Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξηγήσεις του Ν. Βούτση για τις απόρρητες δαπάνες

Τι είπε για τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης απόρρητων δαπανών του ΥΠΕΞ- Οι αντιδράσεις

«Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ επεσήμανε πως «για τις ειδικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, η Βουλή λαμβάνει γνώση». Υπενθυμίζεται πως, όπως ανέφεραν πρόσωπα του περιβάλλοντος του Νίκου Κοτζιά λίγο μετά από την παραίτησή του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ψηφίσει νόμο, με τον οποίο η Βουλή θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Για πρώτη φορά διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών. «Επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών», σημείωσε.

«Δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων»

Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η Βουλή λαμβάνει γνώση ειδικών δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας: «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις, μερικές φορές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά αυτές δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής».

Σε ερώτηση αν οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση για τις ειδικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι οι αντιπρόεδροι έχουν δυνατότητα να τους ενημερώνουν.

Η παραίτηση Κοτζιά

Για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, είπε ότι δεν ήταν καλή εξέλιξη, ωστόσο όπως πρόσθεσε, με την εξέλιξη αυτή διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε ερώτηση αν η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να δημιουργήσει θέματα συνοχής, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος αλλά πρωταγωνιστής της εξωτερικής πολιτικής αυτή την τριετία, πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, και με αυτή την έννοια, επ’ αυτού, δεν υπάρχει ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να ολοκληρώσει το έργο της», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ν.Δ.: «Τσίπρας - Καμμένος - Κοτζιάς να δημοσιοποιήσουν τα απόρρητα μυστικά τους»

«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, καλώντας τους κ.κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά «να δημοσιοποιήσουν τα απόρρητα μυστικά τους». «Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ. οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς. Όπως αναφέρει, «η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις», καταλήγει η Πειραιώς.

ΔΗΣΥ: «Ερώτηση στον Αλ. Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια»

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα, «τα διαλαμβανόμενα στο Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου 2018». Όπως αναφέρουν, «στη δημοσιότητα έρχονται συνεχώς κατηγορίες που ανταλλάχτηκαν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, σχετικά με τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων, αλλά και τις επιχορηγήσεις παραγόντων των διεθνών αγορών, προκειμένου να επικυρωθεί τελικώς η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα "ηχηρά" παρόμοια κι όλα αυτά ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού».

ΚΚΕ: «Πρακτική όλων των κυβερνήσεων τα μυστικά κονδύλια»

«Όσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ’ τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους» σχολιάζει το ΚΚΕ. Όπως υποστηρίζει, «τα μυστικά κονδύλια αποτελούν, ειδικά στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, πρακτική όλων των κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση. Γι’ αυτόν τον λόγο ο λαός χρειάζεται να κρατά μικρό καλάθι ότι κάτι ουσιαστικό θα αποκαλυφθεί απ’ αυτήν την ιστορία» καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη