Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδράσεις πυροδότησε το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το πόρισμα για τα Πανεπιστήμια

Αντιδράσεις πυροδότησε το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, το οποίο παραδόθηκε χθές στον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες

«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη – της λεγόμενης και «Επιτροπής Παρασκευόπουλου»-, το οποίο εστιάζει στα ζητήματα της βίας, των ναρκωτικών και των καταλήψεων στα πανεπιστήμια. «Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους».

Δήλωση Κεραμέως - Χαρακόπουλου

Σε ανάλογη κοινή δήλωσή τους για το θέμα, η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποστηρίζουν ότι «χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:

• Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.

• Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.

• Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.

Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η "ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη"».

Όπως σημειώνουν η κ. Κεραμέως και ο κ. Χαρακόπουλος, «είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.

ΟΝΝΕΔ: «Φαιδρό και προσβλητικό»

Σε σημερινή, νέα τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, απαντώντας στην προτροπή του κ. Παρασκευόπουλου η ΟΝΝΕΔ να μελετήσει τα στοιχεία του πορίσματος, θέτει «υπόψη του ορισμένα από αυτά που βρήκαμε με μια σύντομη αναζήτηση: Ο εστιάτορας στην Ύδρα, ο ηλικιωμένος που τον λήστεψαν στην Κυψέλη, η ηλικιωμένη που την έκαψαν μέσα στο σπίτι της, η 18χρονη Γερμανίδα που βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Και αφού παραθέσαμε αυτά τα στοιχεία, θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε ευθέως: Οι δράστες αυτών των πράξεων είναι ευεργετημένοι από τον νόμο του ναι ή όχι; Αντί να θλίβεται με εμάς ο κύριος υπουργός, ας αναλογιστεί τη θλίψη των θυμάτων του νόμου του και των οικογενειών τους. Αντί να θλίβεται με εμάς ο κύριος καθηγητής, ας προβληματιστεί αν αυτή η παρωδία πορίσματος θα στεκόταν ως εργασία πρωτοετούς φοιτητή στο μάθημά του. Τέλος, αντί να θλίβεται με εμάς ο κύριος Παρασκευόπουλος, ας ντραπεί, έστω και τώρα, για εκείνους που επέλεξε να υπηρετήσει, σε βάρος της επιστήμης του, της κοινής λογικής και της κοινωνίας» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Κινήματος Αλλαγής

Για άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στα ΑΕΙ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. «Όσα προτείνει για τις καταλήψεις ο κ. Παρασκευόπουλος, δείχνουν πως δεν έχει επαφή με το τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια με το θέμα της βίας. Εκτός πραγματικότητας για ακόμη μια φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης, σε ανάρτησή του στα social media.

Στ. Θεοδωράκης: «Πλάκα με κάνεις;»

Για «χιλιοειπωμένες γενικολογίες» στο πόρισμα Παρασκευόπουλου μίλησε από την πλευρά του το Ποτάμι. Και ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε σήμερα μέσω Facebook:

«"Πλάκα με κάνεις;".

-Να φύγουν τα ΑΤΜ απ’ τα Πανεπιστήμια, για να μην τα σπάνε.

-Να μην πολεμάμε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουμε καταστάσεις ανομίας (sic).

-Να δίνουμε υποκατάστατα ναρκωτικών για να μην γίνεται διακίνηση.

-Να δημιουργηθεί Μόνιμη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για αυτούς που κάνουν καταλήψεις με φθορές ή μη.

-Να μην δέρνουν καθηγητές γιατί δεν είναι άρχουσα τάξη.

-Να φωτίσουμε τους χώρους με λάμπες που δεν σπάνε.

-Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής με ευθύνη των σχολών, εκ περιτροπής.

Ναι! Είναι το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα Πανεπιστήμια!

Περιμένατε τίποτε καλύτερο;

Εγώ όχι. Γι' αυτό, όταν ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο είχα πει στον υπουργό Παιδείας «πλάκα με κάνεις;».

Δείτε: «Κάθε δεύτερο βράδυ ένα τμήμα της Αθήνας καίγεται, πλέον είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αν δεν είναι σήμερα, θα είναι αύριο. Η Πατησίων, τα Εξάρχεια, η Νεάπολη καίγονται… Και τα πανεπιστήμια γίνονται ολοένα και περισσότερο - πάντα ήταν μέχρι ενός σημείου - ορμητήρια για χουλιγκανικές ομάδες. Καμία αντίδραση και -προσέξτε!- έρχεται ο υπουργός Παιδείας και ορίζει Πρόεδρο της Επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τον κ. Παρασκευόπουλο! Είναι αυτό που στη Μακεδονία λένε, "πλάκα με κάνεις;". Ο άνθρωπος που έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, που έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους, ο άνθρωπος αυτός θα μας πει τι να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια! Εκτός αν ο κ. Γαβρόγλου έχει χιούμορ που δεν το έχω υπολογίσει».

Και μετά από όλα αυτά έχει άδικο η Σοφία, που μας έστειλε στο http://thelopotami.gr: «Θέλω να μην ασχοληθούν ξανά με το μέλλον της κόρης μου ο Γαβρόγλου, ο Μπαλτάς και ο Παρασκευόπουλος», καταλήγει η σχετική ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη.

Ν. Παρασκευόπουλος: «Φανταστικά» σενάρια, ύβρεις και συκοφαντίες

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το πόρισμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε για «ευκολία απαξίωσης και άσκησης αβάσιμης και κακόβουλης κριτικής, που στερείται λογικών επιχειρημάτων και στηρίζεται σε ανυπόστατα επιχειρήματα, "φανταστικά" σενάρια και εμπλουτίζεται με σωρεία ύβρεων και συκοφαντιών», τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν «ούτε απασχόλησαν, ούτε θα απασχολήσουν το έργο της Επιτροπής».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας έναντι του πορίσματος, τις χαρακτηρίζει ως «αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση». Όπως υποστηρίζει, η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί «κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης