Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Να “τρέξει” η αναθεώρηση του Δουβλίνου»

Δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ

Να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα, εκείνους που επιθυμούν τείχη και όσους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με αλληλεγγύη τα αίτιά του, στις ρίζες τους. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ, ο κ. Τσίπρας είπε πως συμφωνήθηκε πλήρως η επιτάχυνση των διαδικασιών για αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.

Ταυτόχρονα, εξετάστηκε η δυνατότητα αναβάθμισης και εξευρωπαϊσμού της διαδικασίας ασύλου, ώστε οι χώρες υποδοχής να μην αναλαμβάνουν όλο το βάρος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για δίκαιη αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» τη λογική των τειχών, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο. «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο που έχει ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά της», υπογράμμισε.

Πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, όπως τόνισε, πρότεινε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο μηχανισμός θα διανέμει τη βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ σημείωσε ότι η πρόταση έγινε πλήρως αποδεκτή. «Ευελπιστούμε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές η Ε.Ε. θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη της Ε.Ε. περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Μηχανισμός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα και τη συνοριοφυλακή, αλλά θα είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός. Συμπλήρωσε επιπλέον ότι αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες και ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης. Την ελληνική πρόταση υποστήριξαν σειρά από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ολλανδία. Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι πρέπει να κρατηθούν οι ισορροπίες. «Πρέπει να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα για την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πολίτες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας».

Σχόλιο Ν. Ανδρουλάκη μετά την παρέμβαση του Aλ. Τσίπρα

«Αντί να προβαίνει σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε, έστω και τώρα, να προσπαθήσει να αλλάξει τη γνώμη των εταίρων του, όπως κάναμε εμείς στο Κοινοβούλιο, ακόμα και χωρίς τη στήριξη του κόμματός του», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, αυτά που ανέφερε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο εισηγητής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα. Στον σχολιασμό μου για την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα επισημαίνει: «Θυμήθηκε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Έχοντας αναλάβει την Έκθεση για την αναθεώρηση του μηχανισμού εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, χαίρομαι που έστω και αργοπορημένος ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να στηρίξει τη δημιουργία του rescEU, ώστε να έχει ο Μηχανισμός τα δικά του αεροπλάνα καναντέρ και ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης. Αυτά που ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, αποτελούν την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση που όμως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ