16

OCT
2018

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Έλενα Ράπτη: «Το δήθεν δημοψήφισμα της δήθεν Μακεδονίας»

07 Oct 201800.30
Άρθρο της Έλενας Ράπτη*

Κανένας Έλληνας δεν κατάλαβε γιατί η αριστερή πλευρά της κυβέρνησης πανηγύρισε με το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Όταν μάλιστα η δεξιά της πλευρά έσπευσε να δηλώσει πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη.

Μέσα λοιπόν σε μια ιδεολογική σύγχυση που προκαλεί ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός, προσπαθεί κάποιος να αποκωδικοποιήσει τις πολιτικές αντιδράσεις που δυστυχώς για μια ακόμη φορά προηγούνται του εθνικού συμφέροντος.

Η αριστερά της κυβέρνησης επιθυμεί για κάποιους λόγους να προχωρήσει η συμφωνία. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή γνώμη που σε ποσοστό 80% την απορρίπτει, ούτε για το ότι ο βόρειος γείτονάς της περιφέρεται χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία χωρίς κανένα προσδιορισμό και χωρίς καμία ντροπή. Δεν δείχνει επίσης να ενδιαφέρεται πως το «ναι» του δημοψηφίσματος είναι μάλλον ανομιμοποίητο λόγω της χαμηλής συμμετοχής και παρά τις τρομερές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.


Η κυβέρνηση μάλλον κερδίζει πολιτικό χρόνο από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Προς το παρόν οι υπολογισμοί της είναι περισσότερο πολιτικοί παρά εθνικοί. Το κύριο μέλημά της είναι να μεταθέσει χρονικά τις εκλογές και να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία μήπως και καταφέρει να ανατρέψει τη διαφαινόμενη μεγάλη της ήττα.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πόση εθνική ζημιά θα προκύψει από μη αναστρέψιμες νομικές δεσμεύσεις & διαδικασίες. Γιατί με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τετελεσμένα που θα είναι αδύνατο να ανατραπούν από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποδέχεται με τόσο ενδιαφέρον και ανακούφιση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα γειτονικά Σκόπια, αρνείται να κάνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Στερεί από τους Έλληνες το δικαίωμα να έχουν και αυτοί επίσημη έκφραση για τη συμφωνία, γνωρίζοντας μάλλον πως θα είναι εντελώς αντίθετη με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα.

Έτσι αναλαμβάνει με τρόπο επικίνδυνο την ευθύνη ενός μεγάλου λάθους ενεργώντας μονομερώς και αγνοώντας τον ίδιο το λαό που είναι ο μόνος που μπορεί να παρέχει εξουσιοδότηση σε ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα που θα κρίνει πολλά στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή έχουμε αναθέσει το σύνολο των πρωτοβουλιών στη γειτονική χώρα. Είτε με το δημοψήφισμα, είτε με την αναθεώρηση του συντάγματος, ή με πιθανές πρόωρες εκλογές, μένουμε θεατές των εξελίξεων στην εκτέλεση ενός σχεδίου που φαίνεται να θέλουν όλοι εκτός από τους Έλληνες.

Κάθε επόμενη ενέργεια κάνει δυσκολότερη τη δυνατότητα ανάκλησής της, για αυτό είναι σημαντικό να ανακληθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα. Κανένας δε μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν η χώρα είναι τόσο εκτεθειμένη και όταν η κυβέρνηση που χειρίζεται το θέμα συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Σε ό,τι αφορά τη δεξιά της αριστεράς είναι πλέον μάλλον αδύνατο να πείσει πως έχει άλλη γραμμή πλεύσης αφού έχασε, με δική της απόφαση, την ευκαιρία να ακυρώσει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κάθε άλλη προσπάθεια να πείσει πως υποστηρίζει το αντίθετο έχει μόνη στόχευση την πολιτική της επιβίωση και τίποτε περισσότερο. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζει πως τέτοιου είδους πολιτικές είναι πλέον αναγνωρίσιμες από τους πολίτες.

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Κ. Μητσοτάκης: «Κυνικός συνεταιρισμός εξουσίας η κυβέρνηση»

Πολιτική15 Oct 201814.10

Τι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινώντας την περιοδεία του στην Κορινθία 

Γ. Αμανατίδης: Δώσαμε μάχη για τα κτίρια του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Πολιτική15 Oct 201813.20

Τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόδοση των τεσσάρων κτιρίων στον κεντρικό δήμο της πόλης

Τετ α τετ Παυλόπουλου με Γεροβασίλη-Παπακώστα

Πολιτική15 Oct 201813.10

Ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα του υπ. Προστασίας του Πολίτη

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο

Πολιτική15 Oct 201812.50

Τι σχολίασε το ΚΚΕ σχετικά με τις νέες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος

Π. Καμμένος: Ο Τσίπρας γνώριζε την πρότασή μου για plan B στο Σκοπιανό

Πολιτική15 Oct 201811.20

Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας - Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών 

Πέθανε πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική14 Oct 201820.11

Υπήρξε από τα Ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ


Μαθητική παρέλαση: Με κλήρωση οι σημαιοφόροι στην 28η Οκτωβρίου

Πολιτική14 Oct 201817.54

Και όχι με αριστεία και για το σχολικό έτος 2018 – 2019


Η Ελ. Βόζεμπεργκ στον «Τ.Θ.» για το Σκοπιανό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πατά σε δύο βάρκες»

Πολιτική14 Oct 201808.00

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλάει για την επικαιρότητα, αποκλειστικά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Σύγχρονη πόλη: Λύσεις στα μικρά και καθημερινά, επαφή με τα μεγάλα

Πολιτική14 Oct 201801.00

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Αναξιοποίητη η δυναμικότητα του Τουρισμού από την Κυβέρνηση

Πολιτική14 Oct 201800.30

Ο Μάριος Γεωργιάδης, Βουλευτής Α' Αθήνας της Ένωσης Κεντρώων, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»
ΜασούτηςMediterranean CosmosMollers
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία