Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

New York Times: Υποκλοπές ΗΠΑ σε βάρος Ιβάν Σαββίδη – Κατασκοπεία και Σκοπιανό

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για υποκλαπείσες συνομιλίες που αποδεικνύουν ανάμειξή του στο Σκοπιανό

Νέο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times αναφέρεται στον Ιβάν Σαββίδη και υποστηρίζει πως ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ «είναι ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα», ενώ ισχυρίζεται πως υπήρξε εμπλοκή του στο Σκοπιανό, με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ να έχουν δώσει υποκλαπείσες συνομιλίες (σ.σ. που αποδεικνύουν την ανάμειξη του Ιβάν Σαββίδη) στην ελληνική κυβέρνηση.

Για το ζήτημα υπήρξε απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση μέσω πηγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου και σημειώνεται πως «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT». Μάλιστα, οι NYT υποστηρίζουν πως οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών έγιναν μετά από την παράδοση αυτών των συνομιλιών στον Αλέξη Τσίπρα και το Μαξίμου. Οι συνομιλίες αυτές ισχυρίζονται πως «αποδεικνύουν ρωσική ανάμιξη στην ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το δημοσίευμα έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στον αέρα – μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια – ενώ η Ρωσία έχει καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Το κείμενο των New York Times με ξεκάθαρο τίτλο ουσιαστικά κάνει λόγο για κατασκοπεία σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη: «Η αμερικανική αντικατασκοπεία και η παρασκηνιακή διπλωματία αποκαλύπτουν τη ρωσική ανάμειξη σε ψηφοφορία-κλειδί στα Βαλκάνια». Η ψηφοφορία είναι αυτή που έγινε στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα πάντα με τους NYT, η ανάμειξη της Ρωσίας έγινε διαμέσου Ιβάν Σαββίδη.

Να σημειωθεί πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει απαντήσει προ μηνών σε αντίστοιχο δημοσίευμα, αναφέροντας τα εξής: «Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος», αναφέρει η ανακοίνωσε από το γραφείο του επιχειρηματία.

Διαβάστε το δημοσίευμα των NYT σε μετάφραση (μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ).

«Εδώ και χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα».

Ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, Ιβάν Σαββίδης μετακινείται άψογα μεταξύ των αθλητικών κόσμων της Ρωσίας και της Ελλάδας. Έχει επιρροή σχεδόν σε κάθε στοιχείο της καθημερινότητας στη Θεσσαλονίκη και είναι πολύ γνωστός παίκτης μεταξύ των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι συγκρούονται συχνά πυκνά.

Όλα αυτά έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι, τον Ιούνιο, υπέκλεψαν επικοινωνίες που δείχνουν ότι ο κ. Σαββίδης εργαζόταν υπογείως για τη Ρωσία με στόχο να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ η οποία θα άνοιγε τον δρόμο στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, που αντιμετωπίζει την επέκταση της συμφωνίας ως μεγάλη απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να σαμποτάρει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

Ως αντίποινα Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μία ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Παρέδωσαν τις υποκλοπές στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε κάνοντας μία σπάνια κίνηση και απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα.

Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες ενθουσιάστηκαν. Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα στην ΠΓΔΜ δεν έβγαλε σαφή αποτελέσματα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αποκάλυψη του Σαββίδη και η απέλαση των διπλωματών είναι μία σπάνια νίκη σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι ρωσικές καμπάνιες παραπληροφόρησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Περάσαμε στην αντεπίθεση και δείχνουν ότι μπορούμε κι εμείς να παίξουμε βρώμικα. Μπορούμε να “καρφώσουμε”, να κάνουμε πράγματα που στο παρελθόν δεν κάναμε» δηλώνει ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

Αντικατασκοπία και παρεμβάσεις

Αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ παρατήρησαν τα πρώτα σημάδια ρωσικής προσπάθειας ανάμειξης στις εκλογές το καλοκαίρι του 2016. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας άρχισαν να εργάζονται στενά με ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να αποτρέψουν αντίστοιχες προσπάθειες και στην Ευρώπη.

Πέρυσι την άνοιξη διαπίστωσαν ότι η ΠΓΔΜ ήταν ένας πιθανός στόχος, ενώ στις 12 Ιουνίου Τσίπρας και Ζάεφ ανακοίνωσαν τη συμφωνία για αλλαγή ονόματος της ΠΓΔΜ. Όταν η Ρωσία εξέφρασε ρητά την αντίθεσή της, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η CIA και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πενταγώνου ήταν ήδη έτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανή προσπάθεια ανάμειξης στο δημοψήφισμα του Οκτώβρη. 

Η αντίθεση στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχε ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στην ΠΓΔΜ, ενώ μέσα στο καλοκαίρι εμφανίστηκαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες καλώντας σε μποϊκοτάζ στην κάλπη, ενώ αναρτήσεις στο Facebook καλούσαν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να κάψουν τις κάλπες. Την ημέρα της συμφωνίας σημειώθηκαν και βίαιες διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο της Βουλής στα Σκόπια.

Κι εδώ μπαίνει ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών εδώ και χρόνια ως μέλος του κόμματος του Πούτιν.

Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπέραναν, από τις υποκλαπείσες επικοινωνίες του (email, κείμενα, τηλέφωνα) ότι πληρώνει τους διαδηλωτές. Κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες μπόρεσαν πολύ εύκολα να συγκεντρώσουν οικονομικά στοιχεία που έβαζε ο κ. Σαββίδης στις πληρωμές του προς πολίτες και οπαδούς για να προξενήσουν βίαια επεισόδια στις διαμαρτυρίες για το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Ιβάν Σαββίδης πλήρωσε τους πολέμιους της Συμφωνίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Ανάμεσα σε όσους πληρώθηκαν είναι πολιτικοί της ΠΓΔΜ, καινούργιες εθνικιστικές οργανώσεις και οι χούλιγκανς της ομάδας Βαρντάρ, οι οποίοι οργάνωσαν τις βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στην Βουλή.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το περασμένο καλοκαίρι.

Διαρρέοντας τα στοιχεία

Η διαρροή της αμερικανικής έκθεσης στην ελληνική κυβέρνηση ανατέθηκε στον Τζέφρι Πάιατ, πρέσβη της Ουάσινγκτον στην Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια. Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο κ. Πάιατ ήταν αρκετά προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς είχε εργαστεί στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε αυτονομιστικές οργανώσεις στα ανατολικά της χώρας.

Το να επιδοθούν οι πληροφορίες στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι εύκολο. Το δύσκολο ήταν να τον κάνουν να δράσει.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε αρνηθεί να συνασπιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη μετά τις βρετανικές κατηγορίες κατά τις Ρωσίας για την επίθεση σε πρώην κατάσκοπο, προέρχεται από ένα κόμμα με παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Κι όμως, την απόφαση να κινηθεί ενάντια στη Μόσχα διευκόλυνε η προσπάθεια που είχε μόλις καταβάλει ο κ. Τσίπρας για να βάλει τέλος στο τριάντα ετών αδιέξοδο με την ΠΓΔΜ και δεν ήθελε να δει τη Ρωσία να προσπαθεί να την ανατρέψει.

Σε αυτό βοήθησε και η αμερικανική διπλωματία των τελευταίων ετών, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε την Αθήνα κατά την οικονομική κρίση, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε τον κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, με τις δύο χώρες να συζητούν την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Η διπλωματική κόντρα

Στις 11 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας «τα έσπασε» με τη Μόσχα. Η κυβέρνησή του απέλασε τους δύο διπλωμάτες και απαγόρευσε σε άλλους δύο την είσοδο στην Ελλάδα, κατηγορώντας τους πως προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους και να ξεσηκώσουν διαδηλωτές ενάντια στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Η Μόσχα απάντησε με απελάσεις Ελλήνων διπλωματών.

Λίγα λεπτά μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο κ. Πάιατ, έστειλε email σε συναδέλφους και πρώην συναδέλφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter

«Στηρίζουμε την Ελλάδα στην προσπάθεια υπεράσπισης της κυριαρχίας της. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης».

Στις αρχές Σεπτέμβρη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, ταξίδεψε μέχρι τα Σκόπια για να δηλώσει την «στήριξή του προς τον λαό της ΠΓΔΜ». Όταν ρωτήθηκε εάν η χώρα του κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης, απάντησε «ναι», χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι πραγματοποιούσαν αντίστοιχες ενέργειες τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στην Ουκρανία.

Μπορεί καμία από τις παρασκηνιακές προσπάθειες των Αμερικανών να μην έχουν αποτέλεσμα εάν το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ δεν συμφωνήσει στην αλλαγή ονόματος, όμως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη δηλώσει πως εάν δεν βρει την απαραίτητη πλειοψηφία, θα καλέσει πρόωρες εκλογές.

Μετάφραση NYT: Από efsyn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ