Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέρα από τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη

Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη*

Είκοσι πέντε χρόνια στο μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουμε ζήσει πολλά. Είδαμε το τέρας της γραφειοκρατίας να εμποδίζει πρωτοποριακές αλλά και καινοτόμες πρωτοβουλίες και να βάζει τρικλοποδιές και να καθυστερεί μεγάλα έργα, όπως στην περίπτωση της κατασκευής της μαρίνας στην Πυλαία, όπου χρειαστήκαμε οκτώ υπογραφές υπουργών μόνο για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης!

Σε κάποια άλλη στιγμή γίναμε μάρτυρες της απίστευτης χαλαρότητας της κυβερνητικής μηχανής που μας δημιούργησε προβλήματα ακόμη και στην αναζήτηση αλατιού για να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία στον δήμο μας. Φανταστείτε ότι σε ένα τριήμερο που ως δήμος δίναμε και πάλι επιτυχημένα τη μάχη κατά του χιονιά ψάχναμε επί ώρες τις κρατικές υπηρεσίες για να αγοράσουμε αλάτι για να το ρίξουμε στους δρόμους!

Όλα αυτά τα χρόνια γίναμε μάρτυρες και των συνεχών αλλαγών στις διοικητικές δομές του δήμου, με τα ονόματα των πολιτικών της αρχαιότητας να παρελαύνουν στους τίτλους των νομοσχεδίων που άλλαζαν το τοπίο των ΟΤΑ εν μια νυκτί. Από τον «Καλλικράτη» και σήμερα στον «Κλεισθένη», που υλοποίησε παρά τις πολλές διαφωνίες που εξέφρασαν τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης η σημερινή κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια αλλαγή, που επιβάλλει την απλή αναλογική, όπου δυστυχώς λείπει η απλή λογική. Για μια μεταρρύθμιση ελέγχου και όχι προόδου που αγνοεί επιδεικτικά και αμήχανα ότι οι τοπικές κοινωνίες λειτουργούν ήδη άριστα με συναινέσεις και έξω από κάθε κομματικό πλαίσιο. Που παρασέρνει το αυτοδιοικητικό σύστημα στην ίδια περιπέτεια που ζει εδώ και δεκαετίες η πολιτική. Γιατί η εικόνα της Αυτοδιοίκησης δεν αλλάζει αλλάζοντας ονόματα αρχαίων πολιτικών. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι ουσιαστικά έγραψε εκατοντάδες άρθρα για να περάσει το εξής ένα: την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αιρετών.

Όμως η μετάβαση από την απλή λογική στην απλή αναλογική αποτελεί για την Αυτοδιοίκηση το χρονικό μιας προαναγγελθείσας θεσμικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού οι τοπικές κοινωνίες θα αναγκαστούν να αποχαιρετήσουν τη διοικητική σταθερότητα και θα μεταβληθούν σε ακυβέρνητες πολιτείες με τα συμπτώματα της κεντρικής διοίκησης. Οι δημοτικές παρατάξεις κατάφεραν μέχρι σήμερα να πετύχουν εξαιρετικές συναινέσεις στη δημοτική καθημερινότητα, να διοικούνται και να λειτουργούν, να έχουν εκλογές με απαραβίαστη τακτικότητα. Φαντάζει λοιπόν μακιαβελική η αλλαγή αυτή. Αν η κυβέρνηση είχε ειλικρινές ενδιαφέρον για την Αυτοδιοίκηση, θα έπρεπε να στείλει στους δήμους πόρους και ανθρώπους για να υλοποιούν καλύτερα το έργο τους. Γι’ αυτό, όμως, δυστυχώς δεν γράφτηκε ούτε μια λέξη στον νέο νόμο…

Παρόλα αυτά εμείς δίνουμε τις μάχες και τις κερδίζουμε, καθώς στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη δεν καταφέραμε απλά να σταθούμε όρθιοι μέσα στο σκηνικό της κρίσης, αλλά και να βελτιώνουμε σημαντικά την καθημερινότητα του πολίτη.

Γιατί αποδείξαμε ότι είμαστε πρακτικοί και έξυπνοι στην καθημερινότητα. Γιατί καταφέραμε να δουλεύουμε με σύστημα και οργάνωση. Να αξιοποιούμε τη γνώση και τους ανθρώπους. Να αποκωδικοποιούμε τα μηνύματα της κοινωνίας γιατί είμαστε κομμάτι της.

Όλα αυτά ασφαλώς δεν είναι ζήτημα τύχης, αλλά σκληρής καθημερινής δουλειάς. Καθώς συνδυάσαμε την εμπειρία, τον ενθουσιασμό, την τεχνογνωσία και την ευαισθησία.

Γι’ αυτό καταφέρνουμε κάτι μοναδικό. Να πετυχαίνουμε υψηλούς στόχους και ταυτόχρονα να διοικούμε με ανθρωπιά και κοντά στον πολίτη, συνενώνοντας τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες.

Πέρα και κόντρα στον όποιο Καποδίστρια, στον όποιο Καλλικράτη και στον όποιο Κλεισθένη.

*Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, είναι Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ