Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζ. Ζάεφ: Στα «μακεδονικά» όλη η επίσημη επικοινωνία με την Ε.Ε.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ήδη ο ΓΓ της βορειαταλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, απέστειλε οδηγίες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτείται να ικανοποιήσουν τα Σκόπια τους προσεχείς 18 μήνες προκειμένου να ενταχθούν στη Συμμαχία. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ζόραν Ζάεφ κάνει λόγο για «μακεδονική» ως «επίσημη και αναγνωρισμένη» γλώσσα της χώρας.

Διατηρώντας τους πανηγυρικούς τόνους στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών ενόψει και του επικείμενου δημοψηφίσματος ο κ. Ζάεφ επιλέγει ήδη τον όρο «Μακεδονία», χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου το «Βόρεια Μακεδονία».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε την Τρίτη στο twitter ο Ζόραν Ζάεφ «ως μέλος του ΝΑΤΟ η ‘«Μακεδονική’» ασφάλεια είναι βέβαιη, η εδαφική ακεραιότητα είναι εγγυημένη, και τα σύνορα ενισχύονται».

Παράλληλα, τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος της πΓΔΜ σημείωσε ότι «με τη συμμετοχή στην ΕΕ, όλες οι επίσημες επικοινωνίες μεταξύ της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’ και των μελών της ΕΕ θα μεταφράζονται και θα διερμηνεύονται στα ‘’Μακεδονικά’’ ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα σε μια περιοχή στην οποία ζουν 500 εκατ. κάτοικοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ