Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ουδέποτε τόσο λίγοι έκαναν τόσο μεγάλο κακό σε τόσο μικρό χρόνο

Ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Σταύρου Καλαφάτη*

 

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι τελειώνουν τα μνημόνια και επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που βεβαιώνουν ότι τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ταυτίζει διαφορετικά πράγματα και προσπαθεί να εξαπατήσει, άλλη μια φορά, τον κόσμο. Διότι πράγματι τελειώνει το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, αλλά δεν τελειώνουν τα μνημόνια. Τελειώνουν τα δανεικά των εταίρων μας, αλλά δεν τελειώνουν τα μέτρα σε βάρος των πολιτών.

Η ίδια άλλωστε έχει ψηφίσει την επιβολή πρόσθετων μέτρων 5,1 δις ευρώ - κυρίως την περικοπή συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου - για τα επόμενα χρόνια. Έχει ψηφίσει επίσης το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και έχει δεχτεί τόσο το «Συμπληρωματικό Μνημόνιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και την απόφασή της για ενισχυμένη εποπτεία. Τρία κείμενα που επαναλαμβάνουν τις ίδιες δεσμεύσεις και επιβάλλουν αυστηρό κοινοτικό έλεγχο.

Δεν βγαίνουμε, λοιπόν, από τα μνημόνια, αλλ’ ούτε και πλησιάζουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα, την ώρα που καταλάμβαναν την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Διότι, πολύ απλά, η χώρα έχει υποστεί μια τεράστια ζημιά από το έγκλημα του 2015. Την ώρα που πήγαινε να κάνει τα πρώτα βήματα, της έκοψαν τα πόδια. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ υπολογίζει τη ζημιά στα 100 δις ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του Euroworking Group Τ. Βίζερ την ανεβάζει στα 200 δις ευρώ, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για 30 - 35 δις ευρώ.

Επίσημα στοιχεία πιστοποιούν πως, από το κλείσιμο των τραπεζών και τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίησή τους, έχασαν 15 δις ευρώ οι μικρομέτοχοι και άλλα 25 το Ελληνικό Δημόσιο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έμεινε κλειστό για πάνω από έναν μήνα, απαξιώθηκε και έχασε το 45% της αξίας του.

Η οικονομία βυθίστηκε ξανά στην ύφεση, συρρικνώθηκαν οι εξαγωγές, κατέρρευσαν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, πολλαπλασιάστηκαν τα «λουκέτα» και, μέσα σε τρία χρόνια, οι απώλειες εθνικού εισοδήματος ξεπέρασαν τα 26 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες υπέστησαν, με το νέο Μνημόνιο, νέα μέτρα λιτότητας 14,5 δις ευρώ.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι ουδέποτε τόσο λίγοι έκαναν τόσο μεγάλη καταστροφή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αποδεικνύεται, όμως, και κάτι ακόμη: Ότι η καταστροφή αυτή δεν προήλθε ούτε από λάθος, ούτε από αυταπάτη, αλλά από έγκλημα. Διότι, πολύ απλά, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε, στις 26 Ιουνίου, τη διενέργεια δημοψηφίσματος και το τοποθετούσε πέντε μέρες μετά την εκπνοή του Προγράμματος, γνώριζε πολύ καλά ότι η Ε.Κ.Τ. θα διακόψει τη χορήγηση E.L.A., ότι θα επιβληθούν capital controls, ότι θα κλείσουν και θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, ότι θα υποστούν τεράστια οικονομική καταστροφή οι μέτοχοί τους, το Δημόσιο, οι φορολογούμενοι, ότι θα παγώσει η οικονομία.

Ο ίδιος άλλωστε, τέσσερα χρόνια πρωτύτερα (Alter, 30.11.2011) αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο Γ. Παπανδρέου, υπογράμμιζε πως “αν επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός να θέσει τέτοια ζητήματα, η πτώχευση, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη’’.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα μέλη της κυβέρνησης, όπως βεβαιώνει (ΣΚΑΙ, 19.1.2016) ο Γ. Βαρουφάκης, ‘’ήξεραν, την ώρα που αποφάσιζαν το δημοψήφισμα, ότι θα κλείσουν οι τράπεζες’’. Είχαν, άλλωστε, προειδοποιηθεί τόσο από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και από τον επικεφαλής του Eurogroup. Ακόμη και ο σύμβουλος της κυβέρνησης καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που είχε αναλάβει την κατάρτιση του Plan X, είχε τονίσει (Social Europe, 24.2.2015) πως, εάν η χώρα μείνει εκτός προγράμματος, αυτό ‘’θα σήμαινε επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπίες τραπεζών, κήρυξη χρεοστασίου και πρόωρη έξοδο από το ευρώ’’.

Άλλωστε, αμέσως μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, συνοδευόμενος από τον  Ε. Τσακαλώτο, έσπευσε να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ε.Κ.Τ. Μ. Ντράνκι, συζήτησε για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και ζήτησε, όπως ο ίδιος δήλωσε (Καθημερινή, 24.1.2016) βοήθεια για να γίνει αυτό με τρόπο ‘’ομαλό και αναστρέψιμο’’.

*Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο