Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Ν. Παρασκευόπουλος στον «Τ.Θ.»: Με λασπολογούν για 10 μόνο περιπτώσεις στους 8.000 αποφυλακισθέντες

«Τεράστια η επιτυχία του Νόμου, για 7.990 αποφυλακισθέντες που βγήκαν από τη φυλακή και δεν ξαναπασχόλησαν για την εγκληματικότητά τους. Σας φαίνεται μικρή αυτή η επιτυχία; Είναι πολύ μεγάλη», τονίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Απορώ πραγματικά με την έκπληξη ορισμένων, όταν είπα ότι ο λεγόμενος “Νόμος Παρασκευόπουλου”, πρέπει να αλλάξει ή και να καταργηθεί». Των απόψεών του αυτών υπεραμύνεται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α΄ Θεσσαλονίκης και Ομ. Καθηγητής Νομικής του Α.Π.Θ., τονίζει ότι «κατά το χρόνο ισχύος του “Ν.Π.”, απολύθηκαν περίπου 8.000 άνθρωποι. Λίγοι από αυτούς απολύθηκαν νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε με τους προηγούμενους νόμους και ελάχιστοι, περίπου 10 άτομα, απασχόλησαν την κοινή γνώμη για σοβαρά εγκλήματα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι περίπου 7.990 άνθρωποι βγήκαν από τη φυλακή και δεν ξαναπασχόλησαν για την εγκληματικότητά τους».

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφέρεται επίσης στις επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς ο Τύπος, στην εκκίνηση από τον Οκτώβριο της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ και στην αναγκαία παρουσία ή μη των πολιτικών αρχηγών σ’ αυτήν. Επιπλέον, διατυπώνει την άποψή του για τη συνεργασία της χώρας μας με τις δύο υπερδυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία) και αν μπορεί αυτή να είναι αγαστή. Αναφέρεται στη συνολική κυβερνητική εικόνα, εστιάζει στη διαρκή εκλογολογία και βέβαια μιλάει για τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη και τη νεολαία της Ελλάδας, στην οποία βασίζει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο ελληνικό αύριο. Τέλος, αναφορικά με το Σκοπιανό, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο μεγάλο αυτό θέμα και τονίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι «μια ιστορική επιτυχία μεγάλου μεγέθους».

Κύριε Παρασκευόπουλε, ως και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, έχετε ταχθεί υπέρ των αλλαγών στον νόμο που φέρει το όνομά σας, με αφορμή το σάλο που προκάλεσε πρόσφατα, η αποφυλάκιση –προς στιγμήν-του Αρ. Φλώρου της Energa, αλλά και οι άδειες που δίνονται στον Δ. Κουφοντίνα. «Η νομοθεσία πρέπει να είναι υπό επανεξέταση όταν υπάρχουν δυσλειτουργίες», είπατε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, μιλήσατε για επιθέσεις στο «Νόμο Παρασκευόπουλο» και «λασπολογία» που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Θεωρείτε ότι οι αποφυλακίσεις και οι προκλητικές άδειες δεν άπτονται του δικού σας νόμου; Γιατί κατά συνέπεια να αλλάξει και για ποιο λόγο έχετε δεχθεί και εξακολουθείτε να δέχεστε σωρεία επιθέσεων;

ΑΠ. Απορώ πραγματικά με την έκπληξη ορισμένων, όταν είπα ότι ο λεγόμενος Νόμος Παρασκευόπουλου πρέπει να αλλάξει ή και να καταργηθεί. Θυμίζω, για πολλοστή φορά, ότι η αποσυμφορητική διάταξη του «Ν. Π.» εξαρχής ψηφίστηκε ως μεταβατική, δηλαδή προσωρινή, για να ισχύσει όσο οι φυλακές είχαν άθλιες συνθήκες λόγω υπερπληθυσμού και μέχρι να ψηφιστεί ένας νέος Ποινικός Κώδικας με λογικό και σταθμισμένο σύστημα ποινών. Όχι μόνο εγώ προσωπικά, αλλά π.χ. και ο κ. Κοντονής, καθώς και το σύνολό όσων ασχολούνται με την ποινική επιστήμη την ίδια άποψη είχαν και έχουν. Ελπίζω να ψηφιστεί γρήγορα το Σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και να πάψει να χρειάζεται η μεταβατική ρύθμιση.

Εξίσου κοινότυπη και γενικής αποδοχής ήταν η θέση μου ότι τα νομοθετήματα πρέπει να επανεξετάζονται όταν υπάρχουν δυσλειτουργίες ή κενά. Από καταβολής κόσμου έτσι έχουν τα πράγματα και οι νόμοι είναι σε διαρκή ρευστότητα. Κάπου εδώ όμως επιχειρούν κάποιοι την εξαπάτηση. Άλλο το να πρέπει να αλλάξει ένας νόμος, επειδή π.χ. ήταν προσωρινός ή καλύφθηκαν οι ειδικές συνθήκες, κι άλλο να πούμε ότι είναι αποτυχημένος. Ένας νόμος που διόρθωσε κάκιστες συνθήκες μέσα στις φυλακές, που βελτίωσε τη διεθνή εικόνα της χώρας και συνδέθηκε με κάμψη της εγκληματικότητας σε σοβαρά εγκλήματα δεν μπορεί να ονομάζεται αποτυχημένος.

Θυμίζω ότι ο αποσυμφορητικός «Ν.Π.», δεν αφορούσε ισοβίτες, αλλά κρατούμενους που ούτως ή άλλως θα απολύονταν. Θυμίζω επίσης ότι η μετά την αποφυλάκιση εγκληματικότητα (υποτροπή) φθάνει σε υψηλά ποσοστά διεθνώς, που υπερβαίνουν το 50% και σε κάποιες χώρες φθάνει το 80 έως 90%. Σημειώστε τέλος ότι όλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όσοι απολύονται από τις φυλακές, δηλαδή περίπου 4.000 άνθρωποι τον χρόνο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν στο αποφυλακιστήριό τους σημειωμένο τον εκάστοτε ισχύοντα αποσυμφορητικό νόμο. Απολύθηκαν, δηλαδή, κατά τον χρόνο ισχύος του «Ν.Π.» περίπου 8.000 άνθρωποι. Λίγοι από αυτούς απολύθηκαν νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε με τους προηγούμενους νόμους και ελάχιστοι, περίπου 10 άτομα, απασχόλησαν την κοινή γνώμη για σοβαρά εγκλήματα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι περίπου 7.990 άνθρωποι βγήκαν από τη φυλακή και δεν ξαναπασχόλησαν για την εγκληαμτικότητά τους. Σας φαίνεται μικρή αυτή η επιτυχία; Είναι πολύ μεγάλη. Οφείλεται στο γεγονός, ότι η πρόληψη της μετά την αποφυλάκιση εγκληματικότητας στηρίζεται αποτελεσματικά σε πολιτικές επανένταξης και όχι σε αυξομειώσεις λίγων μηνών στη διάρκεια της ποινής.

Θα μπορούσα να σας απαντήσω και άλλα πολλά, αλλά νομίζω αρκούν τα παραπάνω για να αντιληφθείτε το μέγεθος της λασπολογίας. Επίσης, θα μπορούσα να σας απαντήσω με πολλά στο ερώτημα, γιατί άραγε να εκτοξεύεται αυτή η λάσπη απέναντι στο παραμικρό δείγμα ανθρωπισμού της σωφρονιστικής πολιτικής. Είναι όμως προτιμότερο να ρωτήσετε τους ίδιους τους συκοφάντες για τα κίνητρά τους. Σημειώνω τέλος, ότι τον θεσμό των αδειών δεν τον θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση, αλλά ισχύει από δεκαετίες.

Ποια η άποψή σας για τις επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς ο Τύπος, τόσο στη χώρα μας όσος και διεθνώς; Θυμίζω την επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών το περασμένο Σάββατο.

ΑΠ. Προφανώς καταδικάζω κάθε περίπτωση άσκησης βίας, είτε οργανωμένης είτε σε μεμονωμένα επεισόδια. Εδώ, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Για πολλοστή φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επανέλαβε την πρότασή του "να σταματήσουν να γίνονται τα εγκαίνια της ΔΕΘ παρουσία πολιτικών αρχηγών. Εάν θέλουν να περάσουν πολιτικά μηνύματα ας κάνουν ένα πολιτικό φόρουμ. Ας πάνε όπου θέλουν εκτός κέντρου", τόνισε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα και καταστροφικά για την εικόνα της πόλης, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ. Συμφωνείτε ή όχι; Ποια είναι η άποψή σας;

ΑΠ. Ακούω με πολλή προσοχή τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και οι περισσότερες δηλώσεις του με βρίσκουν σύμφωνο. Ιδίως βρίσκω πολύτιμη για την πόλη και τη Δημοκρατία την εκφορά του αντιρατσιστικού και πλουραλιστικού του λόγου. Ωστόσο, η θέση του ότι πρέπει να σταματήσουν να γίνονται τα εγκαίνια της ΔΕΘ παρουσία πολιτικών αρχηγών κατά τη γνώμη μου είναι συζητήσιμη. Δημιουργεί την εντύπωση μιας καθολικής επιφυλακτικότητας απέναντι στην πολιτική, ενώ προφανώς δεν είναι αυτή η πρόθεση του δημάρχου. Κατά την προσωπική μου άποψη η πολιτική έχει θέση παντού, όπως άλλωστε και η κοινωνική στρατηγική.

Πώς είδατε, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, την απομάκρυνση του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ποια η άποψή σας για το νέο υπουργό, Μιχάλη Καλογήρου; Πώς κρίνετε την πρώτη του ενέργεια, να αποσύρει το ν/σ που περιλαμβάνει τη διάταξη για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας;

ΑΠ. Δεν θα φαινόταν αξιόπιστο νομίζω από την πλευρά μου να διατυπώσω θετικά ή αρνητικά σχόλια για τον Υπουργό που με διαδέχτηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα επιτέλεσε ένα πολύ δύσκολο έργο. Όμως μπορώ να σας πω άμεσα και πρόθυμα τη γνώμη μου για τον κ. Μιχάλη Καλογήρου. Είναι ένας εξαιρετικός νομικός, που ήδη χειρίστηκε πολύ δύσκολα δικαϊκά ζητήματα με την προηγούμενη ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης. Πιστεύω λοιπόν, ότι οι προοπτικές επιτυχίας του είναι ευοίωνες.

Ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, μίλησε για εκκίνηση από τον Οκτώβριο, της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης "για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες, για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες και τέλος για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους". Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαδικασία; Τί πιστεύετε ότι θα περιλαμβάνει και ποιοι τελικά εικάζετε ότι θα τη στηρίξουν;

ΑΠ. Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να προχωρήσει με προσοχή και χωρίς βιασύνες. Υπάρχουν όντως ώριμες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν την ποινική ευθύνη των Υπουργών, αλλά και άλλες που είναι κάπως τεχνικές και γι’ αυτό ακόμη δεν έχουν συζητηθεί αρκετά. Ελπίζω ότι θέσεις στήριξης ή μη της αναθεώρησης θα προκύψουν με ουσιαστικό διάλογο και επιχειρηματολογία και όχι μέσα από συγκυριακά κομματικά συμφέροντα. Ας μην ξεχνούμε ότι το Σύνταγμα τίθεται για να ισχύει πολλά χρόνια, υπερβαίνοντας πρόσκαιρες συγκυρίες. Νομοθετική ρευστότητα μπορεί να υπάρχει, μια ρευστότητα του Συντάγματος όμως θα ήταν ανεπίτρεπτη.

Τιμώμενη χώρα στη φετινή, 83η ΔΕΘ, είναι οι ΗΠΑ, και "η στρατηγική συνεργασία μαζί τους, θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός, στα εγκαίνια του περιπτέρου τους. Στον αντίποδα, και αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, στη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια», προσθέτοντας ότι «τώρα δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς». Πιστεύετε ότι οι συνεργασίες και με τις δύο αυτές χώρες-υπερδυνάμεις, μπορούν να είναι αγαστές;

ΑΠ. Τόσο η στρατηγική, όσο και η οικονομική συνεργασία με τις μεγάλες δυνάμεις είναι θετική. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι η χώρα μας την αναπτύσσει στο πλαίσιο των εθνικών της συμφερόντων και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτό αφορά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές φορές οι ίδιες οι μεγάλες δυνάμεις φθάνουν σε εντάσεις, φανερές ή υπόγειες και τότε μια τρίτη χώρα, όπως η δική μας, μπορεί να βρεθεί ενώπιον δύσκολων επιλογών. Όταν όμως η εθνική μας πολιτική είναι συνεπής, αυτές οι περιπέτειες ξεπερνιούνται γρήγορα.

Το σχόλιό σας για τη νέα κυβέρνηση: Πώς είδατε τον ανασχηματισμό που έκανε ο Πρωθυπουργός, τις μετακινήσεις προσώπων και την τοποθέτηση νέων σ' αυτήν; Πιστεύετε ότι το νέο αυτό σχήμα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στις εκλογές, είναι ικανό να βελτιώσει τα πράγματα στη χώρα, τη συνολική κυβερνητική εικόνα και τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση της;

ΑΠ. Πιστεύω ότι η συνολική κυβερνητική εικόνα βελτιώνεται και θα βελτιωνόταν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από τον ανασχηματισμό. Συλλογιστείτε ότι πέντε έξι χρόνια πριν, στον ευρύτερο διεθνή χώρο οι περισσότεροι μας θεωρούσαν ακόμη κράτος σπάταλο και κλειστοφοβικό. Σήμερα, είναι φανερό ότι η διεθνής εικόνα για τη χώρα μας έχει αλλάξει και είναι θετική. Βγήκαμε από τα Μνημόνια, δεν πάψαμε να έχουμε χρέη, αλλά η οικονομική μας κατάσταση σταθερά βελτιώνεται. Αυτή η πορεία ακόμη κι αν δεν έχει χαρακτηριστικά απότομης ανατροπής, αλλά αντίθετα σταθερής βελτίωσης, προφανώς και θα έχει τον θετικό για την κυβέρνηση αντίκτυπό της στις προσεχείς εκλογές.

Με την ευκαιρία της ανόδου τους στην 83η ΔΕΘ, όλοι ο πολιτικοί αρχηγοί, ζήτησαν εκ νέου εκλογές, "εδώ και τώρα". Ωστόσο για πολλοστή φορά ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι αυτές θα γίνουν στην ώρα τους: «Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε χαρακτηριστικά. Τί είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή του την στρατηγική και να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, την ερχόμενη Άνοιξη, για παράδειγμα;

ΑΠ. Οι πλείστοι της αντιπολίτευσης ζητούν εκλογές εδώ και τώρα με τρόπο άλλοτε κραυγαλέο και άλλοτε μονότονο από τους πρώτους μήνες της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι οδηγούμαστε προς την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας σε μια σπάνια περίοδο θεσμικής ομαλότητας. Το ίδιο το Σύνταγμά μας βέβαια προβλέπει δυνατότητα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών, αλλά νομίζω ότι την εμφάνιση αυτών των έκτακτων συνθηκών η κοινωνία στην πλειονότητά της, την απεύχεται. Θέλει την πολιτική ευρυθμία, αγαθό εν ανεπαρκεία στις τελευταίες δεκαετίες.

Για το Σκοπιανό: «Γνωρίζετε άλλη χώρα που εν καιρώ ειρήνης

να αποδέχθηκε να αλλάξει τα σύμβολά της ή το Σύνταγμά της;»

Η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, αναφορικά με το Σκοπιανό, «είχε το θράσος να υποστηρίξει και πάλι τη συμφωνία που παραχωρεί στα Σκόπια "Μακεδονική εθνότητα" και "Μακεδονική γλώσσα", ενώ την απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων». Πώς το σχολιάζετε αυτό και πώς βλέπετε να εξελίσσεται το μεγάλο αυτό θέμα, εντός κυβέρνησης αλλά και διεθνώς, λαμβανομένων υπ' όψιν και των, ολοένα προκλητικών δηλώσεων, των Ντιμιτρόφ και Ζάεφ;

ΑΠ. Πριν από την Συμφωνία των Πρεσπών 150 περίπου χώρες, που εκπροσωπούν άνω του 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και τα παγκόσμια δίκτυα (π.χ. Google), ονόμαζαν τη γειτονική χώρα σκέτα Μακεδονία. Αν έσπευδε να αποφανθεί για το όνομα ο ο Ο.Η.Ε. φυσικά θα αποφάσιζε με βάση αυτή την συντριπτική πλειοψηφία. Προτίμησε όμως την συναινετική παρέμβαση με τον διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς. Θυμίζω όμως ότι όλες οι προτάσεις του Μ. Νίμιτς, αφορούσαν σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει την λέξη Μακεδονία. Την οποία, σε τελική ανάλυση, και εμείς στο παρελθόν αποδεχόμασταν, αναφερόμενοι σε FYROM ή ΠΓΔΜ και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σήμαινε το κεφαλαίο γράμμα «Μ». Σήμερα, όλες οι χώρες του κόσμου από το σκέτο Μακεδονία υποχρεώνονται να στραφούν στη σύνθετη ονομασία, ενώ και η ΠΓΔΜ αναγνωρίζει την ελληνική ιστορία, αποκαθηλώνει τα σύμβολα που έστησε και φθάνει σε αλλαγή του Συντάγματός της. Γνωρίζετε άλλη χώρα που εν καιρώ ειρήνης να αποδέχθηκε να αλλάξει τα σύμβολά της ή το Σύνταγμά της, επειδή το ζήτησαν οι γείτονες; Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα μας αποσοβεί την τουρκική επιρροή στην ΠΓΔΜ, αποκτά έναν γείτονα που την σέβεται, και αυξάνει την επιρροή της στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία μεγάλου μεγέθους. Ελπίζω οι πολίτες που διαφωνούν σταδιακά να το αντιληφθούν.

Για τη Θεσσαλονίκη: «Στη σημερινή νεολαία,

στηρίζω τις ελπίδες μου για ένα καλύτερο αύριο»

Διατυπώστε λίγες σκέψεις σας για τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, όπου και εκλέγεσθε. Πώς κρίνετε τη σημερινή της κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τί προσβλέπετε για το μέλλον της; Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;

ΑΠ. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ όμορφη πόλη, με θάλασσα δίπλα στους κεντρικούς της δρόμους και ωραία βυζαντινά κτίσματα. Διαθέτει πανεπιστήμια που σφύζουν από νεολαία και παράγουν σημαντικό έργο παιδείας. Σε λίγο ευτυχώς θα έχει και μετρό, αφού οι παλιές αδράνειες ξεπεράστηκαν και έτσι θα βελτιωθούν και οι συνθήκες κυκλοφορίας. Της λείπει, βέβαια, το πράσινο. Η σημερινή κυβέρνηση όμως έχει δείξει τη διάθεσή της να παραχωρεί οικόπεδα σε δημόσια χρήση, που μπορούν να αξιοποιηθούν και ως πάρκα. Το μέλλον της Θεσσαλονίκης λοιπόν είναι ευοίωνο. Η Θεσσαλονίκη στην ιστορία της ήταν μια πόλη πολυπολιτισμική και ανεκτική. Υπάρχουν βέβαια θύλακες μισαλλοδοξίας, πιστεύω όμως ότι διαρκώς θα συρρικνώνονται. Καλώς ή κακώς οι έφηβοί μας ,που μεγάλωσαν μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι στον μέσο όρο τους πιο προσγειωμένοι από τους εφήβους της γενιάς των δανεικών, του αράγματος και του εύκολου αυτοκινήτου. Σε αυτήν την σημερινή νεολαία, που διαπρέπει όταν κατορθώνει να συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας ή αλλού, στηρίζω τις ελπίδες μου για ένα καλύτερο αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ