Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έλενα Ράπτη: «Το δήθεν δημοψήφισμα της δήθεν Μακεδονίας»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Έλενας Ράπτη*

Κανένας Έλληνας δεν κατάλαβε γιατί η αριστερή πλευρά της κυβέρνησης πανηγύρισε με το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Όταν μάλιστα η δεξιά της πλευρά έσπευσε να δηλώσει πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη.

Μέσα λοιπόν σε μια ιδεολογική σύγχυση που προκαλεί ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός, προσπαθεί κάποιος να αποκωδικοποιήσει τις πολιτικές αντιδράσεις που δυστυχώς για μια ακόμη φορά προηγούνται του εθνικού συμφέροντος.

Η αριστερά της κυβέρνησης επιθυμεί για κάποιους λόγους να προχωρήσει η συμφωνία. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή γνώμη που σε ποσοστό 80% την απορρίπτει, ούτε για το ότι ο βόρειος γείτονάς της περιφέρεται χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία χωρίς κανένα προσδιορισμό και χωρίς καμία ντροπή. Δεν δείχνει επίσης να ενδιαφέρεται πως το «ναι» του δημοψηφίσματος είναι μάλλον ανομιμοποίητο λόγω της χαμηλής συμμετοχής και παρά τις τρομερές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η κυβέρνηση μάλλον κερδίζει πολιτικό χρόνο από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Προς το παρόν οι υπολογισμοί της είναι περισσότερο πολιτικοί παρά εθνικοί. Το κύριο μέλημά της είναι να μεταθέσει χρονικά τις εκλογές και να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία μήπως και καταφέρει να ανατρέψει τη διαφαινόμενη μεγάλη της ήττα.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πόση εθνική ζημιά θα προκύψει από μη αναστρέψιμες νομικές δεσμεύσεις & διαδικασίες. Γιατί με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τετελεσμένα που θα είναι αδύνατο να ανατραπούν από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποδέχεται με τόσο ενδιαφέρον και ανακούφιση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα γειτονικά Σκόπια, αρνείται να κάνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Στερεί από τους Έλληνες το δικαίωμα να έχουν και αυτοί επίσημη έκφραση για τη συμφωνία, γνωρίζοντας μάλλον πως θα είναι εντελώς αντίθετη με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα.

Έτσι αναλαμβάνει με τρόπο επικίνδυνο την ευθύνη ενός μεγάλου λάθους ενεργώντας μονομερώς και αγνοώντας τον ίδιο το λαό που είναι ο μόνος που μπορεί να παρέχει εξουσιοδότηση σε ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα που θα κρίνει πολλά στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή έχουμε αναθέσει το σύνολο των πρωτοβουλιών στη γειτονική χώρα. Είτε με το δημοψήφισμα, είτε με την αναθεώρηση του συντάγματος, ή με πιθανές πρόωρες εκλογές, μένουμε θεατές των εξελίξεων στην εκτέλεση ενός σχεδίου που φαίνεται να θέλουν όλοι εκτός από τους Έλληνες.

Κάθε επόμενη ενέργεια κάνει δυσκολότερη τη δυνατότητα ανάκλησής της, για αυτό είναι σημαντικό να ανακληθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα. Κανένας δε μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν η χώρα είναι τόσο εκτεθειμένη και όταν η κυβέρνηση που χειρίζεται το θέμα συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Σε ό,τι αφορά τη δεξιά της αριστεράς είναι πλέον μάλλον αδύνατο να πείσει πως έχει άλλη γραμμή πλεύσης αφού έχασε, με δική της απόφαση, την ευκαιρία να ακυρώσει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κάθε άλλη προσπάθεια να πείσει πως υποστηρίζει το αντίθετο έχει μόνη στόχευση την πολιτική της επιβίωση και τίποτε περισσότερο. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζει πως τέτοιου είδους πολιτικές είναι πλέον αναγνωρίσιμες από τους πολίτες.

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο