Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνεχίζεται η κόντρα μετά το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ

«Πυρά» Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - Ποιοι βουλευτές στηρίζουν τον συντάκτη που «προκάλεσε» την ένταση - Τι απάντησε ο ίδιος στην ΕΣΗΕΑ

Μαίνεται σε υψηλούς τόνους η ένταση στο πολιτικό σκηνικό και στον δημοσιογραφικό κόσμο, αναφορικά με το εμπάργκο της ΝΔ στην συμμετοχή στελεχών της σε εκπομπές και δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ, μετά από τα σχόλια του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κόντρα που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και «φούντωσε» την Τρίτη πυροδοτείται από δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε με ανάρτηση του στα social media και ο Σωτήρης Καψώνας, απαντώντας στην ΕΣΗΕΑ.

Στρέφονται κατά της στάσης της ΝΔ

Αν και η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύσσει τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο συντάκτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλοι τους στρέφονται κατά της στάσης της ΝΔ. Ο Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 εξέφρασε την διαφωνία λέγοντας ότι «ο Μητσοτάκης έχει νεοφιλελεύθερη ρητορική διανθισμένη με ακροδεξιά ρητορική που αναπτύσσεται στην ανατολική Ευρώπη. Δεν συμφωνώ ούτε ως μειωτικό χαρακτηρισμό ούτε ως πολιτική κριτική». Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης, στο ίδιο μέσο, σημείωσε: «Νομίζω ότι ξεχείλισε το ποτήρι όταν ένας δημοσιογράφος της ΕΡΤ ο οποίος έχει προσληφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος καθημερινά μιλάει σε μια εκπομπή η οποία έχει κοστίσει τους τελευταίους μήνες 450.000 ευρώ, ο κ. Καψώχας παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον δικτάτορα Μουσολίνι, έχει ξεφύγει η συγκεκριμένη εκπομπή».

Η ανάρτηση στο Facebook του Σωτήρη Καψώχα

Με μια ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο Σωτήρης Καψώχας, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης, ανέφερε «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ακάματους εργάτες της “αριστείας” για τις νουθεσίες περί ορθής δημοσιογραφίας. Φαντάζομαι πως τις εγκολπώθηκαν από το μαύρο της ΕΡΤ και γονιμοποιήθηκαν στο έδαφος της “προωθημένης” αντίληψης τους για τη Δημοκρατία του λόγου και της πράξης. Το ύφος και το ήθος των επιθέσεων αλλά και του περιεχομένου των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν, αποτελούν στην ουσία την απόδειξη της αυτοαπαξίωσής τους. Όσο για το παρεάκι του αριστεροδεξιού συνδικαλιστικού φορέα, της ΕΣΗΕΑ , θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη νέα αντίληψη που προωθούν σχετικά με την ελευθερία στη διατύπωση του γραπτού και προφορικού λόγου. Είναι προφανές ότι αντί να εγκαλείται η “εξουσία” για τις απειλές και τον εκφοβισμό στην εκφορά διαφορετικής άποψης και ερμηνείας, λοιδορείται ο δημοσιογράφος και νομιμοποιείται η φίμωση της κριτικής παρέμβασης. Όπως έχει πει και ο μεγάλος Όργουελ “Δημοσιογραφία θα πει να δημοσιεύεις όσα ενοχλούν τους άλλους και δεν θέλουν να μαθευτούν. Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις”, ή πολιτική σπέκουλα, θα έλεγα εγώ. Ως τελευταίο, θα έλεγα στους εκλεκτούς συναδέλφους της διοίκησης, να μην μπουν στον κόπο να με καλέσουν στα πειθαρχικά όργανα της Ένωσης. Τους τα χαρίζω, όπως επίσης τους παραδίδω και την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ».

Έλεγχο του περιεχομένου των ενημερωτικών εκπομπών αποφάσισε το ΕΣΡ

Στο μεταξύ, με θέματα που συνδέονται, κυρίως, με την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων ασχολήθηκε, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προβλήθηκε και η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δεύτερη ματιά», η οποία μεταδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΡ, τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι παρατηρούνται φαινόμενα υποβάθμισης της ποιότητας των εκπεμπομένων προγραμμάτων. Ιδιαιτέρως απασχολούν το Συμβούλιο η ποιότητα του δημόσιου λόγου, το ζήτημα της αμεροληψίας των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών και το κλίμα πόλωσης που καλλιεργείται. Έτσι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ο έλεγχος όλων των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών προγραμμάτων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών, καθ’ όλη η διάρκεια του Σεπτεμβρίου και η έναρξη διαδικασιών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις που αυτό επιβάλλεται.

Ν.Δ.: Ικανοποίηση για τη συνεδρίαση του ΕΣΡ και στάση αναμονής

Εξάλλου, την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, μετά την χθεσινή απόφασή της να αποσύρει τους βουλευτές και τα στελέχη της από τις εκπομπές της Ε.Ρ.Τ. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται κυρίως στην επιλογή των μελών του, «όχι μόνον να παρακολουθήσουν μια "ενημερωτική" εκπομπή της Ε.Ρ.Τ., αλλά και να επιβάλλουν κυρώσεις, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναμείνει τον καθολικό έλεγχο όλων των ειδησεογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών του τρέχοντος Σεπτεμβρίου, τον οποίον προανήγγειλε το Ε.Σ.Ρ.», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Π. Πολάκης: «Μαζί σου Σωτήρη, θα τους ξανα-νικήσουμε»

Την συμπαράστασή του στον Σωτήρη Καψώχα της ΕΡΤ, που σχολίασε στην εκπομπή της Ακριβοπούλου η «Δεύτερη Ματιά» ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη του θύμισε έναν θεωρητικό του φασισμού, εξέφρασε με ανάρτησή του στο facebook ο Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δίνει συγχαρητήρια στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ γιατί τόλμησε να θίξει τα ιερά και τα όσια της οικογένειας... ενώ ειρωνικά αναφέρεται και στην παραπομπή του δημοσιογράφου στο Πειθαρχικό της ΕΡΤ. Και αφού ο Π. Πολάκης αναφέρει ότι συνάδελφοι του Σωτήρη Καψώχα βρίζουν χυδαία τον Πρωθυπουργό και «δεν τρέχει κάστανο», καταλήγει με μια αναφορά που ενισχύει τις πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές: Όλοι τους και μόνοι μας, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΖΙ. Θα τους ξανα-νικήσουμε.

Φίλης για ΕΡΤ: «Η κυβέρνηση χάνει το στοίχημα - Η ΝΔ θέλει να την κλείσει»

Υπαινιγμούς για το κύρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης άφησε ο Νίκος Φίλης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «το στοίχημα της ΕΡΤ χάνεται κάθε μέρα», με αφορμή τα όσα ακολούθησαν μετά τις δηλώσεις του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Σωτήρη Καψώχα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει την ΕΡΤ θα έπρεπε να της δώσει όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει κύρος σε μια συγκυρία κρίσης για τα ιδιωτικά κανάλια». Ο πρώην υπουργός διαφώνησε και με το κυβερνητικό εμπάργκο στον ΣΚΑΪ, αλλά υποστήριξε ότι το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ είναι συγκριτικά χειρότερο. «Είμαι δημοσιογράφος και δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω ένα εμπάργκο όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ… Αλλά υπάρχει δέκα φορές θέμα για την απόφαση της ΝΔ για εμπάργκο στην ΕΡΤ. Μάς πηγαίνει σε παλιές εποχές. Η ΝΔ παίζει με την ιδέα να κλείσει την ΕΡΤ αν έρθει στην εξουσία» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαρύτατες διώξεις για 28 αδικήματα στους 67 συλληφθέντες
Δείτε αναλυτικά τα αδικήματα που τους βαρύνουν - Ο κρίσιμος ρόλος τριών προστατευόμενων μαρτύρων για την εξιχνίαση της υπόθεσης
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαρύτατες διώξεις για 28 αδικήματα στους 67 συλληφθέντες