Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φ. Κουβέλης: «Σημαντική η εκπαίδευση για ανάπτυξη της ναυτιλίας»

Πραγματοποιώντας τα εγκαίνια της αίθουσας προσομοιωτή γέφυρας

«Θεωρούμε ότι ο τομέας της ναυτικής εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης στελεχών της αποτελεί σημαντικότατo μέγεθος για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και την ασφαλή ναυσιπλοΐα» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, πραγματοποιώντας τα εγκαίνια της αίθουσας προσομοιωτή γέφυρας στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300.000 ευρώ, αποτελεί δωρεά της εταιρείας Group Seajets, Golden Step Shipping E.Π.Ε του εφοπλιστή Παναγιώτη Μάριου Ηλιόπουλου, σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές ακαδημίες της χώρας που λειτουργεί από το 1956.

Τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη, ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της αίθουσας «Παναγιώτη Μάριου Ηλιοπουλου» η καθηγήτρια, πλοίαρχος Α'  Σιμώνη Ιωάννα. Απευθυνόμενη προς τον υπουργό, η πλοίαρχος τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή, σε έναν συγκεκριμένο εξομοιωτή, υπάρχει η διέλευση πλοίου από τον Βόσπορο, ένα δύσκολο εκπαιδευτικό κομμάτι, στο οποίο ασκούνται όλοι οι εκπαιδευόμενοι και θα πρέπει να κατανοήσουν τους κανόνες αποφυγής σύγκρουσης αλλά και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Όπως ανέφερε, στη συγκεκριμένη αίθουσα θα μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα οι σπουδαστές, καθώς θα λειτουργούν εκπαιδευτικά δέκα σταθμοί με ισάριθμους διαφορετικούς τύπους πλοίων σε περίπου ένδεκα διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει προχωρήσει, από τον Ιανουάριο του 2015, σε συγκεκριμένα βήματα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης. Όπως υποστήριξε, έως τότε το 80% των εκπαιδευτικών στις παραγωγικές σχολές του Εμπορικού Ναυτικού ήταν ωρομίσθιοι.

Το υπουργείο, πρόσθεσε, με περιορισμένες τις οικονομικές δυνατότητες προχώρησε σε 20 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από τις εισηγήσεις των εκλεκτορικών σωμάτων, θα προσληφθούν άλλοι 12.

Εξάλλου, ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη προχωράει νομοθετική ρύθμιση και το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί το νέο οργανόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται κατά 102 οι μόνιμες θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι σχετικές προσλήψεις. Ακόμη, προανήγγειλε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των σχολών, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο εσωτερικός κανονισμός των σπουδών: «Το υπάρχον πλαίσιο που λειτουργεί από το έτος 2000 δημιουργεί πλέον δυσλειτουργίες και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες τόσο των σπουδαστών όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε του προκατόχους, Θ. Δρίτσα και Π. Κουρουμπλή, για το έργο τους στη ναυτική εκπαίδευση, ενώ επισήμανε ότι δεν νοείται υγιής ναυτιλία χωρίς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πληρωμάτων, συμπληρώνοντας πως παραμένει στους στόχους η υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της ΕΕΕ. Μία υγιής ναυτιλία που θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της χώρας προϋποθέσει, επίσης, την ένταξη περισσοτέρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, παρατήρησε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι η ναυτική εκπαίδευση αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα και από τον Ιανουάριο του 2015 υπήρξε συγκεκριμένη στρατηγική. Όπως ανέφερε, εντάχθηκαν στα περιφερειακά προγράμματα 11 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό των σχολών, ενώ υπήρξε συνεργασία με την ΕΕΕ και το Ναυτικό Επιμελητήριο για αναβάθμιση των υποδομών στις ναυτικές ακαδημίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ