Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Ι. Σαρίδης στον «Τ.Θ.» για το Σκοπιανό: «Μια μόνο λέξη φτάνει για να στηριχτεί ένα επιχείρημα πολέμου»

«Για να ανατραπεί η συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα», τονίζει στη συνέντευξή του, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στην Α' Θεσσαλονίκης και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Μια μόνο λέξη είναι αρκετή για να στηριχτεί πάνω της κάποτε ένα επιχείρημα πολέμου, ένα αίτημα αναθεώρησης των συνόρων στα Βαλκάνια, μια επίθεση κατά της ακεραιότητας της Ελλάδας. Αν πράγματι δεν είχαν τέτοιες βλέψεις οι φίλοι Σκοπιανοί και οι πάτρωνές τους, τότε θα μπορούσαν πολύ εύκολα να βρουν στο πρόσωπο της Ελλάδας έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο υπό μια προϋπόθεση: να ξεχάσουν -μία και καλή- την λέξη Μακεδονία». Τη βαρυσήμαντη αυτή δήλωση, κάνει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στην Α' Θεσσαλονίκης και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Ιωάννης Σαρίδης. Ο κ. Σαρίδης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, σχολιάζει την καυτή επικαιρότητα, εστιάζοντας τόσο στις φονικές πρόσφατες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, όσο και τις λύσεις που «πρόλαβε και βρήκε η κυβέρνηση». Για το ενδεχόμενο εκλογών τονίζει ότι «μόνον ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας γνωρίζει τί θα πράξει και πότε», ενώ λέει ότι «η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεση έχει κοντό μέλλον». Σχολιάζοντας την απελευθέρωση των Κούκλατζη και Μητρετώδη λέει ότι «με διαταγή του Ερντογάν συνελήφθησαν, με εντολή δική του παρέμειναν κρατούμενοι για 167 ημέρες και με απόφαση δική του αφέθηκαν ελεύθεροι». Τέλος, και αναφερόμενος στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Περιφέρειά της, πιστεύει πως «και πρέπει και μπορούμε να γίνουμε το κέντρο των Βαλκανίων και σε αυτά που δεν είμαστε ήδη».

Οι πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, άφησαν πίσω τους 95 νεκρούς! Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και απομακρύνθηκαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο το κύμα παραιτήσεων και απομακρύνσεων, δεν έβαλε φρένο στην σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει τις πολιτικές της ευθύνες. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η τραγωδία δεν μπορούσε να αποφευχθεί, δεδομένων και των καιρικών συνθηκών. Πιστεύετε πως η τραγωδία στην Αττική θα επιταχύνει τελικά, τις πολιτικές εξελίξεις;

ΑΠ. Μια καταστροφή αυτής της έκτασης θα μπορούσε πράγματι να λειτουργήσει καταλυτικά, να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και να οδηγήσει σε εκλογές.

Ο Αλ. Τσίπρας, ανήγγειλε πρόσφατα την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας και τη σύσταση Εθνικής Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και διαβεβαίωσε ότι η στελέχωσή της θα είναι αξιοκρατική. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΠ. Παρακολούθησα και εγώ με μεγάλη προσοχή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο εσωτερικών και συνεχίζω από τότε και αναρωτιέμαι... Πότε πρόλαβε η κυβέρνηση και βρήκε τη λύση που προτείνει; Πού θα βρει χρήματα για να την υλοποιήσει; Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα γιατί έπρεπε να περιμένουμε να έρθει η καταστροφή για να προχωρήσουμε στην κατάργηση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας; Η ανακοίνωση της δημιουργίας μιας ακόμα νέας δημόσιας υπηρεσίας δεν καθησυχάζει κανέναν πολίτη.

Αντιθέτως, η επιλογή της κυβέρνησης -πρώτα να ανακοινώσει τα όσα έχει αποφασίσει να κάνει και μετά να ζητήσει τη συναίνεση και τη στήριξη των κοινοβουλευτικών δυνάμεων- οδηγεί στο συμπέρασμα πως η προτεινόμενη λύση αφορά το επικοινωνιακό πρόβλημα της και όχι την απαραίτητη διόρθωση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Δυστυχώς, η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του όλου θέματος αφήνει χώρο στην βιασύνη και την προχειρότητα που με τη σειρά τους επιτρέπουν την εμφάνιση φαινομένων αναξιοκρατίας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ στα σενάρια για ενδεχόμενο ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ ...φουντώνουν ολοένα. Πώς σχολιάζετε τα σενάρια αυτά και πότε εσείς "βλέπετε" τις εκλογές;

ΑΠ. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης όπως και η παραίτησή της είναι θέματα που μας αφορούν και μας απασχολούν όλους. Αποτελούν όμως αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Μόνον ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας γνωρίζει τί θα πράξει και πότε. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως αν προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές θα είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που το κάνουμε και οφείλουμε να αναρωτηθούμε τί είδους μήνυμα εκπέμπει μια τέτοια απόφαση στις αγορές.

Η πιό ξεκάθαρη ένδειξη πολιτικής αστάθειας είναι η πρόκληση πρόωρων εκλογών. Χωρίς πολιτική σταθερότητα επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση εγώ συνεχίζω να ελπίζω πως ο πρωθυπουργός θα φερθεί με υπευθυνότητα και θα λάβει υπόψη του το συμφέρον της Χώρας και όχι του κόμματος. Γνώμη μου είναι πως η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεση έχει κοντό μέλλον.

Μετά από οκτώ "μαρτυρικά χρόνια", έρχεται η 20η Αυγούστου, ημέρα εξόδου από τα μνημόνια. Στη μεταμνημονιακή εποχή ποια, αλήθεια, περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψη και αυτά τα οποία ήδη πριν από λίγα 24ωρα διατύπωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο μάλιστα συστήνει η οικονομική πολιτική να είναι συντηρητική και προσεκτική; Πώς κρίνετε τις θριαμβολογίες για μείωση της ανεργίας για πρώτη φορά κάτω από το φράγμα του 20% μετά από 7 χρόνια;

ΑΠ. Όποιοι επιλέγουν συνειδητά να θριαμβολογούν για τα σημερινά οικονομικά στοιχεία της χώρας και ειδικότερα για την ανεργία αφήνουν τον εαυτό του εκτεθειμένο σε σκληρά σχόλια τα οποία συνοψίζονται στο ευγενικό "βρίσκεστε εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας".

Και οι μεν της κυβέρνησης που μιλάνε για καθαρή έξοδο αλλά και όσοι υπόσχονται μια διαφορετική πορεία της οικονομίας δεν τολμάνε να απαντήσουν σε μια πολύ απλή ερώτηση: Ποιούς από τους 450 νόμους (συμπεριλαμβανομένων των εφαρμοστικών διατάξεων) που ψηφίστηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και σήμερα σκοπεύουν να καταργήσουν ή να αλλάξουν και προς ποιά κατεύθυνση; Τα μνημόνια δεν φεύγουν για όσο θα ισχύουν οι νόμοι που μας επέβαλλαν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Και κανείς δεν μιλάει για αυτές τις υποχρεώσεις.

Εν όψει του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, για την έγκριση του νέου συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ ισχυρίζεται πως η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «προστατεύει τη "μακεδονική" ταυτότητα και απεικονίζει τη γλώσσα μας και το λαό μας με τη δική τους ιστορία, τη δική τους κουλτούρα και τη δική τους κληρονομιά». Ωστόσο, πρόσφατα και αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, ο πρόεδρός σας Βασίλης Λεβέντης, μίλησε για ενόχους οι οποίοι θα τιμωρηθούν από το λαό. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Ζάεφ; Πιστεύετε ότι τελικά, θα έρθει "τιμωρία" από το λαό; Μιλήστε μας για την εκτίμηση της Ένωσης Κεντρώων, ότι η επόμενη Βουλή θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ...

ΑΠ. Η συνειδητή επιλογή των βορείων γειτόνων μας να επιμένουν στην χρήση μιας λέξης που δεν είναι δική τους, που την έχουν κλέψει, αποτελεί για εμάς στην ΕΚ ατράνταχτη απόδειξη πως έχουν αλυτρωτικές βλέψεις. Μια μόνο λέξη είναι αρκετή για να στηριχτεί πάνω της κάποτε ένα επιχείρημα πολέμου, ένα αίτημα αναθεώρησης των συνόρων στα Βαλκάνια, μια επίθεση κατά της ακεραιότητας της Ελλάδας.
Αν πράγματι δεν είχαν τέτοιες βλέψεις οι φίλοι Σκοπιανοί και οι πάτρωνές τους, τότε θα μπορούσαν πολύ εύκολα να βρουν στο πρόσωπο της Ελλάδας έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο υπό μια προϋπόθεση: να ξεχάσουν -μία και καλή- την λέξη Μακεδονία.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση πια, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα σήμερα με ευθύνη της κυβέρνησης. Για να ανατραπεί η συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα. Θα πρέπει λοιπόν εμείς που είμαστε κατά της συμφωνίας και επιδιώκουμε την ανατροπή της με θεσμικές δημοκρατικές διαδικασίες να εντοπίσουμε το κόστος ανατροπής της και να το παρουσιάσουμε με θάρρος στους συμπολίτες μας.

Προς το παρόν εμείς στην ΕΚ καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια προς δύο κατευθύνσεις: α) να χαρτογραφήσουμε τις θεσμικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή της συμφωνίας των Πρεσπών και β) να υπολογίσουμε το κόστος μιας τέτοιας απόφασης, ώστε με ειλικρίνεια να το παρουσιάσουμε στους πολίτες.

Όσο για το ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος μας ο Βασίλης ο Λεβέντης περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής εγώ το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι άλλο πράγμα η αναζήτηση και η απόδοση ευθυνών στο εσωτερικό της χώρας και άλλο πράγμα η ανατροπή της συμφωνίας που είναι και σημαντικότερο αλλά και πολύ δυσκολότερο.

Εξαιτίας της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, ο Σουλτάνος ενδεχομένως να θελήσει να εξαγάγει την κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της χώρας του. Υπάρχουν λοιπόν φόβοι για «επεισόδιο» Ερντογάν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Να σημειωθεί ότι μόλις προχθές, ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επεχείρησε «να κάνει το άσπρο μαύρο» και κατηγόρησε τη χώρα μας ότι ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Εσείς, πώς εκτιμάτε την κατάσταση; Ποιο το σχόλιό σας για την απελευθέρωση των Κούκλατζη και Μητρετώδη;

ΑΠ. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του (έστω ως μια προσωρινή λύση στα προβλήματα του) την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδος. Είμαι μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής άμυνας από τον Οκτώβριο του 2015 και από όσα βρίσκομαι σε θέση να γνωρίζω έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι θέμα χρόνου να προβεί η Τουρκία σε επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας ή/και της Κύπρου. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν καλυτερέψουν.

Όσον αφορά στην απελευθέρωση των Κούκλατζη και Μητρετώδη αφού σχολιάσω ότι σε καμία περίπτωση αυτή δεν σηματοδοτεί κάποια μεταστροφή στον τουρκικό αναθεωρητισμό θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Με διαταγή του Ερντογάν συνελήφθησαν, με εντολή δική του παρέμειναν κρατούμενοι για 167 ημέρες και με απόφαση δική του αφέθηκαν ελεύθεροι. Μέρος του δικού του σχεδίου ήταν και η σύλληψη τους και η απελευθέρωση τους και οφείλουμε να μην το ξεχνάμε αυτό.

Μετά τις 15 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Πως σχολιάζετε τα όσα διαρρέουν μέχρι τώρα για τις αλλαγές αυτές;

ΑΠ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί το κοινοβούλιο για όλα εκείνα τα ζητήματα που ονομάζουμε εθνικά. Κάνει κυριολεκτικά του κεφαλιού της χωρίς να υπολογίζει σε τίποτα τις λοιπές κοινοβουλευτικές δυνάμεις, χωρίς να σέβεται τον κανονισμό της Βουλής και φυσικά χωρίς να κατορθώνει την επίτευξη συναίνεσης σε κανένα επίπεδο. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία της για την Παιδεία χωρίς ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η ανευθυνότητα που κρύβεται πίσω από την συνειδητή τους απόφαση να ανοίγουν θέματα που δεν χρειάζεται ή που δεν είναι ο καιρός τους για να συζητηθούν, με σκοπό να επιβληθούν στην ειδησεογραφία και στην επικαιρότητα, είναι τεράστια και την αναγνωρίζουν οι πολίτες γιατί την έχουν ξαναδεί στα ζητήματα της Παιδείας.

«Ελπίζω ότι στο μέλλον, θα καταφέρουμε όλοι να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο όταν αποφασίζουμε να μιλάμε δημοσίως για κρίσιμα θέματα που βρίσκονται σε ευαίσθητη φάση». Είναι άποψή σας σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για το Σκοπιανό. Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα θητεία του στον κεντρικό δήμο και την εκ νέου υποψηφιότητά του; Πώς βλέπετε τη ...βροχή των ονομάτων-υποψηφίων Δημάρχων (Αηδονόπουλος, Βούγιας, Μωυσίδης, Κυριζίδης κλπ);

ΑΠ. Θα σχολιάσω την τρέχουσα θητεία του κυρίου Μπουτάρη χαρακτηρίζοντας την ως "αδιάφορη". Για κάθε καλό σχόλιο που ακούω για την προηγούμενη θητεία του υπάρχουν άλλα δύο για την τωρινή περίοδο που κάνουν λόγο για στασιμότητα, τέλμα, φρένο κλπ. Έχω την αίσθηση πως ο κύριος Μπουτάρης έχει απογοητεύσει πολλούς συμπολίτες μας και σε πολλά ζητήματα. Το πολιτικό του μέλλον βρίσκεται στα χέρια των Θεσσαλονικέων. Ως υποστηρικτής της απλής αναλογικής και της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά δεν θα μπορούσα παρά να χαίρομαι για το μεγάλο ενδιαφέρον που αποδεικνύουν οι πολλές υποψηφιότητες. Είναι καλό να έχουν οι πολίτες διαφορετικές επιλογές.

Ο δικομματισμός μόνο κακό έκανε σε αυτή τη χώρα και είναι πολύ ενθαρρυντικό το φαινόμενο της αποστασιοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ως γραμματέας της ΚΟ της ΕΚ συνεχίζω τις επαφές μου με πολλούς από τους υποψηφίους ώστε να εισηγηθώ στο κόμμα μου, σε ικανό χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ποιόν υποψήφιο θα πρέπει να στηρίξουμε.

Ποια η άποψή σας για τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Περιφέρειά της; Πιστεύετε ότι μπορεί και πρέπει, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, να γίνει επιχειρηματικό κέντρο των Βαλκανίων;

ΑΠ. Η Θεσσαλονίκη έχει μάθει από πολλά χρόνια τώρα πως δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια κανενός. Είμαι βέβαιος πως η πρόοδος της πόλης θα είναι σπουδαία, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί οι Θεσσαλονικείς είναι αυτοί που είναι. Το πείσμα, η επιμονή, η εργατικότητα και η νοικοκυροσύνη των κατοίκων της συμπρωτεύουσας είναι αυτά που με γεμίζουν ελπίδα. Ειλικρινά πιστεύω πως και πρέπει και μπορούμε να γίνουμε το κέντρο των Βαλκανίων και σε αυτά που δεν είμαστε ήδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ