Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημήτρης Κουτσούμπας από ΔΕΘ: Ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεση του

Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα

«Να οργανώσει την αντεπίθεσή του, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ» κάλεσε το λαό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε «κάλπικη» την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

«Κυβέρνηση και ΝΔ, μας καλούν στην ουσία να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα το επόμενο διάστημα με βάση τον πλούτο που παράγουμε. Πως ό,τι χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, χάθηκε οριστικά» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Το ΚΚΕ σήμερα είναι το κόμμα που μπαίνει μπροστά σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε δήμο και γειτονιά, για να φωτίσει την πραγματική εικόνα. Να συμβάλει ώστε ο λαός να οργανωθεί και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει. Να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του και να μην αρκεστεί στα ψίχουλα. Αναδεικνύουμε καθημερινά και μαχητικά, ότι υπάρχει ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και ότι ο σημερινός βάλτος δεν είναι μονόδρομος».

Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, με έμφαση στα εργασιακά, στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, στη συρρίκνωση εισοδημάτων εργαζομένων και των συνταξιούχων, τις ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά.. Ανέφερε ότι «αυτός ο ίδιος πρωθυπουργός παρουσίασε ως σημαντικό βήμα αποκατάστασης των αδικιών, την αύξηση του βασικού μισθού κατά λίγα ευρώ» και πρόσθεσε:

«Έλεγε πως η μείωση των συντάξεων είναι ακόμα και αντιαναπτυξιακό μέτρο, επαναφέροντας τους περιβόητους πολλαπλασιαστές του Αντώνη Σαμαρά. Αν είναι έτσι, κ. Τσίπρα, ρωτάμε τότε γιατί να μην αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί; Δεν θα είναι ακόμα θετικότερο το αποτέλεσμα στην ανάπτυξη; Γιατί αρνηθήκατε τη σχετική πρόταση που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή; Η αλήθεια είναι δυστυχώς διαφορετική για σας».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι και στην επόμενη περίοδο θα εξακολουθήσει να υπάρχει η «θωράκιση της ενισχυμένης επιτόπιας εποπτείας από το κουαρτέτο» και η «πρόβλεψη επίσης για νέες αξιολογήσεις της οικονομίας» και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των ψηφισμένων μέτρων για τα λαϊκά στρώματα.

«Η προκλητική στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και η υπόσχεση «μερίσματος», συσκοτίζει την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να συσκοτίσει, πως αυτή η στήριξη απαιτεί υλοποίηση, μέχρι κεραίας, όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων που έχουν ληφθεί, καθώς και νέα μέτρα σφαγής των δικαιωμάτων που φέρνει η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» περίοδος. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζομένους, πως θα έρθουν καλύτερες μέρες ….» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Την ίδια ώρα, η ΝΔ στηρίζει στην ουσία - προκλητικά - την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, χαρακτηρίζοντας ως παροχολογία τα ελάχιστα μέτρα, επιπέδου φτωχοκομείου, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «όσο περισσότερο συγκλίνουν στρατηγικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», τόσο περισσότερο «ανεβάζουν τους τόνους της κάλπικης αντιπαράθεσης για ανικανότητα και διαφθορά, για το ποιος εκφράζει την …πρόοδο». Πρόσθεσε ότι σε μέσα αυτό το κλίμα, «τα άλλα αστικά κόμματα», κυρίως η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, κάνουν «μια αντιπολίτευση, που όχι μόνο είναι εντελώς άσφαιρη, αλλά είναι και βολική».

«Είναι βολική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν τα δικά τους προηγούμενα πεπραγμένα, ως κόμματα που άσκησαν την κυβερνητική διαχείριση τα χρόνια πριν το ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Τα ψίχουλα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων. Δεν επαρκούν ούτε για να αντιμετωπίσουν τις νέες απώλειες που έρχονται την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για πολιτική αναδιανομής της φτώχειας. Παίρνουν απ' τη μία τσέπη των εργαζόμενων δέκα και δίνουν στην άλλη τσέπη πίσω ένα. Αλήθεια, το θέμα είναι πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα που είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ; Ή πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με τον κυρίως όγκο του προϋπολογισμού, που είναι της τάξης του 40% του ΑΕΠ; Ή με το πλεόνασμα του 3,5% που το πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι;».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι απέναντι στους «νέους ψεύτικους διαχωρισμούς, 'πρόοδος - συντήρηση', 'δεξιά - αντιδεξιά', 'ΣΥΡΙΖΑ - αντιΣΥΡΙΖΑ'», που όπως είπε, προβάλλονται για να κρύψουν «το ποιος υπηρετεί και ποιος αντιπαλεύει το σημερινό βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο», άλλο είναι το πραγματικό δίλημμα για το λαό: «Το πραγματικό δίλημμα από τη σκοπιά του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του, είναι ένα: εργατικό κίνημα - κοινωνική συμμαχία για να ξεκινήσει μια μεγάλη αντεπίθεση, ή συνέχιση του δρόμου που αποδεδειγμένα πλέον φέρνει νέα δεινά και καταστροφές». 

«Επειδή η επόμενη ημέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη, επειδή όποιος από δαύτους κι αν είναι στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος, για αυτό σας λέμε με το χέρι στην καρδιά, ότι την πραγματική «διαφορά» μπορούμε να την κάνουμε μόνο με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Που αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδέχονται επίσης να αναλαμβάνει η χώρα τον επικίνδυνο ρόλο του σημαιοφόρου των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» και άσκησε κριτική για τις περιφερειακές γεωστρατηγικές συνεργασίες της χώρας και για το «ρόλο μεσολαβητή για να μπουν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

«Μήπως αυτό το μοναδικό στόχο δεν είχε και η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών Τσίπρα- Ζάεφ; Από πού κι ως πού η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο την επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, προβλημάτων αλυτρωτισμού κι εθνικισμού, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση; Αφού τα προβλήματα αυτά, όχι μόνο θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά θα επιδεινωθούν παραπέρα, γιατί το ίδιο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι ο κύριος παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής».

«Το ΚΚΕ με τους αγώνες του και τη δράση του, μέσα κι έξω από τη Βουλή, είναι παράγοντας αποφασιστικής πίεσης για αποτροπή των χειρότερων. Για τη ματαίωση αντεργατικών και αντιλαϊκών σχεδίων και σε αρκετές περιπτώσεις για απόσπαση κάποιων λύσεων» συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «Είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στη συκοφαντία προς το ΚΚΕ, ότι δήθεν τα παραπέμπει όλα σε ένα μακρινό μέλλον, χωρίς προοπτική. Όλοι αυτοί ξέρουν πολύ καλά ότι οι κομμουνιστές είναι μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις στελεχών, επιστημόνων, συνδικαλιστών, από διάφορους χώρους, που στηρίζουν τις προτάσεις του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»