Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣτΕ: Η απόφαση για τον πρώτο Τούρκο αξιωματικό

Αποκτά ταξιδιωτικά έγγραφα

Δημοσιεύτηκε η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, βάσει της οποίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων, όταν το αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία.

Ακόμη όμως και να του χορηγηθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να φύγει από τη χώρα, πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και ενός κράτους που θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει ως πολιτικό πρόσφυγα.

Και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας , ενώ ήδη σε 3 από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.

Σύμφωνα με τους Συμβούλους της Ολομέλειας «η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντας (σ.σ τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του».

Η συνεδρίαση για την δημοσίευση της απόφασης αφιερώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ στη μνήμη του καθηγητή Στ. Τσακυράκη ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς παραστάτες του αξιωματικού στην υπόθεση.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ