόσο, πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών την οποία επικαλείται το Sputnik, ανέφερε ότι «ο πρέσβης στη Ρωσία δεν ανακαλείται, αλλά υπάρχουν σχέδια αντικατάτασής του. Αν ο πρέσβης ανακαλείτο, το υπουργείο Εξωτερικών θα είχε ήδη αποστείλει σχετικό σημείωμα και το πρέσβης θα είχε ήδη φύγει». Κατά την ίδια πηγή, η επερχόμενη αντικατάσταση του Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα δεν είναι μια εχθρική κίνηση ενάντια στη Ρωσία και δεν συνδέεται με τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Sputnik, o κ. Φρυγανάς αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, ενώ είναι άγνωστο πότε θα σταλεί νέος πρέσβης στη Μόσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ