Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στ. Κοντονής: Δεν αποσύρεται η διάταξη για τις προαγωγές των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου

Απάντησε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)

Την πρόθεσή του να μην αποσύρει τη διάταξη που αφορά στην μείωση του ελάχιστου χρόνου υπηρεσίας των δικαστών πριν την προαγωγή τους στο βαθμό του αντιπροέδρου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο κ. Κοντονής απάντησε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία ζητεί την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης «δεν είχε υπάρξει συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πριν από την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης. Το πώς λειτουργούν είναι εσωτερικό τους ζήτημα και δεν υπεισέρχομαι. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι ακολούθησε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να έχει συμβεί και το αντίστροφο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επαναφέραμε τη διάταξη του νόμου 3472 του 2006. Η Νέα Δημοκρατία το 2006 είχε νομοθετήσει τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στη θέση του Αρεοπαγίτη για να κριθεί κάποιος ως αντιπρόεδρος και αυτό νομοθετούμε κι εμείς σήμερα, προκειμένου να υπάρχει ένα εύρος στην δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένα απολύτως δημοκρατικό και σωστό μέτρο, που είχε θεσμοθετηθεί από τη Ν.Δ. η οποία μας καταγγέλλει σήμερα για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για παραλογισμό».

Όπως είπε «δεν έχουμε πρόθεση να αποσύρουμε τη διάταξη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί κάνοντας δήθεν διάλογο με αυτούς τους όρους. Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ο διάλογος γίνεται στη Βουλή, με τις πολιτικές δυνάμεις, με τις θεσμοθετημένες ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στη Βουλή μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών. Αλλά να μας κατηγορεί η Ν.Δ. για αυτό που η ίδια είχε νομοθετήσει το 2006 είναι ανεξήγητο. Βρισκόμαστε προ των πυλών του φρενοκομείου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ