Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Κατρούγκαλος: «Καμία αμφιβολία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Στον απόηχο της χθεσινής «επεισοδιακής» συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ούτε για τη διατήρηση της δεδηλωμένης υπό οποιαδήποτε περίσταση, ούτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον απόηχο της χθεσινής «επεισοδιακής» συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Αυτό που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο είναι να τεθεί το ζήτημα των πράγματι διαφορετικών δηλώσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας το τελευταίο διάστημα και να ξεκαθαρίσει ότι διατηρεί τις απόψεις για το Μακεδονικό, όπως το ξέραμε, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν πρόκειται να παραπεμφθεί στις καλένδες και εξέφρασε την ευχή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης της συμφωνίας.

Υπογράμμισε επίσης πως σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί τη θεωρεί και αμοιβαία επωφελή.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το μήνυμα που έδωσε ο ίδιος στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ήταν ότι «ουσιαστικά συζητάμε τα ίδια πράγματα». Εκτίμησε πως «έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος το τελευταίο διάστημα» και επισήμανε ότι «όσο καθυστερούμε να λύσουμε αυτό το θέμα, που ξεκάθαρα δεν είναι εθνικό-είναι ευρωπαϊκό-, τόσο διογκώνονται οι φωνές εκείνων που ούτε την Ευρώπη αγαπούν και με το ξενοφοβικό μήνυμά τους μολύνουν γενικότερα τις κοινωνίες».

Αναφορικά με τις τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «και οι προηγούμενες προσπάθειες της Τουρκίας να προβάλει με έναν τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο τα συμφέροντά της, όπως τα αντιλαμβάνεται, έπεσαν στο κενό και αυτό πρόκειται να συμβεί και τώρα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η γειτονική χώρα έχει χαρακτηριστικά αναθεωρητισμού, δηλαδή προσπάθειες να αναμορφώσει το διεθνές δίκαιο κατά τα δικά της νοούμενα συμφέροντα, στο DNA της εξωτερικής πολιτικής της».

Για τις συντάξεις, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε εκ νέου τη βεβαιότητα ότι «δεν θα περικοπούν επειδή, όπως είπε, έχει «εμπιστοσύνη στην ορθολογικότητα των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά τώρα που δεν είναι άμεσος παράγοντας των συζητήσεων το ΔΝΤ». «Στη μεταμνημονιακή περίοδο έχουμε φύγει από καθεστώς διαπραγμάτευσης. Υποβάλλουμε τις προτάσεις μας, τον προϋπολογισμό μας, κι αυτός υπόκειται σε έναν εκ των υστέρων έλεγχο της Επιτροπής στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ