Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συγχαίρουν την Ελλάδα - Τι έγραψαν στο Twitter

Ολοκληρώθηκε σήμερα και επισήμως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το οποίο εκταμιεύθηκαν συνολικά 61,9 δισ. ευρώ σε διάρκεια τριών ετών. Την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα χαιρέτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κλάους Ρέγκλινγκ: «Μέρα γιορτής» η σημερινή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνει ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter. «Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής. Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα του ΕSM και θα επανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία», υπογραμμίζει εισαγωγικά ο Κ. Ρέγκλινγκ. Και θυμάται, «πριν από οκτώ χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Η Ελλάδα είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχασε την πρόσβαση στις αγορές. Έκτοτε η ελληνική οικονομία, ο ελληνικός λαός δούλεψαν πολύ σκληρά για να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, να εκσυγχρονίσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν ξανά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί...».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Έχω αγωνιστεί για να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας, ο ελληνικός λαός ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Θα βρίσκουν πάντα σε μένα έναν σύμμαχο, έναν συνεργάτη και έναν φίλο». Αυτό είναι το μήνυμα του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Γιούνκερ προσθέτει επίσης ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Oι ευρωπαίοι εταίροι τους έχουν επιδείξει την αλληλεγγύη τους και ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση με ένα χαρακτηριστικό θάρρος και αποφασιστικότητα».

Ντόναλντ Τουσκ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος απέστειλε μέσω Twitter, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Μάλιστα, το μήνυμα του Τουσκ είναι γραμμένο και στα ελληνικά. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε: «Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο».

Βάλντις Ντομπρόβσκις: Το δικό του μήνυμα μέσω Twitter έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τον λαό της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας! Με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων, η Ελλάδα έχει αναλάβει μια ριζική μεταμόρφωση της πολιτείας και της οικονομίας της. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να βασιστεί σε αυτό το επίτευγμα με το να τηρήσει υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», έγραψε.

Πιερ Μοσκοβισί: Αλλά και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έγραψε στο Twitter για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. «’Για την Ελλάδα, για την ζώνη του ευρώ είναι μια σημαντική, ιστορική ημέρα. Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί επιτέλους να σταθεί στα δύο πόδια της», ήταν το μήνυμα του Μοσκοβισί.

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Αλλαγή ημέρας, αλλαγή σελίδας», έγραψε στο Twiiter ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Ιστορία σίγουρα θα κοιτάξει πίσω και θα αποδώσει τα δέοντα. Από σήμερα όμως η Ελλάδα να κοιτάξει μπροστά. Για μια οικονομία που θα γεννάει ευκαιρίες - όχι χρέη - για τους νεότερους. Για ένα σύγχρονο, δίκαιο - όχι πελατειακό - Κράτος. Με την Ευρώπη αρωγό και συμπαραστάτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ