Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όταν οι λαϊκές ανάγκες γίνονται «στάχτη» μπροστά στο κέρδος

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Γιάννη Δελή*

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, με τις τραγικές συνέπειες, ήρθαν να αναδείξουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Μιας πολιτικής η οποία όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ελλείψεις σε μέσα, υποδομές και προσωπικό.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παρουσιάσει στην αρχή ότι «τα έκανε όλα καλά» και στη συνέχεια να αποδώσει την καταστροφή σε πιθανούς εμπρησμούς, στην κλιματική αλλαγή, ακόμη και στους ίδιους του κατοίκους που «αυθαιρέτησαν», έχει στόχο να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες στη συνέχιση της ίδιας με τους προηγούμενους πολιτικής.

Αυτή η πολιτική, που θυσιάζει τα - αναγκαία για την ανθρώπινη ζωή - έργα στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων, ευθύνεται και για την άναρχη οικιστική επέκταση και την εμπορευματοποίηση της γης, για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, για την απουσία προγραμμάτων λαϊκής στέγης και αναψυχής, αφήνοντας ουσιαστικά το λαό απροστάτευτο. Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση, με τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες.

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια αναδεικνύει σταθερά τα ζητήματα της αντιπυρικής προστασίας. Ειδικά φέτος, εκτός από την Ημερίδα που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα στις 10 Μάη με θέμα: «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία», καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή στις 23 Μάη με την οποία ζητήσαμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ ακολούθησαν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μας στις 7 και 15 Ιούνη.

Αναδείξαμε, ανάμεσα στα άλλα, ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας περιλαμβάνει μέτρα όχι για «ιδανικές συνθήκες», αλλά για έκτακτες καταστάσεις. Περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις, οργανωτική προετοιμασία, αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων και του συνόλου του πληθυσμού κ.ά.

Στα πρόσφατα Αναπτυξιακά Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποδείχτηκαν κούφια λόγια.  Και αυτό το λέμε γιατί τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης δεν υλοποιούνται, επειδή για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.

Γι’ αυτό και τα μέτρα τα οποία παίρνει η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν ψίχουλα και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα για τους πυρόπληκτους, αφήνοντας κυριολεκτικά στο απυρόβλητο το σημερινό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών και του αιγιαλού.

Όπως και οι παρατήσεις και αποπομπές υπουργών και αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας, στόχο είχαν να εκτονώσουν τη λαϊκή κατακραυγή, να ενσωματώσουν τη δίκαιη αγανάκτηση και να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής, αφού ως τέτοιες παρουσιάζονται η ανικανότητα ή η ανεπάρκεια του ενός ή του άλλου κρίκου του κρατικού μηχανισμού.

Το ίδιο στόχο υπηρετεί και η εξαγγελία για το νέο φορέα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, μιας και ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για τον αναγκαίο αντιπυρικό σχεδιασμό, ούτε για την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης, για τη δασική υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα. 

Στον αντίποδα το ΚΚΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς, καθώς και μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ανέργων με πάγωμα χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, πλήρη διαγραφή των τραπεζικών δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες κ.ά.

Η συνολική υποβάθμιση έργων αναγκαίων για την ανθρώπινη ζωή στον καπιταλισμό αποδεικνύεται και από άλλα γεγονότα. Ένα χρόνο μετά από το σεισμό στη Μυτιλήνη ακόμα δεν έχουν κατεδαφιστεί τα ακατάλληλα σπίτια και ακόμα καταθέτονται φάκελοι με το κοστολόγιο των ζημιών. 8 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα οι άνθρωποι είναι ακόμα στο δρόμο και απροστάτευτοι. Στην Χαλκιδική μετά τις πυρκαγιές του 2006 και του 2007, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να έχουμε καταστροφές σε σπίτια, δρόμους και υποδομές.

Ακόμα και περιστατικά σε άλλες χώρες, όπως οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ, η πρόσφατη κατάρρευση της γέφυρας στην Ιταλία, δείχνουν ότι για τα αστικά κράτη προτεραιότητα έχουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και όχι οι ανθρώπινη ζωή.

Είναι σαφές, λοιπόν, πως η κατασκευή έργων και υποδομών, που να προστατεύουν το λαό δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το κράτος και την ΕΕ. Αποκαλυπτικό είναι, μάλιστα, κείμενο της ΕΕ, όπου ομολογείται πως η αντιπλημμυρική προστασία γίνεται με κριτήριο «κόστους – οφέλους». Όπως οι ίδιοι αναφέρουν στο εν λόγω κείμενο «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία»

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής, αλλά και τα εργατικά σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής   τόσο αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών όσο και έργα και υποδομές που να ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού.

*Ο Γιάννης Δελής είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ