Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Όλα όσα είπε για Σκόπια, ΟΑΣΘ και οικονομία

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ

Σίγουρος για τη νίκη της ΝΔ και ξεκάθαρος για τις προτεραιότητές του εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε την παρουσία του στην 83η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε καταστροφή το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική και έκλεισε την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Είπε «όχι» στη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα και «ναι» στη διεύρυνση της ΝΔ προς την κεντροαριστερά, ακόμη και την αριστερά. «Το 2020 θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία» τόνισε, χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και δήλωσε πως «ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει πριν τεθεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ότι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δε θα την ψηφίσει ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Μάλιστα, έκανε λόγο για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση στην περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί. 

Ερωτηθείς για τη δήλωση Κοτζιά περί... αλβανικού ζητήματος ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν κατηγορηματικός: «Είχε πει ότι θα λύσει το θέμα πριν τις διακοπές του. Ελπίζω να τον στείλουμε σε μόνιμες διακοπές και αυτόν και την κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Προφανώς υπάρχει μυστική διπλωματία. Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μη μας φέρει προς τετελεσμένων όπως με τα Σκόπια». 

«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας κυβερνά με τον κ. Καμμένο» επέστρεψε τις κατηγορίες για το πολιτικό στίγμα της ΝΔ. «Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, μετριοπαθής, κεντροδεξιά» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ακόμη ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, χαρακτήρισε «σαχλαμάρες« τα περί απολύσεων συμβασιούχων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος και μίλησε για «δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν σε τράπεζες, εφορία και ταμεία». 

Υπερασπίστηκε την πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών που ανακοίνωσε μιλώντας το Σάββατο στους παραγωγικούς φορείς και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

«Η Ελλάδα είναι εκτός φθηνής χρηματοδότησης, εκτός αγορών και εντός πλαισίου επιτήρησης» είπε χαρακτηριστικά. 

Ανακοίνωσε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ώστε να μάθουμε πόσο κόστισε στη χώρα και έκανε ειδική αναφορά στους ευρωπαϊκούς πόρους για τους μετανάστες. «Θα το ψάξουμε το θέμα, γιατί αποτελεί ντροπή για τη χώρα» σημείωσε.

Χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα «ντε φάκτο καθοδηγητή μιας νέας γενιάς τρομοκρατών» και δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. 

Η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ: 

«Στις 21 Αυγούστου τελείωσε η τρίτη σύμβαση χρηματοδότησης για να αποκατασταθεί η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές. Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας είπε οτι δεν τον νοιάζει. Τεράστιο σφάλμα». 

«Έχει δεσμευτεί για δεκαετίες, αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο για το οποίο μιλάμε». 

Απαντώντας στον Γρηγόρη Τζιοβάρα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις διαφορές πολιτικής με τον ΣΥΡΙΖA. «Ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια με επιδόματα» τόνισε «ενώ εμείς μειώνουμε φόρους κι συμμαζεύουμε το κράτος. Βάζουμε φιλόδοξους στόχους: ανάπτυξη 4% και 700 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». 

«Ο κ. Τσίπρας απλά αντιγράφει» συνέχισε αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Ξεκαθάρισε και τη θέση του ως προς τα ψηφισμένα μέτρα. Χαρακτήρισε «τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα το μέτρο των συντάξεων» και προσέθεσε «μακάρι να μην εφαρμοστεί».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Στη νέα έκδοση λεξικού του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη λαϊκισμός θα υπάρχει η εικόνα του κ. Τσίπρα. Όχι η δική μου. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος ο οποίος λέει ότι δε θα στηρίξει τη συμφωνία ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που τη ψηφίζει. Ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της. Η ιστορία του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει». 

Ειδικά για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δήλωσε κατηγορηματικά: εκλογές το συντομότερο δυνατόν. 

Aναφερόμενος στον ΟΑΣΘ τόνισε «Η κατάσταση που υπάρχει είναι τραγική, είναι σίγουρα πολύ χειρότερη από την προηγούμενη κατάσταση. Το προηγούμενο σχήμα είχε προβλήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ όπως έγινε θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Οι Θεσσαλονικείς σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Είναι τραγική η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών και δεν αποκλείεται το όλο σύστημα να καταρρεύσει εντός των επόμενων μηνών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα πρέπει να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα. Από το 2019 απελευθερώνονται οι αστικές συγκοινωνίες και υπάρχει η δυνατότητα και σε άλλους παρόχους να μπουν και να εξυπηρετήσουν μεταφορικές ανάγκες. Αυτή τη στιγμή χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αναφέρομαι στα ΚΤΕΛ, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποια λύση στο μεταφορικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ζητήματα ασφάλειας και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας της κοινωνίας απέναντι στον χυδαίο διχασμό που προωθεί η κυβέρνηση.

«Ζούμε κάτι πολύ χειρότερο απ' ότι ζήσαμε τη δεκαετία του 80'» συνέχισε και μίλησε για στοχοποίηση του πολιτικού αντιπάλου. «Η εντύπωση πως κάποιοι κυβερνούν μόνο για όσους θεωρούν κομματικούς πελάτες, σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο. Ο κ. Τσίπρας κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα και προκαλεί και οικονομική αστάθεια. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».  

Για το κόστος των φοροελαφρύνσεων ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι συνδυάζεται με τη μείωση των δαπανών του κράτους. Ως παράδειγμα έφερε την έκπτωση για την αναβάθμιση των σπιτιών, που θα φέρει εισοδήματα σε όσους θα κάνουν τις εργασίες και νέα έσοδα στο κράτος. Το πρόγραμμα είναι αυστηρότατα κοστολογημένο, τόνισε. 

«Η κυβέρνηση βάζει το κεφάλι στην άμμο» είπε για το ασφαλιστικό και υπερασπίστηκε την πρότασή του για ατομικό λογαριασμό των νέων εργαζομένων για την επικουρική σύνταξη. «Οι νυν εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα εξασφαλιστούν με μεταβατικές διατάξεις χρηματοδότησης» δεσμεύτηκε. «Η κυβέρνηση κυβερνά τέσσερα χρόνια και έχει μητρώο πεπραγμένων και κανείς δεν ξεχνά τη δήλωση Τσίπρα πως η λύση στο ασφαλιστικό είναι να πεθάνουν όλοι οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών».

Δεν υπάρχει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται ξεκαθάρισε με αφορμή ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση. «Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τους θεσμούς ως εργαλεία, η ΝΔ δεν πρόκειται να συμφωνήσει αν δεν κριθούν αναθεωρητέα άρθρα όπως το άρθρο 16» προσέθεσε. «Δε θα περιμένω 10 χρόνια για να αποκτήσει η χώρα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν θέλει μια αναθεώρηση με αριστερό πρόσημο ας κάνει ο κ. Τσίπρας την κουβέντα μόνος του».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει η ΝΔ σε μεγάλο συνασπισμό που θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ. Έθεσε ως στόχο την αυτοδυναμία, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η χώρα δε θα μείνει ακυβέρνητη, ώστε να οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Την επόμενη μέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δε θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για λελογισμένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα άξια να κάνουν τη δουλειά. «Θα κυβερνήσω με τους πιο άξιους και θα κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ» απάντησε σε ερώτηση με ποιους θα κυβερνήσει. Αν και επιφυλάχθηκε για τις λεπτομέρειες είπε ότι το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας- Θράκης θα διατηρηθεί. 

«Η κυβέρνηση δεν έδειξε απλά ανικανότητα, αλλά κυνισμό» τόνισε για την τραγωδία στο Μάτι και επανέλαβε το ερώτημα: «Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός για τους νεκρούς. Αν γνώριζε είναι υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας και αναφέρθηκε στο πόρισμα Συνολάκη και στις κυβερνητικές αντιδράσεις: 

«Το έκανε με απόλυτη τεχνοκρατική επάρκεια και δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις από το συνήθη ύποπτο, όχι για το τι είπε, αλλά για το ποιος είναι. Αυτό που έκανε ο κ. Πολλάκης, να βγάλει στο διαδίκτυο τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη δεν είναι απλά ακροδεξιό, είναι φασιστικό». 

«Αυτό είναι σαχλαμάρα» απάντησε στο ερώτημα για το αν θα διώξει τους συμβασιούχους, αλλά διευκρίνισε ότι δε θα πρέπει να το βλέπουν κάποιοι ως πίσω πόρτα για να μπουν στο δημόσιο. 

Εξεταστικές για πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους ότι δεν έχει κανένα ηθικό πλεονάκτημα. Ένας δημόσιος άνδρας πρέπει να λέει την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει οικτρά. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Την επόμενη μέρα δε θα υπάρχουν τηλέφωνα από δικούς μου υπουργούς σε δικαστές για να ανοίγουν υποθέσεις». 

Ανακοίνωσε, όμως, εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο Τσίπρα το 2015, ώστε να μάθουμε πόση ζημιά έγινε στη χώρα. «Άσχετος ή ψεύτης» ήταν το ερώτημα που έθεσε σχετικά με τις τραπεζικές μετοχές του δημοσίου που έχασαν την αξία τους. 

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δεξιάς παρένθεσης δήλωσε πως ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει πριν από την προεδρική εκλογή του 2020 και εμφανίστηκε σίγουρος πως θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία. 

Σε νέα ερώτηση για το Σκοπιανό και ειδικότερα για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ σημείωσε πως ως κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις πιθανότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από όλους τους πολίτες να ψηφίσουν, γιατί η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Ειδική αναφορά έκανε στις προσπάθειες που θα κάνει ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα όσοι έφυγαν στο εξωτερικό. 

Μίλησε για διεύρυνση της ΝΔ προς την κεντροαριστερά και την αριστερά, κίνηση που θα συνεχιστεί και στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για το δημόσιο. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως δε θα γίνουν απολύσεις, καθώς στόχος του είναι η αξιολόγηση να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημοσίου και των λειτουργών του. Το όραμά μου είναι πιο φιλόδοξο, είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε και στο σχέδιό του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. 

Μία δουλειά που θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας δίπλα στον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε. 

Για τον Προκόπη Παυλόπουλο: Έχω πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία και θα οδηγηθούμε σε αναστάτωση επειδή κάποιοι θέλουν να εργαλειοποιήσουν το Σύνταγμα για πρόωρες εκλογές. Στην επόμενη αναθεώρηση θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση προεδρικής εκλογής και εθνικών εκλογών. 

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε και πάλι το θέμα των συμβασιούχων. «Όταν υπογράφει κανείς σύμβαση ορισμένου χρόνου, υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου» τόνισε «και όταν λήξει η σύμβαση απλά λήγει η σύμβαση, δεν απολύεται».  Άφησε, όμως, ένα παράθυρο για μόνιμες προσλήψεις όπου εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αλλά όχι για μετατροπή των συμβάσεων, καθώς απαγορεύεται από το Σϋνταγμα.

Σχετικά με τις 120 δόσεις και το ιδιωτικό χρέος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών εταιρειών που έχουν κλείσει. Με στόχο να ασχοληθεί η φορολογική διοίκηση με οφειλές που  μπορούν να εισπραχθούν. 

Σε ότι αφορά στις 120 δόσεις διευκρίνισε πως δε θα αφορά μόνο όσους χρωστούν κάτω από 3000 ευρώ, αλλά ότι θα ξεκινήσει από αυτούς, καθώς είναι οι περισσότεροι. 

Ζητούμενο να εξυπηρετούνται οι παλιές οφειλές ταυτόχρονα με τις τρέχουσες. Μίλησε για δεύτερη ευκαιρία που θα συμπεριλαμβάνει δάνεια σε τράπεζες και οφειλές σε εφορία και ταμεία. Χαρακτήρισε το ιδιωτικό χρέος  «ελέφαντα στο δωμάτιο» που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει ενώ το δημιούργησε η ίδια με την υπερφορολόγηση.

Για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές ανέφερε πως στις περιφέρειες θα στηριχθούν πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να συνεργαστούν για την υλοποίηση του νέου σχεδίου, χαρακτήρισε πρόβλημα την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβένρηση και έδωσε έμφαση στους δήμους να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες. Θα ανακοινώσουμε σύντομα τις επιλογές μας για τον δεύτερο βαθμό, προσέθεσε. 

Για τον κατώτατο μισθό δήλωσε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και συνδυασμό κλασικών και επιχειρηασιακών συμβάσεων με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και την κάθε οικονομική μονάδα. Σημείωσε, όμως, πως θα πρέπει να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα (τουλάχιστον 50%) εργοδοτών- εργαζομένων ενός κλάδου για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας» απάντησε σε ερώτημα για το αν προωθεί δεξιά - ακροδεξιά ατζέντα. Είναι το αυτονόητο, συνέχισε, να μην κυκλοφορούν ομάδες αντιεξουσιαστών που βεβηλώνουν δημόσια κτίρια ή να δίνονται άδειες σε καταδικασμένο για 11 δολοφονίες. Αυτό που έγινε με τον νόμο Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί, ξεκαθάρισε.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι απαράδεκτο, είναι ντροπή» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα. Ανέφερε, μάλιστα, την έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία ούτε στην Αφρική δεν υπάρχει τέτοια κατάσταση. Η συζήτηση για ασφαλή σύνορα δεν είναι δεξιά, συνέχισε στο σκεπτικό του. Αν δεν φυλάξουμε τα σύνορα δε θα λειτουργεί η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στην οποία στηρίζεται η ΕΕ. 

Στήριξε την πρόταση Γιούνκερ και πρότεινε οι προσλήψεις Ευρωπαίων συνοριακών φρουρών να γίνουν πριν το 2026. Ανακοίνωσε την αλλαγή της διαδικασίας ασύλου ενώ σε ότι αφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια μίλησε για διασπάθιση πόρων και δεσμεύτηκε ότι «το θέμα θα το ψάξουμε, να το γνωρίζουν». 

Απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης πως με τις χθεσινές του ανακοινώσεις οδηγεί τη χώρα πίσω στο ΔΝΤ επανέλαβε πως η χώρα είναι εκτός φθηνής χρηματοδότησης, εκτός αγορών και εντός προγράμματος επιτήρησης. 

Για τη ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Απαιτείται ένα τολμηρό σχέδιο εξυγίανσης. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή που θα προσφέρει κεφάλαια και τεχνοκρατικό μάνατζμεντ. Το πρόβλημα της διασύνδεσης με την Κρήτη είναι μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης.  Είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για τη χώρα και έτσι θα αντιμετωπιστεί.

Για τη στάση των εταίρων στο Σκοπιανό: Καταλαβαίνω τη στάση τους. Εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Με ενοχλεί που η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει γιατί το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας είναι η εκχώρηση ταυτότητας και γλώσσας. Αν δεν επικυρωθεί η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή. Δε μπορώ εγώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας να δεχθώ μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Όπως δεν το δέχθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, πλην του κ. Τσίπρα.

Για τις άδειες Κουφοντίνα: «Είναι σήμερα ο ντε φάκτο καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Τι θέλετε να κάνω να κάτσω να τον κοιτάω. Την επόμενη μέρα το καθεστώς των αδειών για ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι πολλές φορές σε ισόβια θα αλλάξει». 

«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας κυβερνά με τον κ. Καμμένο» επέστρεψε τις κατηγορίες για το πολιτικό στίγμα της ΝΔ. «Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, μετριοπαθής, κεντροδεξιά» είπε χαρακτηριστικά. 

Η επόμενη ερώτηση ήταν και πάλι για το Σκοπιανό και ειδικότερα για την ονομασία του γειτονικού κράτους. «Κανείς Έλληνας δε θα ήθελε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία, αλλά θέλω να είμαι ρεαλιστής» απάντησε. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ταυτότητα και η γλώσσα» επανέλαβε, «από τη στιγμή που θα κερδίσουν ταυτότητα και γλώσσα το όνομα θα ξεχαστεί γρήγορα και όλοι θα μιλούν για Μακεδονία».

Για τις συμβάσεις παραχώρησεις: Δρομολογήθηκαν από τον Κώστα Καραμανλή και ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση με καθυστέρηση και πρόσθετο κόστος. Η περιπέτεια Τσίπρα κόστισε στη χώρα 500 εκ. παραπάνω, μόνο για τους αυτοκινητοδρόμους.

Για τη φορολογία των αγροτών:  Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί ο παράλογος φόρος στο κρασί, αναφέρθηκε στην πολιτική του μείωσης εισφορών - φόρων και επιφυλάχθηκε για το φθηνό πετρέλαιο στην αγροτική παραγωγή. Φορολογικά κίνητρα σε οργανώσεις παραγωγών, εκπαίδευση των αγροτών και καινοτότομα προγράμματα για νέους παραγωγούς θα αναμορφώσουν το πλαίσιο λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα.

Για την παραχώρηση λιμανιών και τη σιδηροδρομική Εγνατία: Θα συζητήσουμε το θέμα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι συμβάσεις παραχώρησης βελτιώνουν τη λειτουργία τους, τα οφέλη τα βλέπουμε ήδη στον Πειραιά. Έργο φαραωνικής διάστασης η σιδηροδρομική Εγνατία. 

Για τη δήλωση Κοτζιά περί... αλβανικού ζητήματος: Είχε πει ότι θα λύσει το θέμα πριν τις διακοπές του. Ελπίζω να τον στείλουμε σε μόνιμες διακοπές και αυτόν και την κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Προφανώς υπάρχει μυστική διπλωματία. Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μη μας φέρει προς τετελεσμένων όπως με τα Σκόπια. Δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ